2017.01.13. 11:00:39 15615 388

Te is rosszul mostad eddig ezeket a zöldségeket?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Áztatás vagy gyors lemosás párti vagy? Esetleg attól függ a technikád, hogy milyen zöldségről van szó, illetve, hogy mire fogod felhasználni? A zöldségeket igenis alaposan meg kell mosni, mivel könnyen olyan fertőzések áldozatává válhatunk, ami megelőzhető lenne. Persze tönkre tenni sem akarjuk a zöldeket, így a technika minden esetben más kell, hogy legyen.

Saláta mosása - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Saláta mosása

Többféleképpen szennyeződhet a zöldség, ami a tányérunkra kerül, lehetnek rajta vegyszer és talaj maradványok, érintkezésbe kerülhettek állatokkal, mezőgazdasági és bolti dolgozókkal – ezek mindegyike kockázatot hordozhat, baktériumok és egyéb kórokozók telepedhetnek meg az ételen.

Az is nagyon fontos, hogy te is kezet moss meleg szappanos vízzel, mielőtt a zöldséghez érnél, és utána is – figyelmeztet thisinsider.com. Alapvetően elmondható, hogy a legtöbb, keményebb héjjal borított zöldség folyó hideg víz alatt megmosható, de legalább egy percig tartson a tisztításuk, és dörzsöljük meg őket alaposan, akár egy kisebb kefét is kinevezhetünk erre a célra.

Vannak továbbá speciálisabb törődést igénylő zöldek, mint például a saláta, a brokkoli, a karfiol vagy a gyökérzöldségek, melyek mosásával kapcsolatban a thisinsider.com a következőket ajánlja:

Karfiol és brokkoli

A rózsák között, mélyen is lehetnek bacik, ezért 2 percre érdemes őket beáztatni, és utána alaposan átmosni folyó víz alatt is. A rózsákra szedett karfiolt és brokkolit egy szűrő segítségével egyszerűen átmoshatjuk.

Avokádó

Az avokádó héja olyan vastag, hogy nem igazán engedi át a vegyszereket a húsáig, azonban mielőtt belevágnánk, jó alaposan dörzsöljük át hideg víz alatt, mivel a késre rátapadhatnak a bacik, vegyszermaradványok és így könnyen tovább vihetjük ezeket az ehető részekig.

Chili paprika

Hideg víz alatt egy kefével átdörzsölheted, ám viselj kesztyűt, mert még mosás közben is rákerülhet a kezünkre a csípős anyag.

Saláta és más salátafélék

A különböző zöld leveles zöldségeket áztassuk be hideg vízbe, majd egy szűrő segítségével folyó víz alatt is mossuk át, és ügyeljünk rá, hogy a földmaradványok és az egyéb szennyeződések eltűnjenek róla. Ehhez jó, ha leveleire szedjük a salátát, óvatosan, hogy ne törjön össze.

Gomba

A gombákat akkor tudod jól elkészíteni, ha nem éri víz. Egy száraz kefével hatékonyan el lehet távolítani a földdarabkákat róla. Ha valamelyik gombafej különösen piszkosnak tűnik, gyorsan öblítsd le, de ne áztasd be, mert megszívja magát vízzel, és nem lesz olyan jó ízű vagy nem fő meg jól.

Gyökérzöldségek

Burgonya, sárgarépa, petrezselyemgyökér, karalábé, zeller, retek és a többi zöldség, amit a földből szedsz ki -akkor is mosd meg őket, ha hámozni fogod! Áztasd be hideg vízbe, majd folyó víz alatt is mosd át, és egy kefével is segíthetsz a szennyeződések eltüntetésében.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...