2015.01.09. 13:02:37 13343 63

Trópusi növény a szobában – hogyan ápold az orchideát?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az orchidea nem igazán kényes növény, ám ha azt szeretnéd, hogy virágozzon, és sokáig teljes díszben pompázzon, akkor rögtön a kényeskedő kategóriába sorolhatjuk. Maga a zöld növény évekig meglehet rossz környezetben is, szolidan ugyan, de eléldegél. Lehet, hogy még új hajtásokat is hoz. Ezek csupán levelek. Az orchideát pedig nem a zöldjéért szeretjük.

Phalaenopsis orchidea - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Phalaenopsis orchidea

Bevallom, a kedvenc növényeim közé tartoznak a gyönyörű, színes orchideák. Minél több van belőle annál jobb, bár nem tartozik az olcsó virágok közé. Éppen ezért hasznos, ha orchidea doktorokká képezzük magunkat, mivel senki sem akar több ezer forintot a kukába dobni. Nemcsak a gondozásra, hanem a kiválasztására is oda kell ügyelni. Alap, hogy csak szép, virágzó egészséges példányt vásároljunk meg!

Mire van szüksége a trópusi szépségnek?

Először is, az alapszabályokkal kell tisztába kerülni. Tudjuk, hogy az orchidea egy trópusi növény, ami a fákon él. A trópusokon pedig magas a páratartalom. Rögtön itt is van első pillér:

Párás levegő kell az orchideának

Ezt télen, a fűtés szezonban elég nehéz megoldani, főleg egy panellakásban. De vannak erre azért technikák (azon túl, hogy fürdés után nem szellőztetsz :), ami számodra lenne egészségtelen.) Mivel az orchideák gyökere úgynevezett léggyökér vagy légzőgyökér, ezért főként a levegőből nyeri a nedvességet, éppen ezért nem a locsolására kell koncentrálni. Sőt, kifejezetten rosszat tesz neki, ha vízbe van állítva. Ezzel ellentétben, nagyon is értékeli a reggeli permetezést, ami nagyon hasonlít a trópusi hajnali vízpermetre.

Télen tegyük távol a fűtőtesttől az orchideát, és alakítsunk ki egy kis sarkot neki, több növénnyel, amelyek biztosíthatják számára a párásabb környezetet a lakáson belül. Ha extra párás környezetet szeretnénk neki biztosítani, mert úgy látjuk, hogy még mindig nem érzi jól magát, akkor készíthetünk a számára egy kavicságyást. Ez tulajdonképpen tálcára helyezett kavicsokból, tőzegből és murvából áll, amire ráhelyezzük az orchidea cserepét. A tálcát nedvesen tartva folyamatosan biztosíthatjuk a megfelelő páratartalmat az orchideának.

Mivel az orchidea a trópusokon a fákon él, ezért az állandó tűző napot nem kedveli, te is inkább félárnyékos helyen tartsd. Ha világos is a szoba, akkor se érje közvetlen napfény a növényedet. A második pillér tehát:

Az orchideát félárnyékban kell tartani!

Az orchideának a fényigénye nem olyan sok, fejlődni fog a félárnyékos helyeken is, de ha úgy ítéled meg, hogy esetleg a sötét miatt nem virágzik, akkor tedd az ablakba nyugodtan. De olyan szobát válassz neki, ahol az ablakban sem fogja közvetlen napfény érni!

És rögtön meg is kell cáfolom a fent írottakat, mert vannak olyan orchideafajták, amelyeknek kifejezetten magas a fényigénye! Ilyenek például a Cattleyas, Dendrobiums, Miltonias, Oncidiums, Vandas, Ascocendas és hasonló fajok, de a Magyarországon általában megvásárolható fajok, a Phalaenopsis és Paphiopedilum a félárnyékot kedvelik.

A trópusi hőmérséklet egészen magas, vagyis az orchidea inkább a meleg lakásban érzi jól magát. A harmadik pillér tehát a kellemes klíma:

Milyen hőmérséklet kell az orchideának?

A magyarországi klíma kitűnő a virágnak, a 18-20 fokos hőmérséklet a lakásban bőven megfelelő neki. Léteznek persze hidegtűrő fajok is, és olyanok, amiket akár kint is lehet tartani, ilyen például a gyönyörű Cymbidium (nagy fény igényű, de a tűzőnapot nem szereti). Összességében elmondhatjuk, hogy a hőmérsékletre annyira nem kényesek ezek a trópusi szépségek.

Az orchideák locsolása viszont már egy kényesebb téma. Természetes élőhelyén az esővízből táplálkozik a növény, így sokan ajánlják, hogy esővízzel locsoljuk az orchideát.

Lágy esővizet az orchideának

A csapvíz elég kemény a növényeknek. Sokan esküsznek az állott vízre, a felforralt és lehűtött desztillált vízre, de az igazság az, hogy valóban az összegyűjtött esővíz lenne a legideálisabb az orchideának. Azonban eléggé életszerűtlen, hogy esővizet gyűjtögessünk, főleg nyáron az aszályos időszakokban. Szóval nem kell túl misztifikálni az öntözés kérdést, ha a csapvíz van kéznél, akkor csapvízzel fogjuk öntözni úgyis.

A lényeg, hogy az orchideát nem szabad túlöntözni, elég hetente egyszer, télen akár kipróbálhatjuk, milyen, ha csak két hetente kap vizet. Ne hagyjuk, hogy vízben álljon a növény, az öntözés után öntsük ki a maradékot, amit nem vett magához. A légzőgyökereket ne merítsük el, ne nyomjuk bele vödörnyi vízbe, mert nem tesz jót neki. Magyarul a túl sok víz árt ennek a csodás növénynek, figyeljünk rá oda! Ahogy feljebb már említettük, a pára az öntözésnél is fontosabb, permetezzünk, és párásítsuk az orchideánk közelében a levegőt.

Még egy szó a tápoldatokról. Vannak kifejezetten orchideák számára kifejlesztett tápok, ezeket tavasztól őszig alkalmazzuk a használati útmutatásban szereplő szabályok szerint, télen pedig pihentessük a növényt.

Sok sikert és szép virágokat! :) Ha szívesen nézegetnél orchidea fotókat, klikk ide!

Forrás: kertvarazsmagazin.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...