2016.04.05. 16:20:25 16354 413

Tavaszi kankalin tea - migrénre, reumára és megfázásra is
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ilyenkor tavasszal - talán az időjárás változékonysága miatt - sokakat kínoz a migrén, és nem mindig szeretünk gyógyszerekhez folyamodni. Ez a szép, halványsárga virágos növény lehet, hogy a segítségünkre lehet szorult helyzetünkben, sőt a népi gyógyászat szerint más betegségek ellen is hasznos lehet.

Tavaszi kankalin - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tavaszi kankalin

A tavaszi kankalin már az antik korban ismert volt, a kelták a téli depresszió elűzésére használták. A növényből készült forrázatot Bingeni Szent Hildegárd melankólia és hallucinációk ellen alkalmazta. A középkorban köszvényt is gyógyítottak vele. Természetes görcsoldó hatását kihasználva napjainkban mindenekelőtt hörghurut, felső légúti megbetegedések kezelésére alkalmazzák. A népi gyógyászat szíverősítőként, reuma és köszvény ellen ajánlja a tavaszi kankalint.

Gyógyító hatás: A tavaszi kankalin szaponinokat tartalmaz, amelyek enyhítik az irritációt, oldják és segítenek felszaggatni letapadt váladékot. A növény szívre és tüdőre gyakorolt jótékony hatását illóolajok, flavonoidok és glikozidok segítik.

Szaponinoknak nevezzük azon vegyületek csoportját, amelyek csökkentik a folyadékok felületi feszültségét. Hatásukat a vérerekben és a húgyutakban, a bőrön, valamint az epehólyagban és a tüdőben fejtik ki: hígítják a váladékot, elősegítik a kiválasztást.

Szíverősítő

A szívműködés folyamatos gyengülése következtében idősebbeknél gyakran alakul ki vérpangás a tüdőben, ami makacs köhögés formájában nyilvánul meg. A tavaszi kankalinból készített tea serkenti a vesék vízkiválasztását, ezáltal tehermentesíti a szívet és a vérkeringést.

Az idegek erősítésére

A tavaszi kankalinból készült tea gazdag hatóanyag-kombinációban tartalmaz magnéziumot és foszfort, vagyis idegrendszeri szempontból fontos ásványi anyagokat. Ezek ellátják az idegsejteket energiával, nyugtató és feszültségoldó hatásúak, Naponta háromszor fogyasszunk egy-egy csésze mézzel ízesített teát.

Fejfájás és migrén ellen

A tavaszi kankalinból készített tea szalicilsav-észter-tartalmánál fogva fájdalomcsillapító hatású, így kiváló elsősegély makacs fejfájás, valamint rendszeresen jelentkező migrén esetén. Naponta igyunk meg 3 csésze teát.

A tavaszi kankalin gyökeréből készült forrázat nyugtató hatású, csillapítja a fejfájást. Egy kislábosba 1 kávéskanál felaprított kankalingyökeret szórunk, hideg vízzel felöntjük, felforraljuk, majd 10 percig állni hagyjuk. A gyökeret két púpozott kávéskanál friss vagy szárított kankalinvirággal helyettesíthetjük. A virágot nem szükséges forralni, elég, ha lobogó vízzel leforrázzuk. Naponta igyunk meg 3-4 csésze teát, mézzel kissé megédesítve, és lehetőleg minél forróbban.

Akut reumás ízületi gyulladás kiegészítő kezelésére

A tavaszi kankalin hatékony gyógyír heveny reumatikus panaszokra: csökkenti a gyulladást, elősegíti a húgysav kiürülését a szervezetből. A növény forrázata anélkül fokozza más gyógynövények hatóerejét, hogy kellemetlen mellékhatásokat okozna. Naponta 4-5 csésze teát fogyasszunk édesítés nélkül.

Megfázás esetén

A tavaszi kanakalin hatékonyan nyugtatja az orr, a torok és a tüdő irritált nyálkahártyáját, serkenti az immunrendszer működését, csillapítja a lázat. Naponta háromszor igyunk meg 1 csésze forrázatot, amíg a tünetek meg nem szűnnek.

GYÓGYTEAKEVERÉK

A váladékkiválasztás fokozására

  • 40 g tavaszi kankalin-gyökér
  • 30 g mályvavirág
  • 20 g ánizsmag
  • 10 g édesköménymag

1 kávéskanál teakeveréket felöntünk egy csésze forrásban lévő vízzel, lefedjük. Naponta legalább háromszor fogyasszuk bármilyen típusú köhögés esetén.

Az elalvás elősegítésére

  • 40 g tavaszi kankalin-virág
  • 30 g komlótoboz
  • 20 g citromfűlevél
  • 10 g orbáncfű

Egyszerű nyugtató hatású keverék, amely hatékony segítséget nyújt, ha nem tudunk elaludni. 1 kávéskanál keveréket egy csésze forrásban lévő vízzel felöntünk. A teát ízlés szerint mézzel édesíthetjük.

A húgysav kiürülésének serkentésére reuma és köszvény esetén

  • 40 g tavaszi kanakalin-virág
  • 20 g csalánlevél
  • 20 g nyírfalevél
  • 20 g réti legyezőfű

1 kávéskanál keveréket felöntünk egy pohár forrásban lévő vízzel, majd 5-7 percig állni hagyjuk. Reuma és köszvény esetén igyunk belőle naponta háromszor.

ÉRDEMES TUDNI

A kankalinfélék számos faja védett vagy fokozottan védett növény Magyarországon - az egyetlen kivétel ez alól éppen a tavaszi kankalin. Termeszteni azonban érdemes: a fagyálló tavaszi kanakalin nem igényel bonyolult gondozást, szép tavaszi hírnöke a kertnek, és gyógyító hatású is.

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.