2015.11.16. 18:33:23 21455 303

Tényleg enyhíti a sós vizes gargarizálás a torokfájást?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Gyermekkoromban rémálom volt a sós vizes öblögetés... A nagymamám csupa furcsa módszerrel igyekezett csillapítani a torokfájásomat, amelyeket én akkoriban gyakorlatilag modern kori gyermekkínzásnak életem meg. (Ne haragudj, Mama, de így volt.:)) Felnőttként azonban nosztalgiával gondolunk erre is, és természetesen újra kipróbáljuk. De tényleg hat?

Tengeri só - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tengeri só

Generációk óta használjuk ezt a módszert, de vajon honnan jött ez a szokás? Az én édesanyám valószínűleg az ő anyukájától tanulta, ő pedig a saját édesanyjától és így tovább... Lassan a langyos, sós vízzel való gargarizálás egy bevett módszer lett sok családban, és mindenki elfogadta a tényt: ha fáj a torkod, öblögess langyos sós vízzel. Ha lehet, akkor 3-4-szer egy nap. És ne fintorogj hozzá, drága gyermek, hiszen ez csak só és víz. :)

De honnan is ered igazából ez a házi praktika?

Az ókori rómaiak már használták a sós tengervizet gyógyászati célokra, inhaláltak és öblögettek is vele, valószínűleg ilyen régről származik a generációkon és országokon is átívelő házi gyógymód.

Segít-e a házi recept és ha igen, mitől hatékony a langyos, sós víz?

A nagymamának és az ő nagymamájának, valamint a rómaiaknak úgy tűnik, hogy igaza volt. A sós vizes öblögetés valóban segíthet enyhíteni a torokfájást, mivel az öblögetéssel segítünk a torok fertőtlenítésében és a baktériumok, vírusok kimosásában a szervezetünkből. A tüneteket így csillapíthatja, azonban arra nem alkalmas, hogy ténylegesen felvegye a harcot a testünkben tanyázó vírussal, így meggyógyítani nem fog minket. Ahhoz ugyanis, hogy antivirális hatást váltson ki nem elég erőteljes ez a módszer. Valamire azért mégis jó, csak úgy, mint egy szopogatós cukorka: átmeneti enyhülést hozhat, és talán felgyorsíthatja a gyulladás kipucolását a szervezetből.

A jó koncentráció

Többféle receptet is találhatunk az interneten, de valószínűleg egy kiskanálnyi tengeri só 2 dl langyos vízben éppen jó arány lesz. Ez még a fogfájást is enyhítheti. Sőt, a kutatások szerint a rendszeres öblögetés, gargarizálás (só nélkül is) segíthet a felső légúti megbetegedések és a fogszuvasodás megelőzésében is!

Forró sós vízzel inhalálhatsz is, ez segít felszabadítani a légutakat, csak vigyázz, hogy ne égesd meg magad!

Forrás: webmd.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A hátfájás legfőbb kiváltó okai és természetes kezelési lehetőségei

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2020-ban a deréktáji fájdalomban érintett emberek száma 619 millió körüli volt. Ez a megdöbbentő szám azonban a becslések szerint 2050-re akár 840 millióra is emelkedhet. A hát- és derékfájdalom a legkevésbé sem korlátozódik az idősebb korosztályra, hiszen szinte minden életkorban megtapasztalható. Ez a fájdalomtípus megnehezíti a mozgást, hatással van az életminőségre, valamint a mentális jóllétre egyaránt.

A sokat emlegetett pozitív gondolkodás – nem szabadna félvállról venni

A pozitív gondolkodásról való diskurzus olyannyira felkapottá vált az elmúlt évek folyamán, hogy óhatatlanul is felszínre törtek az ezzel kapcsolatos sarkítások, „értékhígító” elemek. Éppen emiatt történhetett az, hogy sokan elveszítették az érdeklődésüket a téma iránt, nem veszik komolyan az ezzel kapcsolatos nézeteket, sőt, olyanok is akadnak, akik egyenesen nevetségesnek és életellenesnek tartják a pozitivitást. Ezt a problémát igyekszünk az alábbi sorokban górcső alá helyezni, abban reménykedve, hogy néhány felhőoszlató válaszra lelünk mindeközben.

Tedd rendbe a lelkedet! - 4+1 „takarítási” tipp

Ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak és boldogok lehessünk, nem csak a testi, de a lelki egészségünkre is oda kell figyelnünk. Tudjuk ezt mindannyian, tisztában vagyunk vele, mégis hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla, és egyszer csak azt vesszük észre: nem vagyunk jól.