2020.01.21. 14:53:39 11309 358

Tervezd meg időben a konyhakerted, megmutatjuk hogyan!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A legfrissebb, legbiztosabb és legegészségesebb az, amit mi magunk termelünk meg. Csak arról tudhatjuk biztosan, ki- és milyen gondoskodással nevelgette, valóban vegyianyag mentes-e. Még pénztárcabarát is, a kertészkedés pedig stresszoldó hatású, így a pszichológust is megspórolhatod... Ráadásul akár az erkélyen is veteményezhetsz, balkonládákban!

Kis kert, konyhakert - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kis kert, konyhakert

Első lépésként válasszuk ki a legalkalmasabb helyet. Ha konyhakertben gondolkodsz, bizonyára van is már valami elképzelésed. A jó hír az, hogy balkonládákkal is kezdheted, ha teraszon, erkélyen szeretnél termelni.

Ilyenkor természetesen kevés helyet igénylő zöldségeket érdemes választanod, például metélőhagymát, fokhagymát, futóbabot, vagy levélpetrezselymet. Ha pedig a kertedből választanál le egy hasznos parcellát, akkor sík, vagy enyhén lejtős, dél, dél-keleti vagy dél-nyugati területet jelölj ki a leendő veteményesednek. Kerüld az árnyékos helyeket, a zöldségek általában napozni szeretnek, akkor érnek szépen. Az is fontos, hogy ne álljon a víz, ne legyen egyenetlen a talajfelszín. Akár a talaj elegyengetésével is megoldhatod, hogy ne alakuljanak ki tócsák, mikor jön az égi áldás, ám ezt még a megművelés előtt meg kell tenni. Közömbös pH a legideálisabb, de a sziklás talajon és a futóhomokon kívül bármivel sikered lesz.

Mit ültessek?

Mindenképp gondold át, mi az, ami anyagilag megéri. A család kedvenceit érdemes előtérbe helyezni, legyen az akár padlizsán, cukkini vagy épp cékla. Ám azt is érdemes mérlegelni, hogy mi az a mennyiség, ami ténylegesen elfogy, ha túltermelünk tudunk-e valamit kezdeni vele, például befőzni. Az öntözés igen fontos, így olyat ültessünk, aminek elegendő víz utánpótlást tudunk biztosítani a legnagyobb nyári melegben is. Ha előre gondolkodunk, jó esély van rá, hogy nem fullad kudarcba a munkánk.

Előkészítés

Már a kora tavaszi, késő téli enyhébb napokon előkészíthetjük a területet. Gondosan tisztítsuk meg a szennyeződésektől és gyomoktól, majd nagyjából 120 centiméter szélességű ágyásokat alakítsunk ki, melyeket kb. 30 centi széles utak szeletelnek el egymástól, biztosítva a szabad körbejárásunkat, ami a gondozáshoz szükséges lesz. A termőtalajt és a növekvő ültetvényünket is időnként ápolni kell, kár lenne munka közben eltaposnunk a kis növény-kezdeményeket.

Melyiket mikor?

Készíts ültetési tervet a kertvázlat mellé! Már a vetőmag- és palánta beszerzéshez is jól fog jönni. Fogyasztási idejük szerint négy csoportba rendezheted őket.

Tavaszi termők

Ezekből érdemes rövid termesztési idejű típusokat választanod. Spenótból, sóskából, hónapos retekből, zöld- és fokhagymából, sárgarépából, petrezselyemből, paszternákból és fejes salátából egyaránt találsz korántermő típusokat, melyek már az év első hónapjaiban termésükkel örvendeztetnek majd.

Nyáron termők

Paradicsomot, főzőtököt, padlizsánt, uborkát, mindenféle paprikákat, vöröshagymát, céklát, metélőhagymát, brokkolit, zellert, karalábé, vagy akár egynyári fűszernövényeket is ültethetsz a nyári termésidőszakra számolva. Ilyenkor burjánzik a kert, öröm lesz körül járni és szüretelni a saját munkád ízes jutalmát!

Ősszel termők

Karós babot, kései brokkolit, kínai kelt, retket, póréhagymát és évelő fűszernövényt még a nyár után is szedhetsz a kertedből.

Télen termő

Kel (bimbós és fodros egyaránt), póréhagyma és fekete gyökér ültetéssel gondoskodhatsz arról, hogy télen se maradjanak üresek az ágyások!

Forrás: balintgazda.hu/magazin/aktualis-kert/januar/hogyan-tervezzunk-konyhakertet.html

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...