2020.10.21. 13:25:42 10691 225

Szüreteljünk csonthéjast! Szedési és tárolási tippek dióhoz, mandulához
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Szerencsés, akinek a kertjét dió vagy mandulafa, esetleg mogyoróbokor díszíti. A mogyoró ugyan már letermett, ám a dió és a mandula betakarításának még most van itt az ideje. Idén legyünk minden eddiginél hatékonyabbak, szüreteljük profin a kemény héjú termést!

Dió és dióbél - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Dió és dióbél

A dió betakarítását akkor kell elkezdenünk, mikor a zöld (manapság olykor fekete…) burok már megrepedt. Ilyenkor a fa alatt is találkozhatunk már szép gyümölcsökkel, ezt is szedjük össze. Első lépésként kaszáljuk le a fa alatti füvet, és takarítsuk el a növényi hulladékot, avart.

Ha erre nincs lehetőség, terítsünk ki egy nagyobb nejlont vagy régi lepedőt a fa alá. Fogjunk egy vékony, hajlékony rudat és apró ütésekkel, az ágak finom rázogatásával potyogtassuk le az érett diót.

A városi legendával ellentétben, nem terem jobban a dió, ha alaposan megverjük az ágait! Ekkor ugyanis a termő ágak letörhetnek, megsérülhetnek és a következő évi termés gyengébb lesz.

Mikor a diót összeszedtük, távolítsuk el a zöld burkot. Ha nem megy könnyen, tegyük műanyag zsákba, töltsük bele vizet is és kössük be a zsák száját. Egy nappal később a magas pára után könnyebb lesz leszednünk a burkot.

A mandula szedése is hasonlóan kezdődik, takarítsuk és műveljük meg a fa alatti földet. A folyamatosan érő mandula időről-időre lepotyog a földre, ha fogyasztásra kész, ám a később érő fajtát a dióhoz hasonlóan rázogatással szerezhetjük meg. Pucoljuk le róla a zöld részeket, ha nehezen jön, a dió bontással azonos módon, zsákos módszerrel tehetjük könnyebbé.

Tárolás hosszabb távon

A csonthéjas terméseket a bennük lévő olaj miatt viszonylag sokáig tudjuk tárolni, nem romlanak meg gyorsan. Ehhez azonban olyan helyiségre, például padlásra van szükség, ahol jól szellőző, száraz helyük van. Tároljuk egy rétegben kiterítve, hogy egymást se ronthassák a szemek! Ha egy picit kénezzük a diót kiterítés előtt, úgy nem csak tartósabb, de szép, világos héjú lesz a termés. Ha nem éri por, napfény és nedvesség, akkor évekig eltarthatjuk mind a diót, mind pedig a mandulát ezzel a módszerrel.

Csak nehogy más egye meg!

Padlások és pincék kedvelt őszi-téli búvóhelyei az egérkéknek, de még az is előfordul, hogy egy mókus járja a kamrát, tetőteret eleség és meleg után kutatva. Így tehát arról is gondoskodnunk kell, hogy ne jusson be semmi féle állatka oda, ahol a csonthéjú termést tartani kívánjuk.

Eltenni, egy kicsit másként

Nem csak eredeti állapotában tárolhatjuk hatékonyan ezeket a finomságokat. A diót, pucolás után tiszta tasakokba töltve a fagyasztóban hosszú ideig megőrizhetjük, anélkül, hogy dohosodna vagy penészedne. A dióbél nem veszít ízéből és állagából kiolvasztás után sem, süteményekbe bármikor felhasználhatjuk.

A mandulát éretlen állapotban is szüretelhetjük, ilyenkor cukrozott mandulaként vagy befőtt formájában tárolhatjuk el. Arra azonban figyeljünk, hogy a még zölden szedett mandulát egyenként szedjük le, csak az egészséges szemekre koncentrálva és azonnal dolgozzuk is fel!

Forrás: balintgazda.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A télikert előnyei – Télen-nyáron közelebb a természetes környezethez

A télikert ma már jócskán túlnőtt eredeti „növénynövelde” mivoltán, azonban egyedi hangulatával, épületszerkezeti megoldásaival közelebb visz bennünket természetes környezetünkhöz. Éppen ezért a legkevésbé sem meglepő, hogy sokak otthonszépítő és azt bővítő bakancslistáján előkelő helyhez jut.

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?