2023.06.18. 17:53:13 5468 207

Szükség van-e példaképekre?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Gyermekkorunk hőn imádott példaképeire visszatekintve gyakran ott mocorog a fejünkben a „vajon miért éppen ő?” elbizonytalanító kérdése. Amikor „Lócikként” még csillogó szemmel mustráltuk a körülöttünk forgolódó „óriásokat” szempillantás alatt a helyükre bűvöltük volna magunkat, ha tehettük volna – ha lett volna hozzá megfelelő varázspálcánk. Azonban később ráébredtünk arra, hogy e hús-vér példaképek egyik legszembetűnőbb gyengesége az idealizálásukban érhető tetten.

Kicsi szuperhős - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kicsi szuperhős

Nem túl kellemes szemfelnyitogató pillanataink közepette azon kaptuk őket, hogy bizony ők is hibákat követnek el, zavarba jönnek, tétováznak, felsülnek, sőt, néha az orrukat is piszkálják – mely megnyilvánulások nem igazán illeszkednek az általunk tökéletesre csiszolt ideálok ismérvei közé. Persze, hiszen ők is emberek…

A bálványozás, az eszményítés során mérföldekkel túlnyújtóztatjuk, önmagától elrugaszkodottá formáljuk az általunk csodált és kis túlzással – erkölcsi értelemben – übermenschnek formált embereket. Morális megközelítésben talán lehet is, hiszen a jellemformálódás során szükségünk van olyan impulzusokra, melyek által a lehető legtöbbet, és vélhetően a legjobbat hozhatjuk ki magunkból. Eleve a jellem kifejezés is a görög „karakter”, „vésés” és „benyomás” jelentésű szavakra vezethető vissza. Így önkeresésünk és önformálásunk kezdő lépéseinél kulcsfontosságú, hogy milyen minőségű, milyen előjelű példák felé irányítjuk tekintetünket.

A legjobb, ha profikhoz fordulunk. De kik bírhatnak ilyen ismérvekkel a tévedhetőség világában? Meglehet, mindazok, akik örökzöld értékekkel, kikoptathatatlan bölcsességekkel a tarsolyukban szelíden egyengetnek az utunkon. Mindeközben az önmaguk képére formálás csírája sem settenkedik nyomukban, csak az önzetlen és feddhetetlen jó irányba terelés szándéka vezérli őket, elegyítve a szabad akarat sérthetetlenségének szem előtt tartásával. Ilyen szándékokkal felvértezetten állhat előttünk a római birodalom filozófuscsászára, Marcus Aurelius is, aki Elmélkedéseiben példaképei esszenciáját hagyatékozta az erkölcsös életre törekvő utókorra.

Az uralkodó által követett emberek között élen jártak a nemes jellemű, higgadt, szerény, jótékony, jellemvonásokkal rendelkező család- és közösségi tagok. Ők voltak a folyamatos jóra törekvésre, a hitelességre nem csak szavaikkal, hanem főként tetteikkel és egész életük példájával akarva-akaratlanul buzdítók, akik a később császárrá lett Marcus Aureliust arra tanították, hogy:

  • legyen kitartó és kevéssel beérő

  • hogy ne sajnálja magától a munkát

  • ne akarjon sokat birtokolni, hanem érje be az elegendővel

  • tartsa távol magától a törtetést

  • ne fecsegjen, és ne keveredjen a hiteltelen fecsegők társaságába

  • hogy mindig törekedjen az őszinteségre és tűrje el a feléje irányuló őszinte beszédet is

  • hogy a jellemet, akár egy gondoskodásra szoruló növényt, folyamatosan ápolni, gondozni szükséges

  • hogy semmiben sem vezet jóra a felületesség,

  • hogy az értelem, a szabad és határozott gondolkodás a lelki harmóniával karöltve igazi értéket képvisel.

Ezek az iránymutatások és példaképek folyamatosan csiszolták jellemét.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...