2017.10.16. 16:55:02 13983 312

Töklámpás újraértelmezve - Csingiling egy tökön
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Október közepén járunk, egyre-másra szaporodnak környezetünkben a töklámpások mindenféle formában. Manapság már nem nagyon van olyan, aki legalább egyszer életében ne találkozott volna ezekkel a vigyorgó, világító tökfejekkel ilyenkor. De nem kötelező a “tökfej”, más mintát is kifaraghatunk.

Töklámpás másként - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Töklámpás másként

Akinél vannak kicsik a családban, szinte biztos, hogy akár oviban, akár alsó tagozatban a gyerekek faragtak már töklámpást. Viszont, ha kedvünk lenne hozzá, de már unjuk a kötelező vigyori pofákat, faragjunk mást, csináljunk egyedit, legyen tündérkés töklámpásunk. Kell hozzá némi kézügyesség, no meg sok türelem.

Mit szerezzünk be a töklámpáshoz?

  • Egy szép kerek tök, én most sárgát vettem.

  • Papír

  • Alkoholos filctoll

  • Eszközök, amivel fúrni-faragni lehet (mivel a barkácsáruházakban ritkán találunk olyan osztályt, ahol kizárólag a Halloween-tökök faragásához elengedhetetlenül szükséges eszközöket árulják célirányosan, így kell egy kicsi fantázia, mi az, amit fel lehet használni egy tök kifaragásához)

  • Kanál (na már most, mivel környezetemben van jó pár ezermester, így kaptam egy régi kiszuperált kanalat csiszolóval megélezve, hogy könnyebb legyen a tök belét kikaparni. Különben is, azt mondják, amit WD40-el és flexszel nem lehet megbütykölni, az nem is létezik. Ehhez én hozzátenném még a ragasztópisztolyt, és nincs lehetetlen egy háztartásban…)

Töklámpás készítéseTöklámpás készítése

Hogyan lássunk hozzá?

Miután a kicsit sufni tuning jellegű tárgyakat beszereztük, hozzá is láthatunk a dologhoz.

Első lépésként levágjuk a tök alját, lehetőség szerint oly módon, hogy azért a formáját megőrizze még. Nyilván minél nagyobb karimát távolítunk el az aljáról, annál egyszerűbb kibelezni, viszont annál kevésbé lesz szép formájú a lámpásunk.

Amint az alsó részt levágjuk, kikaparjuk a magos részt, majd akkurátusan, szépen lassan kezdhetjük kaparni a belső húsát a töknek. Mivel részletgazdag és apró mintát fogunk kifaragni, így az a cél, hogy a tök fala minél vékonyabb legyen. Nem egy kapkodós folyamat, de ha éles eszköz áll rendelkezésre, akkor szépen fogunk tudni haladni vele. Csak nem túl gyorsan.

Ha szépen egyenletesen kikapargattuk és megfelelő a falvastagság is, letörölgetjük, és a sablon segítségével felrajzoljuk a mintát a tökre egy alkoholos vékony filctollal. Itt kezdődik az óvatos munka, amit egy hegyes pengéjű késsel fogunk tudni kivitelezni. Ez sem egy gyors dolog, aprólékos, időigényes munka, precizitást igényel.

Amint a tündérke formájával elkészülünk, jöhetnek az egyéb fúró eszközök, amivel a „csillagokat” vájjuk bele. Én használtam egy leselejtezett csavarhúzót, sasliknyársakat és egy szebb napokat megélt kis csiszolót. A lényeg az, hogy a tök falát teljes vastagságában átdöfjük az eszközökkel. Akkor lesz tuti az eredmény, ha átlátunk a lukon.

Tulajdonképpen ha az összes lukacskát belelyuggattuk és a tündérkének a sziluettje is tökéletes, készen is lennénk a töklámpásunkkal. Nem állítom, hogy nem időigényes munka, de nagyon szép kis tököcskét kapunk a sok egy kaptafára készült tök között.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...