2021.07.31. 08:31:51 7607 222

Több macska is elkapta Wuhanban a COVID vírust, mint azt eddig hitték
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy nemrég publikált, macskákat vizsgáló tanulmány bebizonyította, hogy Wuhanban, ahol a COVID-19 első ismert kitörése kezdődött, sokkal több macska fertőződött meg a betegséggel, mint azt először hitték.

Macska az üvegasztalon - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Macska az üvegasztalon

A kínai város Huazhong Mezőgazdasági Egyetemének kutatói 102 macskától vettek vérmintát 2020 januárja és márciusa között, a járvány kitörése után. Orr- és anális tamponokat is begyűjtöttek. Eredményeikről az Emerging Microbes & Infections című szaklapban számoltak be. Ebben megállapították, hogy a macskákból vett 15 vérmintában COVID-19 antitestek találhatók. Közülük 11 macskában voltak semlegesítő antitestek - olyan fehérjék, amelyek olyan sikeresen kötődnek a vírushoz, hogy blokkolták a fertőzést.

A macskák egyike sem bizonyult pozitívnak a COVID-19 szempontjából és a kísérletben szereplő macskák egyike sem halt meg. A megvizsgált macskaminta úgy állt össze, hogy 46 állatot vizsgáltak meg három állatmenhelyről, 41-et 5 állatkórházból, és 15 olyan macskát amely COVID-19-el fertőzött betegek családjából származott.

A három legmagasabb antitestszinttel rendelkező macskák egytől-egyig azokból a családokból származtak, akiknél COVID-19-et diagnosztizáltak. A megállapításokat kommentálva Meilin Jin vezető szerző kijelentette, hogy bár jelenleg nincs bizonyíték a macskáról emberre történő átvitelre, az óvintézkedéseket meg kell fontolni. "Bár a kóbor macskák fertőzését nem sikerült teljesen megérteni, ésszerű feltételezni, hogy ezek a fertőzések valószínűleg a SARS-CoV-2 szennyezett környezettel, vagy a macskákat etető COVID-19 betegekkel való érintkezésnek köszönhetők. Ezért fontolóra kell venni az intézkedéseket a COVID-19 betegek és a társállataik, például macskák és kutyák közötti megfelelő távolság fenntartása érdekében, valamint higiéniai és karanténintézkedéseket is meg kell hozni e magas kockázatú (azaz a COVID-fertőzött családokban élő) állatok esetében."

Az antitestek elemzése során kiderült, hogy a macskák által termelt anyagok típusa hasonlít a szezonális koronavírus fertőzésekben megfigyeltekhez, ami azt jelenti, hogy azoknál a macskáknál, amelyek SARS-CoV-2 fertőzésben szenvedtek továbbra is fennáll az újrafertőzés kockázata. A szerzők szerint a macskák nagyon alkalmasak állatmodellként a SARS-CoV-2 elleni antitestek jellemzőinek kiértékelésében, habár e témában további kutatásokra van szükség a Covid-19 embertől macskáig vezető útjának tisztázásához.

Forrás: Science Daily

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában