2022.09.01. 11:55:00 7120 236

Szuvas fogak? A korona is utókezelésre szorulhat!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A szuvas fogak már nem jelentik azt, hogy foghíjasan kell élnünk, hála a modern orvostudomány nagy mértékben haladó fejlődésének. Még azok fogai is menthetők lehetnek, akik súlyos fogszuvasodást tapasztalnak, bár ehhez idejében el kell indulnunk a fogorvoshoz.

Fogorvosi szájápolás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fogorvosi szájápolás

A porcelánból, acélból, kompozit gyantából vagy aranyból készült korona segíthet a nagy üregek elfedésében és többek között a kozmetikai hibák kijavításában is, azonban mindennek ellenére néha még a fogkorona alatt is kialakulhatnak újabb szuvasodások. Mit tehetünk, ha az gyanítjuk, hogy fogprobléma van a fogkorona alatt?

Amennyiben a fogkorona implantátum helyett eredeti fogat takar, alkalmanként hiába az igyekezet, hogy megvédjük a fogainkat a baktériumoktól és a fertőzésektől, a fogzománc még mindig érzékeny maradhat a szuvasodásra.
A fogkoronának tehát az egész fogat be kellene fednie, de vannak olyan esetek, amikor a fogíny mentén rés keletkezhet, ahol lepedék felhalmozódhat fel és károsíthatja a zománcot. Emiatt érdemes továbbra is rendszeres időközönként ellenőriztetni fogorvosunkkal a koronás fogainkat is.

Utókezelés fogkorona után

Bármilyen anyagot használtak is a pótláskor, mindig számítani kell valamennyi kopásra: a nem túl drága fogkorona is kitarthat átlagosan akár 10 éven át, de az első jelekre is reagáljunk egy kontrollal. Amikor minden igyekezet ellenére sem sikerül a bonyolultabb gyökércsatornarendszerrel rendelkező fogak gyökérkezelése, a szuvasodás ugyancsak tovább terjedhet.

Ahhoz, hogy a fogkoronák hatékonyan óvják meg fogainkat a fogszuvasodástól, szorosan kell zárniuk és jól illeszkedniük. Ezt azonban a rágás a keményebb ételek fogyasztásakor – röviddel a beavatkozás után - elmozdíthatják a koronát a helyéről, rés keletkezhet.

A fogkoronával ellátott fogak önmagukban nincsenek ellátva extra védelemmel, természetesen ugyanolyan tisztítást és higiéniát kívánnak meg, mint a többi fogunk. Az íny és a szomszédos fogak megfelelő szintű tisztán tartása megvédheti koronás fogakat a lehetséges fertőzésektől és ezáltal a szuvasodástól.

Hogyan kezelhető a szuvasodás a korona alatt?

Miután a fogorvosi vizsgálat során megbizonyosodtunk arról, hogy szuvasodás lépett fel a fogkorona alatt, fogorvosunk kivitelezheti annak eltávolítását anélkül is, hogy túlzottan károsítaná magát a koronát. Ez általában a korona szélei mentén kialakult szuvasodáskor lehetséges, egyéb esetben a fogkorona cseréjére lehet szükség.

Forrás: www.womendailymagazine.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...