2024.01.21. 08:43:35 7395 259

Takaríts a FlyLady módszerrel! Látni és tapasztalni fogod: a sok kicsi valóban sokra megy…
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Folyamatosan rendben tartani egy otthont nem egyszerű feladat. Egy sietős reggel után szétnézve a családi fészekben a legkevésbé sem az a gondolatunk támad, hogy minden a legnagyobb rendben van. Kilépve az ajtón pedig azért fohászkodunk, hogy nehogy a mai napon lepjenek meg a látogatásukat már néhány hete beígért rokonok. Útközben sem a nyugalom válik uralkodó lelkiállapotunkká, hiszen ott dübörög bennünk a „megtehettem volna, de…” marcangoló érzése.

Felmosás a takarítás végén - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Felmosás a takarítás végén

Nem beszélve a háztartásbeli Murphy törvényről, hogy juszt sem akkor fognak betoppanni a váratlan vendégek, amikor minden ragyog, és mi büszkén tekintünk szét lakunk patyolat mibenlétén. Nem, leginkább akkor kerül erre sor, amikor játékok, mosatlanok és mosnivalók éktelenkednek hajlékszerte. Tény, hogy nem minden esetben a halogatás a ludas a dologban, hanem számos más mindennapi ok. Olykor pedig mindhiába igyekszünk kiküszöbölni a takarításban, rendrakásban való lemaradásainkat, mégis előfordul, hogy más kipipálandó kerül előtérbe a feladatlistán. Ezzel nem vagyunk egyedül.

Meglehet, hogy a háztartásban feltorlódott tevékenységek sorának most egy takarítási módszer révén véglegesen búcsút inthetünk? Noha ez esetben sem egy csodamódszerről van szó, hiszen a jóságos tündér bizonyosan nem fog megszánni bennünket, és elvégezni helyettünk a feladatainkat. Az úgynevezett FlyLady metódust Marla Cilley álmodta meg, és létrehozta az erre az elvre épülő önsegítő csoportot is. Olyan jól alkalmazható tippeket és tanácsokat oszt meg a tagokkal, amelyek által megkönnyíthetők és felgyorsíthatók a háztartási teendők.

A FlyLady módszertana leginkább a könnyen végrehajtható lépésekre osztásra épül, melyeket lassan rutinná formálhatunk. A legfontosabb pontjai a következők: egy hónapos személyre szabott feladatsor összeállítása, melyben reggel, délután és este elvégzendő kisebb feladatok vannak. Cilley javaslata szerint egy helyiségben ne töltsünk 15 percnél többet – ám ez a negyedórányi idő legyen intenzív, koncentrált. Egyszerre csak egy helyre összpontosítva takarítsunk ez idő alatt. Állítsuk be az időzítőt 15 percre és ez alatt végezzünk el minél több feladatot egy adott helyen – pl. a hálószobában porszívózás, felmosás, törölgetés, ágyneműk lehúzása.

A heti rutinok során arra kell figyelni, hogy minden napra jusson egy fókuszfeladat (pl. hétfőn a takarítás kerül fókuszba, kedden a bevásárlás, szerda az ügyintézések napja lesz, csütörtökön sort kerítünk a kocsi kitakarítására is stb.)

A FlyLadynek számos követője van, így a módszerrel ismerkedők megtekinthetik a rutinosabbak napi, heti és havi gyakorlatsorait, takarítási szokásait. Sokak takarítási kedvserkentője a The Secret Slob oldal létrehozója, Steph, aki saját bevallása szerint a rendszer bevezetése előtt valóságos káoszban élt, és folyamatosan segítséget kellett kérnie az édesanyjától. Három gyermek édesanyjaként nehezen találta meg a számára legoptimálisabb megoldást, így kutatni kezdett és rálelt a FlyLady által közvetített technikákra. Ennek bevezetésével napjai már nem roskadoznak a túlterheltségtől, hanem összeszedett tippjeivel sikerült egyszerűbbé, sőt szórakoztatóbbá formálni a mindennapi házi teendőit.

Remélhetőleg hamarosan tapasztalni fogjuk, hogy a takarításra már nem egy rettegett, soha véget nem érő, unalmas muszáj-feladatként fogunk tekinteni, hanem örömünket leljük ebben (főként azért, mert lesz látszata). Bár a szobánként 15 perc elsőre túl kevésnek tűnik, ha azonban minden nap következetesen, tervszerűen, a magunk ritmusa szerint végezzük: fenntarthatóvá válik, és minden bizonnyal érezni fogjuk az ezzel járó előnyöket.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mentsünk el valamit a húsvéti hangulatból! – Mondjuk ezt a szuper receptet!

Nemrég még a húsvéti nyuszit vártuk, most pedig lassan elbúcsúzunk az áprilistól is. Szerencsére a napsütés, az egyre hosszabbodó napok kárpótolnak minket ezért a kis „veszteségért”. De ha lenne kedved megidézni a néhány héttel ezelőtti ünnepi hangulatot, egy finom sütivel biztosan sikerülni fog.

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.