2014.09.20. 10:02:39 28636 246

Tökmagba zárt csoda - Ezért jó a tökmagolaj
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha voltál olyan szerencsés, hogy már jártál az Őrség szebbnél szebb természeti kincseit rejtő helyein, talán Te is kutattál „arany” után. Kerested a csillogó-villogó kis „kavicsokat”, kutattad erdőkön, fákon, bokrokon keresztül, szereken át, de sehol sem találtad? Pedig ott volt, talán még vittél is haza belőle. Sőt, meglehet, azóta is szívesen fogyasztod. Nemcsak a testnek, a léleknek is üdítő élvezet.

Tökmagolaj | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tökmagolaj | Fotó: 123rf.com

Ha nem is csillog úgy, mint a legnemesebb fém, bizonyos esetekben sokkal többet érhet. Hiszen nemcsak finom, nemcsak étrendünket teheti változatossá, hanem egészségünket is megőrizhetjük segítségével. Ha még nem találtad volna ki, eláruljuk: ha nem is a nemzet, de az „Őrség aranyának” is nevezett tökmagolajról van szó.

Miből lesz a…?

No, nem a cserebogár, hanem ez a finom olaj! A héj nélküli tök magjából nyerik. Fontos momentum, hogy az apró magvacskákból hidegsajtolással nyerik az értékes nedűt. Ez azért lényeges, mert e módszert alkalmazva nem bomlanak le, továbbá nem is sérülnek a benne lévő vitaminok, telítetlen zsírsavak, így a finom ízek mellett értékes hatóanyag-tartalma is megmarad.

Kiknek ajánlott?

Érdekes kérdés, de vegyük csak sorjában!

A hölgyeknek, mert…

… igazi gyógyír lehet a felfázás és a húgyúti megbetegedések esetén. Ha valamilyen természetes (mód)szerrel szeretnéd óvni magad, fogyaszd ezt! De a terhesség ideje alatt is jó szolgálatot tehet, hiszen segíthet a magzati idegrendszer fejlődésében. (Természetesen, orvosi konzultáció szükséges!)

Továbbá fiatalít, hiszen magas E-vitamin, cink és koenzim-Q10 tartalmának köszönhetően táplálja a bőrt és a hajat. A benne lévő antioxidánsok tehát lassítják szervezetünk öregedési folyamatát.

És egy jó hír: enyhíti a frontérzékenység tüneteit.

Az uraknak, mert…

… valódi segítség prosztata- és húgyhólyagproblémák esetén. Sőt, szeléntartalmának köszönhetően a prosztatarák megelőzésében is segédkezik. Helyrerakja a keringési rendszert, segít, hogy megelőzzük a szívrohamot. Gátolja az érelmeszesedést, támogatja az érfalak rugalmasságának megőrzését, normalizálja a koleszterinszintet is.

Pároknak, mert…

…igazi afrodiziákum. Ebben szintén a magas cinktartalom a ludas, hiszen egyéb jótékony hatásán túl a szexuális vágyat is fokozza.

Időseknek, középkorúaknak, sőt, fiataloknak is, mert…

…segít helyreállítani testünkben a sav-lúg egyensúlyt, így fogyasztásnak köszönhetően elköszönhetünk az émelygéstől, különböző hasi görcsöktől, haspuffadástól. Reflux, vagy más, egyéb fekélyes, emésztőrendszeri probléma esetén is segíthet.

Egészséges étkezés | Fotó: 123rf.comEgészséges étkezés | Fotó: 123rf.com

Kicsiknek és nagyoknak, mert…

…nemcsak az immunrendszert, hanem a fizikai és szellemi teljesítőképességet is támogatja. Ezek mellett méregtelenít is, a máj munkájában is segédkezik, tisztítja a vért.

Neked, nekem, mindenkinek, mert…

… az nem kifejezés, hogy vitaminokban, nyomelemekben és ásványi anyagokban gazdag. A-, E-, B1-, B2-, B3-, B6- és C-vitaminban sem szűkölködik, de olyan ásványi anyagok, nyomelemek is megtalálhatóak benne, mint a magnézium, kálium, foszfor, vas, cink, nátrium, mangán, réz, szelén, kalcium.

Így fogyaszd!

Szinte bármilyen saláta kitűnő ízesítője, de feldobhatod vele az épp fogyasztani kívánt savanyúságot is.

Hamarosan újra itt a kocsonyaszezon, arra is bátram csöpögtetheted.

És egy egészen hétköznapi, de nem mindennapi ötlet: vaj vagy margarin helyett néhány cseppet tegyél ebből a kenyeredre. Isteni lesz! :)

Forrás: gastrolaj.hu, weborvos.hu, tokmagolaj.eu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.