2015.03.10. 08:30:00 9951 287

Tavaszi méregtelenítés tyúkhúrral + 3 tipp a gyógynövényhez
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Emlékszem, amikor gyerekkoromba a majorba jártunk tyúkhúrt gyűjteni. Kaptak belőle a tyúkok és mi is. Akkor nem is gondoltam volna, hogy ennyi mindenre jó, és bizonyára a tyúkok is egészségesebb tojást tojtak.

Tyúkhúr - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tyúkhúr

A szegfűfélék családjába tartozó kis növény lágy, erősen szerteágazó szárai szétterülnek a földön, és sűrű csoportokat alkotnak. A hajtás végén, a felső levelek által közrefogva kicsi, csillag formájú fehér virágok találhatók. A tyúkhúr gyakran egész évben virágzik, még a hó alatt is. Egy növény több ezer magot terem, amelyek hosszú ideig megőrzik csírázóképességüket. A friss növény főszeres-aromás illatú, és egy kissé földízű.

A jellegtelen külsejű tyúkhúr minden földrészen elterjedt. Gyakori gyomnövény, kertekben és utak mentén nő. Előfordulása a talaj magas nitrogéntartalmát jelzi.

A tyúkhúr gyógyhatása

A tyúkhúrt régen hatásos tüdőerősítő gyógynövénynek tartották, mivel felszaggatja a légutakban megtapadt váladékot. A népgyógyászatban kiütések és fekély esetén külsőleg alkalmazzák. Csillapíthatja a szemgyulladást, javíthatja a látást. A növény csőszerű tekervényes száráról kapta a nevét (a húr szó eredeti jelentése: bél).

Elősegítheti a sebgyógyulást, csillapíthatja a köhögést, tisztíthatja a vért, és lelohaszthatja a duzzanatokat - egyszóval igazán multifunkcionális gyógynövény.

A növény teljes föld feletti részét gyűjtik, fő virágzási időszakában: május és november között, kevéssel a föld felett elvágva.

A tyúkhúr legfontosabb hatóanyagai a szaponini, a flavonoidok (pl. rutin) és a csersav (tannin). Különösen értékes magas kálium-, foszfor-, kalcium-, cink- és más ásványi anyag tartalma miatt, de van benne C-vitamin és A-provitamin is.

A tyúkhúr felhasználása

A tyúkhúrt manapság szinte alig használják a természetgyógyászatban, bár ez valószínűleg megváltozik, mivel jelenleg is kutatják gyógyító tulajdonságait. A népi gyógyászat azonban jól ismeri. Légúttisztítóként és gyulladáscsökkentőként nagy becsben tartják makacs köhögés, valamint hörghurut esetén.

A tyúkhúr vértisztító hatású, szabályozza az emésztési folyamatot, segíti a máj működését. A tyúkhúrból készült termékeket összehúzó és sebgyógyító hatásuk miatt külsőleg használják bőrviszketés, kiütések, pattanások, aranyér, fekélyek és duzzanatok ellen. Segít a reumás fájdalmakon és a hormonális panaszokon.

Gyógytea tyúkhúrból

Köhögés és hörghurut esetén 2 kávéskanál szárított tyúkhúrt forrázzunk le egy bögrében, majd 5-10 perc múlva szűrjük le. Igyunk meg belőle naponta 2-3 csészével. Ha lándzsás útifüvet, mezei zsurlót adunk hozzá, fokozhatjuk köptető hatását.

Ülőfürdő

Viszkető és gyulladásos bőrelváltozások, valamint reumás panaszok esetén érdemes tyúkhúr hozzáadásával készült fürdőket és lemosásokat alkalmazni. 25 dkg szárított gyógynövényből és 1 l vízből készítsünk erős forrázatot. Öntsük a fürdővízhez, és kb. 15 percig fürödjünk benne.

Erősítő ital

Tavaszi tisztítókúrák alatt igyunk 10 napon keresztül naponta egy kis csészényi, gyümölcscentrifugában készített tyúkhúritalt. Összekeverhetjük más levelekkel, édesíthetjük mézzel, adhatunk hozzá citromlevet. A kúra méregteleníti a májat, és jó hatással van a bőrre.

Borogatás

Fekély, zúzódás, duzzanatok és kiütések esetén a friss, virágzó növényt forrázzuk le, zúzzuk pépessé, és tegyük a beteg felületre. A kezelést naponta többször ismételjük meg.

Hogyan gyűjtsük

Szárításhoz az átválogatott és az elszáradt részektől megtisztított növényt terítsük szét árnyékos helyen. Forgassuk át gyakran, mert könnyen megpenészedik. Ha egész évben frissen juthatunk hozzá, érdemes folyamatosan gyűjteni.

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Miért fontos a mentális rugalmasság képessége és annak fejlesztése?

A kognitív vagy gondolkodási rugalmasságként is emlegetett mentális flexibilitás olyan kognitív, azaz gondolkodáson és megismerésen alapuló képesség, mely lehetővé teszi az egyszerre több dologra való figyelést, az új és váratlan kihívásokhoz való jobb alkalmazkodást.

Gurulj két keréken a jobb létért

A kerékpározás sokak szívébe és mindennapi sporttal egybefonódó hobbi tevékenységébe belopta magát. Sokan úgy vélik, hogy a kétkerekes mozgásforma bizonyult az egyik legjobb döntésnek az életükben, mely segítette őket egy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb, boldogabb élet kialakításában. Milyen hatásokkal számolhatunk, ha felpattanunk a fémparipánkra?

Miről árulkodnak a több kultúrában titokzatosnak vélt anyajegyek?

A bőr fejlődési rendellenessége miatt kialakuló naevusokat a köznyelvben egyszerűen anyajegyekként ismerjük. A leggyakoribbak: a barna, esetenként fekete színű bőrfoltok, valamint az általában kidudorodó festékes anyajegyek, melyekből apró hajszálak nőnek ki. Egyéb típusai a szederjes anyajegyek, melyeket sok helyen „tűzfoltként” emlegetnek, a szivacsszerű barlangos érdaganatok, továbbá a ritkábban jelentkező faggyúmirigyes anyajegytípusok. Szinte minden kultúrában felfigyeltek ezekre a - többnyire veleszületett és ártalmatlan - „bőrlenyomatokra”, így nem meglepő, hogy a népi hiedelmekben, babonákban, mítoszokban is kiemelt helyhez jutottak.