2015.11.16. 18:33:23 21286 303

Tényleg enyhíti a sós vizes gargarizálás a torokfájást?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Gyermekkoromban rémálom volt a sós vizes öblögetés... A nagymamám csupa furcsa módszerrel igyekezett csillapítani a torokfájásomat, amelyeket én akkoriban gyakorlatilag modern kori gyermekkínzásnak életem meg. (Ne haragudj, Mama, de így volt.:)) Felnőttként azonban nosztalgiával gondolunk erre is, és természetesen újra kipróbáljuk. De tényleg hat?

Tengeri só - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tengeri só

Generációk óta használjuk ezt a módszert, de vajon honnan jött ez a szokás? Az én édesanyám valószínűleg az ő anyukájától tanulta, ő pedig a saját édesanyjától és így tovább... Lassan a langyos, sós vízzel való gargarizálás egy bevett módszer lett sok családban, és mindenki elfogadta a tényt: ha fáj a torkod, öblögess langyos sós vízzel. Ha lehet, akkor 3-4-szer egy nap. És ne fintorogj hozzá, drága gyermek, hiszen ez csak só és víz. :)

De honnan is ered igazából ez a házi praktika?

Az ókori rómaiak már használták a sós tengervizet gyógyászati célokra, inhaláltak és öblögettek is vele, valószínűleg ilyen régről származik a generációkon és országokon is átívelő házi gyógymód.

Segít-e a házi recept és ha igen, mitől hatékony a langyos, sós víz?

A nagymamának és az ő nagymamájának, valamint a rómaiaknak úgy tűnik, hogy igaza volt. A sós vizes öblögetés valóban segíthet enyhíteni a torokfájást, mivel az öblögetéssel segítünk a torok fertőtlenítésében és a baktériumok, vírusok kimosásában a szervezetünkből. A tüneteket így csillapíthatja, azonban arra nem alkalmas, hogy ténylegesen felvegye a harcot a testünkben tanyázó vírussal, így meggyógyítani nem fog minket. Ahhoz ugyanis, hogy antivirális hatást váltson ki nem elég erőteljes ez a módszer. Valamire azért mégis jó, csak úgy, mint egy szopogatós cukorka: átmeneti enyhülést hozhat, és talán felgyorsíthatja a gyulladás kipucolását a szervezetből.

A jó koncentráció

Többféle receptet is találhatunk az interneten, de valószínűleg egy kiskanálnyi tengeri só 2 dl langyos vízben éppen jó arány lesz. Ez még a fogfájást is enyhítheti. Sőt, a kutatások szerint a rendszeres öblögetés, gargarizálás (só nélkül is) segíthet a felső légúti megbetegedések és a fogszuvasodás megelőzésében is!

Forró sós vízzel inhalálhatsz is, ez segít felszabadítani a légutakat, csak vigyázz, hogy ne égesd meg magad!

Forrás: webmd.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...