2017.07.17. 12:00:10 10379 267

Tejallergia vagy intolerancia? Úton a tejmentes étkezés felé
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sajnálatos módon az emberi szervezet egyéntől függően bármelyik ételre vagy annak bármelyik összetevőjére reagálhat nem megfelelő módon. Az állati eredetű tej és az abból készült készítmények esetében ez sokszorosan igaz, rengeteg embernél okozhat gondot a fogyasztásuk.

Tejallergia - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tejallergia

(Cikkünkben a felnőttkorban kialakuló problémákra koncentrálunk.)

Milyen allergén anyagok lehetnek rád nézve a tejben?

  1. Laktóz / tejcukor - genetikai eredetű táplálkozási zavar (enzimhiány) vagy más betegség kísérője is lehet.

Az intolerancia tünetei többek között:

Puffadás, gyomorfájdalom, hasmenés és hányinger.

Gyógymód:

Laktózmentes tejtermékek (tej, sajt, joghurt stb.) fogyasztása, laktáz enzim pótlása teljes tejes ételek fogyasztásakor.

  1. Tejfehérje: kazein, a-laktalbumin, b-laktoglobulin

Az allergia tünetei többek között:

Kóros immunreakció, azaz a tejcukor-érzékenységhez hasonló emésztőrendszeri tünetek, légúti tünetek és egyéb más reakciók pl. bőrkiütés.

Gyógymód:

Tejmentes étkezés – minden tehéntejet tartalmazó étel elhagyása, illetve súlyosabb eseteknél az előfordulható keresztreakció miatt a marha-, a borjúhús, a kecske- és a juhtej, és az ezekből készült táplálékok szintén kizárandóak az étrendből!

A diagnózis felállítása

A könnyen összekeverhető tünetek miatt és súlyosabb, a háttérben álló betegségek feltárásának érdekében ne állítsunk fel öndiagnózis, hanem keressünk fel szakembert: dietetikusok, gasztroenterológusok és diagnosztikai helyek állnak rendelkezésünkre. A diagnózis felállítása után személyre szabott életmód,- és étkezési tanácsokat is kaphatsz. Azért sem célszerű önállóan diétába fogni, mert ennek során könnyen kialakulhatnak hiánybetegségek, mint például kalciumhiány.

Tejfehérje allergia! Mit (t)egyek?

Az első ijedelem után gondold át a szokásos étrendedet, és szerezd be azokat az összetevőket, amelyek leginkább pótolhatják a tejet, ehhez egy kis nyitottság kell, és az, hogy adj időt magadnak az új ízek és állagok megszokásához.

Szuper tejhelyettesítők, amiket mi már kipróbáltunk:

A tej helyettesítésére: növényi tejek, édességekhez bármelyik jó lehet – leginkább a kókusz, a mogyoró és a mandula ajánlott, de főzelékekhez és más „sós” jellegű ételekhez inkább rizs,- zabtejet vagy ritkábban köles,- és szójatejet is használhatsz.

A tejszín és a tejföl helyett: növényi tejszínek főzéshez és sütéshez is kaphatóak általában rizsből és kókuszból. Ételek sűrítéséhez pedig bátran kipróbálható az útifű maghéj is.

A túrót is lehet helyettesíteni desszertekhez – édesen készített, főtt kölessel.

Sajt helyett kipróbálható a tofu.

Forrás: laktozerzekeny.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...