2018.03.17. 16:10:51 20522 414

Ismerd meg a szárított élelmiszerek tárolásának titkát!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Szoktál otthon aszalni? Vagy többféle szárított élelmiszert tartasz otthon? Biztos vagy abban, hogy a helyes módon tárolod ezeket az élelmeket? Az aszalás után a megfelelő előkészületek után jöhet csak az elcsomagolás, különben hiába dolgoztál, a szárított gyümölcs és zöldség hamar tönkre mehet. Mik azok a dolgok, amikre figyelned kell? Csak néhány egyszerű trükk és szabály.

Aszalt gyümölcs - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Aszalt gyümölcs

1. Tökéletes dehidratálás:

Aszalás után mindenképp győződj meg arról, hogy a kezelt gyümölcsök tényleg a lehető legtöbb nedvességtől megszabadultak-e. Csak a teljesen kihűlt aszalványt szabad elcsomagolni! Amennyiben a csomagolás után páracseppek jelennek meg a csomagolás belsejében, ajánlott a gyümölcsöket újabb szárítási folyamatnak alávetni.

2. Légmentes csomagolás:

A házilag aszalt élelmiszereket érdemes légmentesen záródó műanyag dobozokba vagy üvegedényekbe tenni, de inkább kissé szellősebben, nem jó, ha telezsúfoljuk a tárolóedényt. Egy hétig minden nap rázzuk fel a dobozaink tartalmát, hogy ellenőrizni tudjuk az esetleges felesleges nedvesség kipárolgását. Másik jó megoldás, ha fagyasztáshoz való, vastagabb műanyag zacskókba töltjük az aszalványainkat, ám ekkor mindenképp ki kell szorítanunk ezekből a levegőt, mielőtt lezárjuk és „hidegre tesszük” ezeket! A szárított zöldségek és húsok ugyancsak légmentes csomagolást igényelnek.

3. A „kénes” gyümölcs és a fém nem jó páros:

Amikor nincs kéznél (több) fémmentes tárolóedény, akkor mindenképp érdemes a fémtartalmú dobozokat kibélelni, amennyiben boltban vásárolt aszalt gyümölcsöt csomagolnánk át otthon. Ezt az ízek romlását elkerülendő kell megtennünk, hiszen a kén-dioxiddal tartósított gyümölcsök (pl. sárgabarack, ananász, aranymazsola, alma és mangó) reakcióba léphetnek a fémmel.

4. Pontos címkézés:

A csomagolás pontos dátuma és a tartalom megnevezése nagy segítségünkre lehet a későbbiekben, mivel így rövid áttekintés után azt tudod elfogyasztani, amit tényleg kerestél, ráadásul biztos, hogy a szavatossági időn belül teheted meg ezt. A potyába megbontott dobozokkal az a probléma léphet fel, hogy a felesleges levegővel érintkezve romolhat a tartalmának az állaga.

5. A szavatossági idő figyelése:

Általánosságban elmondható, hogy a szárított zöldségek és húsok maximálisan 6 hónapig tarthatóak el, míg ez az időszak a fűszernövények és a szárított gyümölcsök esetében legfeljebb 12 hónapig tarthat. Ha nincs lehetőség sötét és száraz helyen tárolni az előbb felsoroltakat, akkor a legjobb, ha hűtőbe vagy fagyasztóba kerülnek. Amennyiben kétségek adódnak az aszalt és szárított termékek fogyaszthatóságát illetően, inkább dobjuk ki!

Forrás: thebalance.com/how-to-store-home-dried-foods-1388331

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...