2020.07.01. 17:38:30 7359 253

Szívem kontra Pockos – A becézgetés fokmérői
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A név kötelez. Mit is jelent számunkra ez? A szüleink által választott név egész életünkre kihatással van. Ugyancsak másoktól kapjuk beceneveinket, illetve gúnyneveinket! Az kit vigasztal egy kicsit, hogy mi ugyanúgy ráragaszthatunk a másikra ragadványneveket? A megszólításoknak érzelmi töltése van, a becenév ugyancsak lehet kedveskedő és vicces, ugyanakkor megszégyeníthető.

Játékos család - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Játékos család

Egy-egy becenév identitásunk szerves részévé válik, ez leginkább párkapcsolati szinten jelenik meg, mivel a becézés hozzájárulhat a közös valóság megteremtéséhez. Az emberek sokszor a családban betöltött szerepük szerint szólítják meg egymást, így például egy hugi örökre „Hugi” maradhat.

Mik a leggyakoribb becenevek?

Röviden válaszolva a kedveskedő megszólítások: édesem, babám, drágám, kicsim és a szívem. (Ezeket én nem is tekinteném igazi becenévnek, mert inkább a másikat megszólító ember érzelmeiről szólnak, mintsem a megszólított tulajdonságairól.) Túlságosan gyakoriak még a kicsinyítő képzővel képzett állatnevek, mint a nyuszikám és mackó. Becenév kigondolásakor használjuk kreativitásunkat, a nem túl eredeti elnevezéseket ugyanis sok ember ki nem állhatja.

Milyen a jó becenév?

Semmiképpen sem sértő vagy rossz emlékeket felidéző! A becézgetés éppen arról szól, hogy szeretjük a másik embert, számos esetben az intimitás mélységének kifejezése. Akit elnagyoltan ismerünk, annak nem tudunk igazán személyre szóló becenevet kitalálni, ezáltal az felszínesnek vagy erőltetettnek hathat. Felmérések szerint a párkapcsolati elégedettség és a becenevek között erős összefüggés van: Hiszen egy rosszul megválasztott becenév a másikat idegesítheti, míg egy kedveskedő megszólítás közelebb hozhatja a feleket egymáshoz.

Mikor becézhetünk másokat?

Nagyon fontos, hogy mindenkor megadjuk a tiszteletet a másik félnek. Egy vicceskedő (esetleg egy negatívnak gondolt tulajdonságot kigúnyoló) becenév maradjon szűk családi vagy baráti körben! Nagyobb társaságban és idegenek között igazán szólíthatjuk a másikat a teljes keresztnevén – a kínos helyzeteket elkerülve. Ugyancsak nem szükséges a környezetünk arcába tolni egymás felé mutatott érzelmi közelségünket.

Forrás: mindsetpszichologia.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...