2017.04.14. 08:06:05 11892 338

Színterápiás táplálkozás - színek az étkezés szolgálatában
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Többször is érintettünk olyan témát, ahol röviden szóba került a színek különböző hatása ránk nézve. Ezeket a pozitív hatásokat miért ne hasznosítanánk a táplálkozás terén is? Bizony az ételek (leginkább a zöldségek és a gyümölcsök) színe nem véletlen olyan, amilyen.

Színes zöldségek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Színes zöldségek

Attól függően alakult ki, hogy mit tartalmaznak. Egyes táplálkozási szakértők véleménye szerint a színek szerinti étkezés – sőt, bizonyos színek fogyasztása a nap bizonyos szakaszaiban - pozitív eredményeket hozhat az egészségünk terén. A megfelelő színű étek elfogyasztásával megőrizhetjük a testfunkciók harmóniáját.

Nem hiába népszerűek a fehér színű ételek, hiszen ez a szín az anyatejet idézi, mely nemcsak táplál, de gondoskodik is rólunk.

A sárga gyümölcsök és zöldségek megőrzik bőrünk rugalmasságát, továbbá megelőzik a depressziót. A szellemileg megerőltető időszakban is tökéletes serkentő, mivel felfrissítik az idegrendszert.

Milyen ételek számítanak sárgának? Például a citrom, az ananász, a körte, a banán, a paprika, a csemegekukorica és a kamilla. Idetartozik minden, ami az olajos magvak csoportjába sorolható.

A narancssárga gyümölcsök és a zöldségek tele vannak béta-karotinnal, ami nagyon fontos a bőr és a látás egészsége szempontjából. Azért is különlegesek, mert védik a szemet az oxidatív stressz és az UV-sugarak káros hatásai ellen. Ezek az élelmek természetes úton védenek meg a napégésektől, fokozzák az anyagcsere-működést, és kiegyensúlyozzák az alacsony vérnyomást.

A narancssárga zöldségek és gyümölcsök közé tartozik a sárgadinnye, a sárgarépa, a tök, a narancs, a kurkuma és a barack.

A pirosak kiválóak a szív védelmére és az érrendszer karbantartására. Antioxidánsban bővelkednek, melyek hatására csökken a magas vérnyomás és a koleszterin szint a vérben. Számtalan hasznos tápanyaguknak köszönhetően bizonyos fokú zsírégető és fájdalomcsökkentő hatással is bírnak.

Piros ételek sorába azon zöldségek és gyümölcsök tartoznak, amiknek nemcsak a héja piros, hanem a húsa is: az eper, a meggy, a görögdinnye, a cseresznye, a paradicsom és a piros bogyós gyümölcsök.

A lila zöldségek és gyümölcsök a máj megvédésére jók, de hasonlóan hatnak az emésztőrendszerre is. Fontos jótékony hatásuk még, hogy elűzik a stresszt és kezelik az álmatlanságot.

Közéjük sorolható a szeder, a cékla, a málna, a lilahagyma, a padlizsán és a szilva.

A kék ételek javítják a látást és a memóriát. Minél sötétebb az árnyalatuk, annál több antioxidánst tartalmaznak. Gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatást is kifejtenek a szervezetbe jutva. Kéknek tekinthető az áfonya, a fekete ribizli, a szőlő és a szamóca.

A zöldekben rejlik a legtöbb energiát adó tápérték. A zöld színű gyümölcsök és zöldségek vasban gazdagok, ezért jók a vérszegénységgel küszködőknek. Fogyasztásukkor hozzájárulnak a szív, a vérkeringés és a tüdő betegségeinek megelőzésére illetve enyhítésére.

A sok zöld étek közül jó választás a petrezselyem, a kapor, a spenót, a menta, a zöld szőlő, a zöldalma, a saláta, a kivi és a bazsalikom. A Föld jóságát képviselő szín a barna, amely biztonságérzetet ad. Gondolj csak arra, hogy két lábbal a földön állunk. Legkedveltebb barna ételünk mi más lenne, mint a jó öreg csokoládé, melyet gyakran hívnak segítségül azok, akik bizonytalanságban érzik magukat.

Nosza, dobjuk fel magunkat, illetve tányérunkat a szivárvány színeivel!

Forrás: hazipatika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...