2014.11.03. 15:15:57 6099 29

Tisztázzuk! Mi is az a közös megegyezés?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nagyon fontos információkat tartalmaz az alábbi cikk azok részére, akik nem járatosak a munkaügyi dolgokban. A közös megegyezés csupán egy megállapodás, ami nem mindig előnyös a munkavállaló részére, ezért olvassuk el a papírt, amit elénk tesz a munkáltató, mivel lehet, hogy alapvető jogainktól is megfosztjuk magunkat az aláírásával.

Felmondás | Fotó: 123rf.com / ginasanders - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Felmondás | Fotó: 123rf.com / ginasanders

Tapasztalataink szerint sajnos nagyon sok munkavállaló nincs tisztában azzal, hogy milyen feltételekkel, hogyan kerülhet sor a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésére. Sokan használják tévesen azt a kifejezést, hogy közös megegyezéssel mondtak fel, vagy mondott fel nekik a munkáltatójuk, holott ez nem is lehetséges.

A felmondás minden esetben a munkaviszony valamely szereplőjének; a munkavállalónak, vagy a munkáltatónak a másik félhez címzett egyoldalú nyilatkozata, míg a közös megegyezés kizárólag két fél egyező akaratával jöhet létre. A félreértés a fejekben azért alakulhatott ki, mert gyakran a munkáltató szóban felmondást közöl a munkavállalóval, majd elé tesz egy közös megegyezéses munkaviszony megszüntetésről szóló megállapodást, így a két fogalom összemosódik.

A munkavállalóknak azonban résen kell lenniük, hiszen nem minden esetben kedvező a részükre a közös megegyezés aláírása. A munkáltató felmondása esetén ugyanis nem szűnik meg azonnal a munkaviszony, felmondási idejük van, aminek a felét nem is kell munkával tölteni és ha már több mint három éve munkaviszonyban van a munkavállaló, akkor végkielégítésre is jogosult. Amennyiben azonban aláír egy közös megegyezést, akár azonnal megszüntethető a munkaviszonya és végkielégítés fizetési kötelezettsége sem lesz a munkáltatónak. A megállapodás aláírása előtt a fentieket mindenképpen mérlegelni kell, lehetőség szerint gondolkodási időt kérve erre, hogy tájékozódhasson, akár jogi képviselővel egyeztethessen a munkavállaló.

Szintén említést érdemel az a megállapodásba szinte minden esetben belefoglalt pont, mely szerint a felek kijelentik, hogy egymással szemben további követelésük nem áll fenn. Javasolt kiemelt figyelemmel lenni a megállapodás ezen pontjára, ha a munkáltatónak tartozása áll fenn a munkavállalóval szemben. Ha ugyanis ezzel a ponttal kiegészítve írja alá a munkavállaló a közös megegyezéses munkaviszony megszüntetésről szóló megállapodást, akkor a munkáltatóval szemben fennálló követeléséről is lemond.

dr. Bezzegh Edina

Forrás: DAS

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Konkrét célok nélkül nincs siker

Az élet célok nélkül olyan, mint a… és itt most mindenki behelyettesítheti a számára legszimpatikusabb hasonlatvariánsokat erre a kihagyott helyre. Azt már az önsegítő könyvek lapozásából és elszánt jegyzeteléséből, videókból, közösségi oldalakról és tréningekről tudjuk, hogy a sikeres élet elengedhetetlen elemei a célok. Mégpedig a konkrét célok. De miért is fontos kristálytisztán látni azokat?

Derült égből villámcsapás: mikor jogtalan a felmondás?

Az egyik legrosszabb élethelyzet, amivel munkavállalóként szembesülhetünk, az az, amikor elénk teszik a felmondó nyilatkozatot vagy szóban közlik velünk a helyzetet. De valószínűleg még rosszabb a helyzet akkor, ha a felmondás jogtalan. Márpedig manapság sajnos a jogtalan felmondások száma is egyre inkább növekszik, ezért munkavállalói szempontból érdemes felkészülni minden eshetőségre és tisztában lenni a jogainkkal.

Mennyire hihetünk a közösségi média influenszereinek?

Az influencer marketing a virágkorát éli, és a becslések szerint egy év múlva akár 22 milliárd dollárt is termelhet. Ez pedig az e-kereskedelem figyelmét ugyancsak felkeltheti, hiszen a márkanépszerűsítés és termékértékesítés folyamatában az influenszerekkel való együttműködés nyereséges lehet. E tekintetben sokakban megfogalmazódik a kérdés, mely szerint: hihetünk-e a közösségi média „befolyásolóinak”?