2024.01.28. 12:36:22 5947 238

Tedd meg ma!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A szellemes halogatók aranyszabálya így hangzik: Amit megtehetsz ma, halaszd holnaputánra, és így nyersz két szabadnapot. Ám a szakemberek szerint a rendszerető, feketeöves rutinosok is belegabalyodnak egynéhányszor a halogatásba. Önkéntes halogatóvá pedig aligha válik valaki. Nézzük meg, hogyan hagyhatunk fel ezzel a kedvünket lohasztó szokással – amennyiben van ilyenünk.

Tervezz és cselekedj! - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tervezz és cselekedj!

A halogatás édes pillanatai később kesernyés mellékízekkel társulhatnak. Így némi sarkítással a másnapos állapot távoli rokonaként tarthatjuk számon ezt a szokást. Melybe elegyedik szorongás, alulteljesítés, bánkódás, utolsó pillanatban elvégzendő muszáj-feladatok, és nyomokban stressz is.

A halogatás leküzdésének kezdő lépései

A kutatók szerint a legjobb módszerként a megelőző tevékenységek tarthatók számon, melyekkel sikeresen gátat gördíthetünk a prokrasztináció (e szörnyű szó krónikus halogatást jelent) útjába. Módszerként beiktatható az ütemterv kialakítás, a napi feladatok gondos megtervezése, és nem utolsó sorban az időgazdálkodási készségek fejlesztése.

Ám a halogatás mögött gyakran rejtőzhetnek elsőre nehezen tetten érhető okok is. Ilyennek bizonyul például a kudarctól, vagy a hibák elkövetésétől való félelem is. Susan Krauss Whitbourne pszichológus ezért kulcsfontosságúnak tartja, hogy megvizsgáljuk a mögöttes okokat. A feladatok tovatolása akár önmagunk elé helyezett akadályként is értelmezhető. Ezek miatt nem tesszük meg a céljaink megvalósítása felé vezető első, meghatározó lépéseket.

Segíthet, ha teendőlistát készítünk, és minden elvégzendő feladatunk mellé gondosan odaillesztjük a határidőt is. Ha nagyobb projektbe kezdünk, akkor bontsuk fel részfeladatokra. Törekedjünk arra is, hogy nagy buzgóságunkban ne halmozzuk a napi elvégzendőket, hogy elkerüljük a túlvállalás rémálmát. Ha valami közbejön, és nem tudunk mindent kipipálni a napi feladatok közül, akkor a következő napon igyekezzünk beiktatni azokat, amelyekkel elmaradtunk.

Bár minden nap más-más tennivalók léphetnek képbe, melyeket fel kell vennünk a listánkra, azonban érdemes néhány számunkra fontos feladatot lefixálni (pl. napi testmozgás, olvasás stb.), elvégzésükre minden nap időt szánni.

Jobb napokon magunk is meglepődünk azon, hogy mennyire produktívak vagyunk, ezért ha tehetjük, – ha van kedvünk, időnk – végezzünk el előre néhány dolgot. Ám, amennyiben nem szeretnénk előre dolgozni, akkor jutalmazzuk meg magunkat, hiszen most valóban megérdemeltük (pl. menjünk el moziba, vegyünk egy csokor virágot a nappalinkba, sétáljunk egy jólesőt a parkban).

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...