2023.11.01. 08:30:00 6072 232

Te tudod, hogy valójában mit ünneplünk mindenszentek napján?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Időnként újból és újból felcsap a közfelháborodás a halloween ünneplése kapcsán pedig közel sem véletlen, hogy rögtön utána két keresztény ünnepet is tartanak. Sok ősi nép szerint kezdődött el a téli időszak november elején, ezért az elmúlással kapcsolatos megemlékezések pont időszerűnek tűnnek ilyenkor.

Gyertyák a templomban - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyertyák a templomban

Az ősi kelták és a szellemvilágba vetett pogány hitük a forrása az október 31-től kezdődő ellentmondásos ünnepeknek. A tél kezdetén ugyanis az elhunyt pogány lelkek túlvilágra térését próbálták megkönnyíteni különböző hagyományaikkal. Az ókereszténység azonban rögtön másnapra időzítette a katolikus szentekről történő ünnepnapját, amivel a nem titkolt szándék az volt, hogy a pogány ünnep a feledésbe merüljön.

IV. Gergely pápa 835-ben tette egyetemes ünneppé november 1-én ezt a vértanúkról és a megdicsőült lelkeknek szentelt ünnepet. A mindenszentek napja azóta pedig leginkább a kalendáriumban név szerint nem szereplő szentek ünnepévé vált.
Az ezen a napon tartott szentmisék litániáit gyakran áldozzák Szűz Mária, azaz Mindenszentek Királynéja emlékének.

Régi magyar hagyomány volt ezen az estén megteríteni a család elhunyt családtagjainak is az asztalnál, de sokáig élt az a szokás is, hogy ilyenkor különös gonddal fordultak a szegényebb embertársaik felé: Az alamizsnaosztás a jótékonyság mellett a holt lelkek üdvösségének könnyebb elnyerését is szolgálta.
Amennyiben lehetőségünk van rá, könnyítsük meg mi is olyan szűkölködő felebarátunk napját, akiről tudjuk, hogy szükséget szenved!

Forrás: hu.wikipedia.org, www.magyarkincsek.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...