2020.10.21. 13:25:42 10930 225

Szüreteljünk csonthéjast! Szedési és tárolási tippek dióhoz, mandulához
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Szerencsés, akinek a kertjét dió vagy mandulafa, esetleg mogyoróbokor díszíti. A mogyoró ugyan már letermett, ám a dió és a mandula betakarításának még most van itt az ideje. Idén legyünk minden eddiginél hatékonyabbak, szüreteljük profin a kemény héjú termést!

Dió és dióbél - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Dió és dióbél

A dió betakarítását akkor kell elkezdenünk, mikor a zöld (manapság olykor fekete…) burok már megrepedt. Ilyenkor a fa alatt is találkozhatunk már szép gyümölcsökkel, ezt is szedjük össze. Első lépésként kaszáljuk le a fa alatti füvet, és takarítsuk el a növényi hulladékot, avart.

Ha erre nincs lehetőség, terítsünk ki egy nagyobb nejlont vagy régi lepedőt a fa alá. Fogjunk egy vékony, hajlékony rudat és apró ütésekkel, az ágak finom rázogatásával potyogtassuk le az érett diót.

A városi legendával ellentétben, nem terem jobban a dió, ha alaposan megverjük az ágait! Ekkor ugyanis a termő ágak letörhetnek, megsérülhetnek és a következő évi termés gyengébb lesz.

Mikor a diót összeszedtük, távolítsuk el a zöld burkot. Ha nem megy könnyen, tegyük műanyag zsákba, töltsük bele vizet is és kössük be a zsák száját. Egy nappal később a magas pára után könnyebb lesz leszednünk a burkot.

A mandula szedése is hasonlóan kezdődik, takarítsuk és műveljük meg a fa alatti földet. A folyamatosan érő mandula időről-időre lepotyog a földre, ha fogyasztásra kész, ám a később érő fajtát a dióhoz hasonlóan rázogatással szerezhetjük meg. Pucoljuk le róla a zöld részeket, ha nehezen jön, a dió bontással azonos módon, zsákos módszerrel tehetjük könnyebbé.

Tárolás hosszabb távon

A csonthéjas terméseket a bennük lévő olaj miatt viszonylag sokáig tudjuk tárolni, nem romlanak meg gyorsan. Ehhez azonban olyan helyiségre, például padlásra van szükség, ahol jól szellőző, száraz helyük van. Tároljuk egy rétegben kiterítve, hogy egymást se ronthassák a szemek! Ha egy picit kénezzük a diót kiterítés előtt, úgy nem csak tartósabb, de szép, világos héjú lesz a termés. Ha nem éri por, napfény és nedvesség, akkor évekig eltarthatjuk mind a diót, mind pedig a mandulát ezzel a módszerrel.

Csak nehogy más egye meg!

Padlások és pincék kedvelt őszi-téli búvóhelyei az egérkéknek, de még az is előfordul, hogy egy mókus járja a kamrát, tetőteret eleség és meleg után kutatva. Így tehát arról is gondoskodnunk kell, hogy ne jusson be semmi féle állatka oda, ahol a csonthéjú termést tartani kívánjuk.

Eltenni, egy kicsit másként

Nem csak eredeti állapotában tárolhatjuk hatékonyan ezeket a finomságokat. A diót, pucolás után tiszta tasakokba töltve a fagyasztóban hosszú ideig megőrizhetjük, anélkül, hogy dohosodna vagy penészedne. A dióbél nem veszít ízéből és állagából kiolvasztás után sem, süteményekbe bármikor felhasználhatjuk.

A mandulát éretlen állapotban is szüretelhetjük, ilyenkor cukrozott mandulaként vagy befőtt formájában tárolhatjuk el. Arra azonban figyeljünk, hogy a még zölden szedett mandulát egyenként szedjük le, csak az egészséges szemekre koncentrálva és azonnal dolgozzuk is fel!

Forrás: balintgazda.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Egészségvédő kincsünk, a paprika (és egy isteni recept)

Az étkezési paprika számos fontos vitamin természetes forrása, melynek C-vitamin-tartalmáról kiderült, hogy akár ötször annyi is lehet, mint a citromé. Továbbá olyan értékes anyagok is megtalálhatók benne, mint a kalcium, a vas és az aminosavak. A fogyasztása - sok növénytársához hasonlóan - hozzájárul az egészséges emésztéshez, a benne lévő terpenoid vegyületféle, a kapszidiol, pedig jó hatással van a szívegészségre. Ám ez nem minden…

A „luxusgyümölcs”, ami Kelet-Ázsiában a halhatatlanságot jelképezi + recept

Nem csupán Weöres Sándor Kert című kedves versében terem a vaj-alma, a saláta-bokorka, az érett, piros alma és a puha szőlő társaságában méz-körte, hanem a világ számos táján. A különféle kultúrákban pedig gazdag történelmi múlttal büszkélkedhet ez a gyümölcsféle, mely immár különleges művészeti megoldással is bír, mégpedig a Buddha alakú körte formájában. Ezeket a kreatív kínai gazdák által formált és gondozott „körteszobrokat” luxusgyümölcsként tartják számon. Milyen titkokat fed fel magáról ez a rózsafélék családjába tartozó növény?

Habkönnyű tojáslikőrös süti – Nyáresti beszélgetések tökéletes kiegészítője lesz!

Édességre vágysz, de nem akarsz túl sok időt a konyhában bíbelődni? Legyen gyorsan elkészíthető, de a kiadós is? Fel van adva a lecke, de megkíséreljük a lehetetlent, és adunk neked egy szívet melengető, gyorsan elkészíthető, mégis laktató sütit. Csődítsd össze a családot, barátokat, mert pikk és pakk, kész is lesz!