2023.02.01. 15:40:36 7384 281

Téves diagnózis – Mit tehetek?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az orvostudomány fejlődésével sok betegség, kórkép megállapítása lényegesen egyszerűbb és gyorsabb, mint korábban. Ennek ellenére számos esetben nem egyszerű, sajnos a tévedés sincs kizárva. Önmagában azonban a téved diagnózis nem minden esetben alapozza meg az egészségügyi intézmény felelősségét. Milyen esetben felel, és milyen esetben nem?

Tüdőröntgen - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tüdőröntgen

Téves diagnózis – mit értünk ez alatt?

Diagnosztikai tévedésről abban az esetben beszélünk, ha egy betegség, kóros állapot észlelése nem történi meg, vagy nem kellő időben történik meg. Magától értetődő, hogy hatékony kezelés nulladik lépése, hogy egyértelmű legyen, milyen állapot kezelésére van szükség. Sok esetben ugyanaz a tünet teljesen más okra vezethető vissza, ennek megfelelően más kezelés is szükséges. Az is egyértelmű, hogy a kezelés időbeli eltolódása hatással lehet annak eredményességére.

Önmagában azonban ez nem alapozza meg a felelősséget. A téves diagnózis, vagy a megfelelő diagnózis felállításának elmulasztása csak akkor ad alapot kártérítésre, ha az egészségügyi intézmény, ill. annak orvosai nem a legnagyobb gondossággal és körültekintéssel jártak el a diagnózis felállítása során. Ilyen lehet, ha a helyes kórisme felállítása azért maradt el, mert valamilyen indokolt vagy szükséges vizsgálatot elmulasztanak a kórházban. Ez lehet egyértelmű szakmai szabályszegés, de a vonatkozó bírói gyakorlat szerint orvos döntési folyamatának egészét kell vizsgálni. Amennyiben a döntési folyamatokat teljességükben figyelembe véve az orvos az elvárható gondosság tanúsítása mellett került abba a helyzetbe, hogy téved, úgy emiatt a diagnosztikus tévedés miatt mentesül a felelősség alól. A diagnosztikai tévedéssel okozott kártérítési felelősség alól ugyanakkor nem mentesül az ellátást végző intézmény, ha az elvárható gondosság elvének megfelelően nem tesz meg mindent a helyes diagnózis felállítása érdekében. Ez tehát azt jelenti, hogy egyes esetekben kötelező protokollok vannak, amik megsértése önmagában problematikus. Előfordulhat ugyanakkor az is, hogy bár kötelező vizsgálat, eljárás ugyan nem volt, de a tünetek vagy vizsgálati eredmények megfelelő értékelése alapján újabb, megfelelő vizsgálatok elvégzése lett volna célszerű, vagy azok már önmagában elegendőek lettek volna a helyes diagnózis felállításához.

Fontos hangsúlyozni, hogy a felelősség kérdése ilyen esetekben szakkérdésnek minősül.

Feltételezett diagnosztikai tévedés esetén többféle eljárás indítható.

Mindenek előtt panaszt tehetünk az egészségügyi intézmény felé, illetve az egészségügyi intézmény fenntartója felé. Megkereshetjük a betegjogi képviselőt, aki segítheti a beteget intézményen belül a panaszának megfogalmazásában és eljuttatásában, de további képviseletet, különösen bíróság, szakmai felelősségbiztosító előtti képviseletet nem láthat el. Lényeges azonban, hogy segítséget nyújthat a betegjogi képviselő a gyógykezelési iratok beszerzésében.

Módunk van egészségügyi közvetítői eljárás megindítására, ennek során azonban komoly szakértői költségekkel kell számolni.

Egyes esetekben az etikai eljárás a célszerű.

Súlyos esetben büntetőeljárás indulhat, amennyiben foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja merül fel.

Amennyiben a diagnosztikai tévedés kárt okoz, akár vagyoni, akár nem vagyoni értelemben, úgy kártérítési eljárás indítása lehetséges. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy egy kártérítés iránt indított eljárásban igazolni szükséges, hogy kár merült fel. Az intézménynek kell bizonyítania, hogy a kezelés során az adott helyzetben általában elvárható módon járt el, azaz orvosi mulasztás nem történt. Az általában elvárhatóság egy jogi szakkifejezés, a gyakorlatban főként azt takarja, hogy a gondos ellátás az orvosszakma írott és íratlan szabályai alapján történt-e. Amennyiben megállapítható orvosi „mulasztás”, a mulasztás és a sérelem közötti okozati összefüggést is bizonyítani kell. Ennek bizonyítása is orvosszakértői kérdés.

Orvosi műhibákkal kapcsolatban itt írtunk részletesebben.

Szerző: dr. Gombolai Éva Forrás: das.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?

Ne keverd össze! – 3+1 érzés, ami már/még nem szerelem, vagy soha nem is volt az

Te is beleestél már abba a hibába, hogy annyira szerettél volna már szerelmes lenni, hogy már-már bemesélted magadnak ezt az érzést, és teljesen úgy tűnt, hogy tényleg szerelmes vagy? Aztán persze egy helyzet, egy reakció, egy döntés miatt jött a felismerés: ez nem is szerelem!