2018.05.10. 12:00:31 10431 328

Tartósíts édes gyümölcsöt és roppanós zöldséget szárítással
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az aszalt és szárított ételek táplálóak, ízletesek, könnyűek. További előnyeik még, hogy egyszerűen felhasználhatóak és a tárolásuk sem túl macerás, magas energiatartalmú nasiként is fogyaszthatjuk őket. Éppen ezért érdemes néhány jó receptet keresni a felhasználásukra!

Aszalt gyümölcs - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Aszalt gyümölcs

Az ételek sikeres szárításához a hőmérséklet és a páratartalom kényes egyensúlya szükséges, azaz, hogy a nedvesség elpárologhasson az aszalni vagy szárítani szánt terményből.

Van néhány olyan gyümölcs és zöldség, amelynek különösen jól áll, ha ilyen módon fogyasztjuk.

Ilyen például:

  • az alma, az áfonya, a banán, a körte, az őszibarack, a sárgabarack, a sárgadinnye, a szamóca és a szilva;
  • a burgonya, a kukorica, a paradicsom, a sárgarépa, a zeller és a zöldbab.

Gyümölcsök előkészítése

A levegő hatására jobban oxidálódó gyümölcsöket előkezeléssel lehet esztétikusabbá tenni. Ez a művelet további előnyökkel is jár, csökkenti a vitaminveszteséget és meghosszabbítja az eltarthatóságot.

A vékony szeletekre vágott gyümölcsöt 10 percre hagyd jó fél liter vízben, amiben fél teáskanál porított citromsavat oldottál fel. Esetleg alternatívaként 1:1 arányú citromlé és víz keveréke is használható.

Zöldségek blansírozása

A legtöbb zöldség esetében javasolt fél teáskanál citromsav tartalmú vízben levő előkezelés, amely elősegíti a dehidratációt. A blansírozott zöldségeket jól meg kell szárítani a további szárítás előtt.

Gyógynövényeket, paprikát és (fok)hagymát nem szükséges így előkészíteni a tartósításhoz!

Aszalványok készítése

Szerencsére már sok helyen kaphatóak a jó minőségű aszalt termékek, így azok, akik nem szeretnének ezzel pepecselni, azok is élvezni tudják e remek ételek előnyeit. A szorgos hangyák tábora pedig beszerezhet szárító gépet, vagy kipróbálhatja a sütőben történő szárítást is:

Állítsd a hőfokot 60-65 fokra, ha van, akkor légkeveréses módon, majd amikor a sütő felmelegedett, nyisd ki egy kicsit a sütő ajtaját, hogy a keletkező nedvesség kiáramolhasson rajta.

A szárítani kívánt zöldséget és gyümölcsöt egyforma szeletekre vágva (és a héja nélkül) célszerű a sütőbe helyezni. Vigyázni kell, hogy a sütő hőmérséklete ne legyen túl magas, mivel akkor a megkeményedő külső kéregbe záródik a nedvesség!

A szárítás akkor fejezhető be, ha a szeletet ujjal megnyomva már nem gyöngyözik ki rajta a nedvesség.

A tartósításhoz és tároláshoz információkat itt találsz.

Forrás: extension.psu.edu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...