2023.09.26. 11:55:00 6103 222

Szülői jogok, amelyeket az iskolai tanévben érvényesíteni lehet
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A szülő felelőssége nem áll meg ott, hogy a gyermeke egészsége felett őrködik, hiszen az utódok testi jóléte mellett szellemi és lelki jóléte is ugyanolyan fontos! A gyermekek testi egészségének fenntartásáért az egészségügyi rendszerhez fordulhat segítségül, de mi a helyzet a gyermek szellemi fejlődésével?

Szülő és tanár megbeszélése - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szülő és tanár megbeszélése

Az oktatási rendszer időnkénti változásával egyet lehet érteni, de tenni lehet-e ellene valamit? Milyen felvetésekkel élhet egy szülő, ha azt látja, hogy az oktatás nem szolgálja maradéktalanul gyermeke érdekeit?

A szülők jogai és felelőssége általában jogszabályok és iskolai szabályzatok keretébe vannak foglalva, ezért a bennük foglaltak érvényesítése érdekében fontos megismerni ezek részleteit. Emellett érdemes aktívan részt venni az iskola közösségi életében, már amennyiben a közoktatást választják a lehetőségek közül.
Első lépésként a szülőknek jogukban áll megválasztani, hogy gyermeküket állami vagy megfelelő anyagi fedezet megléte mellett magánoktatásban részesítik-e. Egyre több esetben jelzik a gondviselők, hogy az adott gyermeknek különleges oktatási igényei vannak. Emiatt egyéni tanterv készítése is kérhető, azonban sem ritka, hogy a szülők különböző okokból az otthoni tanulás engedélyezését kérvényezik.

A szülőknek joga van minden releváns információhoz, amikről a közoktatási intézmény az oktatási folyamatokkal kapcsolatban szolgáltatni tud. Ezen belül például nem csupán a tananyagok, de az iskolai programok és a tanárok teljesítményről szóló értékelését szintén megismerheti. A szülőknek szintén lehetőségükben áll olyan iskolai tanácskozásokon részt venni, mint a szülői értekezletek.

A szülők ugyancsak alapvető elvárásaihoz tartozik az is, hogy gyermekük az oktatás ideje alatt biztonságban legyen, és egészséges feltételek mellett részesülhessen az oktatásban. A biztonság fogalmához természetesen már a személyiségi jogok és az adatvédelem biztonsága is hozzátartozik!

Amennyiben a szülők nem értenek egyet egyes iskolai intézkedéssel, élhetnek azon jogukkal, amely fellebbezést vagy panasztételt tesz lehetővé, hogy jogos esetben megfelelő jogorvoslatra lehessen lehetőségük.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Napi egy szilva a szorongást távol tartja + 1 extra szilvás-mandulás recept

Noha a szilva rendszertanilag a „vitatott besorolású” kategóriába tartozik, annál nagyobb érdeklődés övezi az egészségre gyakorolt hatását. Ez a Kárpát-medencében és Ázsiában egyaránt őshonosnak tartott gyümölcsféle Magyarországon leginkább a középkorban került az érdeklődés középpontjába. A későbbiek folyamán pedig már aszalványként szállították Németországba, Lengyelországba és Ausztriába is. Ezért nem meglepő, hogy ezeken a helyeken „magyar szilva”néven vált ismertté. A figyelemre méltó történelmi háttér mellett arra is kíváncsiak vagyunk, hogy miért érdemes fogyasztani?

Palóc Búcsú és Folkfesztivál Balassagyarmaton

A hagyományos palóc búcsút rendezik meg a hétvégén folkfesztivállal színesítve a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton; a Szent Anna tiszteletére rendezett búcsút palóc vendégség követi majd vasárnap.

Ledönthető-e az előítélet masszív fala?

Az egykori kémikus és egyetemi tanár, Fabinyi Rudolf, az 1930-as évek elején úgy fogalmazott, hogy a hiedelmek egész tömege úgy üli meg a közvéleményt, akárcsak a lidércnyomás, melyek között kimagasló helyen szerepel az előítélet. Bár Fabinyi ekkor leginkább a pszichiátriai betegségekben érintettekkel szemben állított beskatulyázásokat helyezte előtérbe, elmondható, hogy ez számos területre kiterjeszthető. Milyen (ős)forrásból eredeztethető ez a nem tapasztalatokra, hanem feltételezésekre alapozott megállapítás? Vajon ledönthetőek ezek a vaskos sztereotípia-falak?