2014.11.12. 19:31:52 7467 49

Te milyen szeretetnyelven beszélsz?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

„De örülök, hogy jöttél! Már nagyon hiányoltalak, hosszú volt a nap!” Ölelés, csók, mosoly. Bármelyik családban megtörténhetnek ezek a hétköznapi dolgok, és elhangozhatnak ezek a mondatok. Ám, ha nem halljuk e szívünknek kedves szavakat, vagy nem köszöntenek a megszokott érintéssel, kedves gesztusokkal, akkor rögtön hiányoljuk, s máris üresebbnek érezzük magunkat.

Szeretetnyelv: testi érintés | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szeretetnyelv: testi érintés | Fotó: 123rf.com

Több fajta szeretetnyelv létezik. Valakinek tényleg a fenti mondatok, van akinek az ölelés, és van, akinek egy ajándék hiányzik a boldogságához. Olyan is létezik, akinek mindegyik jöhet pont ilyen sorrendben. :) Általában azonban elmondható, hogy a legtöbb embernek egy elsődleges és egy másodlagos szeretetnyelve van, csak ki kell deríteni, hogy mi is az. Ezt néha még mi magunk sem tudjuk, csak sejtjük. Gary Chapman, híres amerikai párterapeuta könyve alapján íródott alábbi írásunk, amelynek segítségével sikerülhet egy kicsit jobban megismerni a saját és a partnered igényeit is.

Te tudod, hogy mi tesz boldoggá? Mitől érzed, hogy szeretnek? Mitől töltődik fel a szíved? És a partneredé? Biztos vagy benne? Ismerjük meg a szeretet különböző kifejezési formáit, azaz a szeretetnyelveket!

Elismerő szavak

Ha a te szeretetnyelved az „elismerő szavak”, akkor szereted, ha

  • bókolnak neked,
  • szavakkal is kifejezik elismerésüket és rajongásukat irántad,
  • becézgetnek,
  • kedves szavakkal bátorítanak.

Természetesen ezek nem üres frázisok, amelyek esetleg ahhoz járulnak hozzá, hogy mások a hízelgésükkel keresztül vigyék az akaratukat. Nem! Ezek a kedves szavak olyan légkört teremtenek számodra, amelyben szeretettnek érzed magad, és megalapozzák a jó kapcsolatot. Ha számodra nem fontos az ilyen szóbeli megerősítés, de azt vetted észre, hogy a párodnak sokat jelentene, akkor ne fukarkodj a bókokkal és a becézgető szavakkal. Csalogasd elő újra a barlangjából!

Minőségi idő

„Túl sokat dolgozol, drágám!” Egy finom utalás, hogy elhanyagoltnak érzi magát a kedves. „Soha nem csinálunk semmit!” Egy kevésbé finom felszólítás, hogy most már ideje lenne felemelni a seggeteket a kanapéról és valami olyasmit csinálni, amire emlékezhettek, amiről öreg korotokban is beszélgethettek.

Talán az egyik legérthetőbb szeretetnyelv, hiszen ki ne szeretne a partnerével tölteni egy kis időt: együtt kirándulni, nyaralni, sportolni, színházba menni vagy éppen tévét nézni (ha nem állandó jelleggel arról szólnak az esték). Mégis ez a legnehezebben kielégíthető. Hogy miért? Ritka, hogy egy párnak annyira egyforma ízlése legyen, hogy a szabadidejük nagy részét lemondások nélkül egymással töltsék. Mégis megéri kompromisszumokat kötni, és a hosszú, boldog párkapcsolathoz szükséges is. Ne sajnáljátok egymás hóbortjaira az időt, tervezzetek közös kalandokat, hol az egyik, hol a másik fél igényeinek megfelelően!

Ajándék

Ha szeretünk valakit, akkor az egyik legtermészetesebb, hogy adni akarunk neki valamit. Becéző szavakat, az időnket, szívességeket, simogatást, csókokat vagy éppen más ajándékokat. Ez az egyik legegyszerűbben kielégíthető és megérthető szeretetnyelv. Legalábbis elsőre így tűnhet. Akinek az ajándékozás és az ajándékok jelentik a szeretet megtestesülését, azt rendszeresen el kell halmozni vele, hogy csordultig érezze magát szeretettel. Mielőtt azonban megijednél, nem csak a tárgyi ajándékokra kell gondolni és egyáltalán nem kell, hogy drága legyen.

Ezeknek az ajándékoknak a lényege, hogy személyesek legyenek, hogy valóban jelentsenek valamit, és alkalmasak legyenek szeretetünk kifejezésére is. Ajándék lehet egy előhívott közös fotó, vagy egy vacsorameghívás, egy szál virág, vagy adott esetben a nagymama is, aki vigyáz a gyerekekre pár órát. Fontos a meglepetés ereje. Ugye, hogy nem is olyan rémisztő? Ugyanakkor nem is olyan egyszerű, hiszen folyamatos törődést igényel. Ilyenek a kapcsolatok, ápolni kell őket! :)

Szívességek

Apró kis figyelmességek, amit megteszünk a másikért a hétköznapokban. Ha valakinek szoros az időbeosztása, és még ért a szívességek nyelvén is, akkor értékelni fogja, ha segítünk neki például a takarításban, a mosogatásban, vagy éppen kivasaljuk az ingét és elkészítjük a reggeliét. Ezek az apró szívességek kölcsönösen biztosíthatnak minket egymás szeretetéről. Milyen egyszerűnek hangzik...

A valóéletben azonban sokszor összecsapnak a fejünk felett a hullámok, és még ezek az apróságok is nagy falatnak tűnnek. Hogy ne vessz el a részletekben és az eléd tornyosuló feladatok tengerében, kérd meg a párodat, írja le, hogy melyik lenne az a négy konkrét szívesség, amit ha megtennél, érezné a szereteted. Tádám! Ha megtudtad őket, már csak teljesíteni kell. :)

Testi érintés

Nem, nemcsak a szexre kell gondolni, bár aki a testiségből olvasná ki szereteted jelét, annál kiemelten fontos a szex is. A cirógatásra, a simogatásra, a csókokra és az összebújásra valószínűleg ugyanúgy szüksége van, s ha ő is ezzel fejezné ki a szeretetét, adjuk meg neki a lehetőséget. Ezenkívül a véletlenszerű érintések ugyanolyan fontosak lehetnek. Ilyen például, ha a kezünket a párunk derekán pihentetjük, amíg kitölti a kávét, vagy ha gyengéden megérintjük, amikor elmegyünk mellette, esetleg kézen fogva nézzük a tévét.

Ha a párod szeretetnyelve a testi érintés, akkor ügyelned kell arra, hogy ne hanyagold el ezt! Ne utasítsd el, ha erre irányuló kérése van, mert az ahhoz vezethet, hogy visszahúzódik, s a sok elutasítás miatt már nem fog kezdeményezni sem. Ebből úgy gondolhatod, hogy már nincs igénye a közelségre, s kerülhetitek a fizikai kontaktust, ám ezzel egy olyan spirálba kerültök, aminek biztosan nem lesz jó vége. Könnyen bezárkózhat mindkét fél, és két idegenné válhat. Ne hagyjátok, hogy a mindennapokból eltűnjenek az érintések, tegyétek a hétköznapok részévé egymás ölelését, simogatását és figyeljétek a változást!

Forrás: Gary Chapman: Egymásra hangolva c. könyve alapján (Harmat kiadó, Budapest 2009)

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...