2018.11.18. 17:32:40 11137 330

Több árcédula? A legolcsóbb áron kötelesek odaadni az árut!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Eljött az évnek azon szakasza, amikor egyre többet vásárolunk, gyakorlatilag napról napra érezhetően több pénz fogy a pénztárcánkból, és egyre több pénz folyik be a kasszákba. Ne hagyjuk magunkat azonban átverni, figyeljünk oda az árakra!

Ruhavásárlás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ruhavásárlás

Fontos fogyasztóvédelmi előírás, miszerint a megvételre kínált áru vagy szolgáltatás eladási ára tekintetében a fogyasztókat írásban, egyértelműen, könnyen azonosítható és tisztán olvasható módon, Magyarország törvényes fizetőeszközében kifejezve kell tájékoztatni. A termék eladási áraként, a fogyasztó által ténylegesen fizetendő, az általános forgalmi adót és egyéb kötelező terheket is tartalmazó árat kell feltüntetni. Több eladási ár egyidejű feltüntetése esetén a vállalkozás köteles a feltüntetett legalacsonyabb eladási ár felszámítására. Ugyancsak hasznos és leleplező információ tud lenni a kötelezően feltüntetendő egységár is, ami a termék egy kilogrammjára, egy literére vagy milliliterére, egy méterére, egy négyzetméterére vagy egy köbméterére vonatkozó ár.

Szankciót von maga után, amennyiben egy kereskedés az árak feltüntetésével próbál meg trükközni. Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősül, ha a vállalkozás a terméken, annak csomagolásán, illetve egyéb kommunikációs eszköz útján a termék eladási áraként a ténylegesen fizetendő árnál alacsonyabb árat jelöl meg.

Ilyen esetben a vásárló jogosan követeli a feltüntetett áron történő értékesítést, hiszen az árcédula kihelyezésekor a vállalkozásnak volt módja ellenőrizni azok helyességét.

Más a helyzet webáruházak esetén. Az elektronikus kereskedelmi gyakorlat során ugyanis a vásárló az, aki ajánlatot tesz a megrendeléssel a vásárlásra, de a szerződés csak akkor jön létre, amennyiben azt a webáruház kifejezetten elfogadja. Ez azt is jelenti, hogy az olyan automatikus válaszüzenet, amely szerint a megrendelést elkezdték feldolgozni, még nem feltétlenül jelent elfogadást. Ennek oka az, hogy az informatikai rendszerekben a vállalkozás ráhatása nélkül is előfordulhatnak olyan hibák, amelyek ellenőrzése elengedhetetlen.

Amikor tehát ilyen hiba miatt egy termék ára 1 Ft, akkor a webáruház nem köteles ezen a feltüntetett áron eladni számunkra a terméket. Itt kell megjegyezni, hogy nem csak a vállalkozásokkal, de a fogyasztókkal szemben is van törvényi elvárás. Eszerint a kereskedelmi gyakorlat megítélése során az olyan fogyasztó magatartását kell alapul venni, aki ésszerűen tájékozottan, az adott helyzetben általában elvárható figyelmességgel és körültekintéssel jár el, figyelembe véve az adott kereskedelmi gyakorlat, illetve áru nyelvi, kulturális és szociális vonatkozásait is. Ha a kereskedelmi gyakorlat a fogyasztók egy meghatározott csoportjára irányul, az adott csoport tagjaira általánosan jellemző magatartást kell figyelembe venni.

Amennyiben azonban azt tapasztaljuk, hogy egy kereskedés módszeresen, a megtévesztés szándékával tüntet fel téves árakat, az már kimerítheti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat fogalmát.

Vállalkozóként tehát kötelességünk a pontos árfeltüntetés, hiba esetén az azonnali korrigálás. Fogyasztóként pedig legyünk körültekintőek, tájékozódjunk alaposan.

Szerző: dr. Gombolai Éva

Forrás: D.A.S.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...