2016.08.03. 17:39:22 13674 294

Színes gyurma a gyereknek – házilag!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Azokat a bizonyos illatos, színes, nem ragadós, könnyen gyúrható, formázható gyurmákat nagyon szerettem gyerekként, de nagyon kevés volt belőlük, mert rettentően drága. Ha ismertük volna ezt a receptet, biztos sokkal többet gyurmáztunk volna.

Gyurma - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyurma

Ebből a mennyiségből kb. 3 ökölnyi nagyságú gyurma lesz, amit érdemes a hűtőszekrényben tárolni, amikor nincs használatban, így sokáig formázhatják, gyúrhatják a gyerekek. A csésze kb. 2,5 dl-es legyen.

Só-liszt gyurma másként:

Hozzávalók:

  • 1 csésze liszt
  • 0,5 csésze finomszemű só
  • 2 teáskanál citromsav
  • 1 evőkanál növényi olaj
  • 1 csésze víz
  • ételfesték

A lisztet, a sót és a citromsavat összekeverjük egy lábasban, majd hozzáadjuk az olajat és a vizet is. Amikor összekevertük, feltesszük a gáztűzhelyre, és kislángon el kezdjük kevergetni, addig, amíg teljesen be nem sűrűsödik, és el nem válik az edény falától. Ekkor kiborítjuk egy deszkára, és gyúrni kezdjük. Az elején még forró lesz, de hamar ki fog hűlni. Addig gyúrjuk, amíg langyosra nem hűl, majd csináljunk 3 egyforma golyót, amelyeknek a közepébe csinálunk egy kis mélyedést az ujjunkkal, és ételfestéket nyomunk bele. Így három különböző színű kis gyurmát kaphatunk. Tovább gyúrjuk addig, amíg az ételfestéket egyenletesen el nem osztjuk. Ezután folpackba csomagoljuk őket egyesével és a hűtőbe tesszük őket. A kezdeti gyúrás nagyon fontos, ettől lesz jó az anyaga.

Amint kihűlt, már adhatjuk is a gyereknek, majd tegyük vissza a hűtőbe, ha kigyurmáztuk magunkat – biztos, hogy te is beveted majd magad – egyesével csomagolva, nejlon zacskót is használhatunk.

Ez a gyurma nem süthető, cserében viszont tényleg nagyon sokszor felhasználható, ha pedig kiszárad vagy eltűnik, kb. 200 Ft-ból készíthetünk egy újabb adagot. Minél több színünk van, annál jobb móka, úgyhogy érdemes dupla adagot készíteni 6 színnel, ebből az egyik lehet fehér – ehhez nem teszünk ételfestéket.

Ha szeretnénk, hogy illata legyen, aromákkal gondoskodhatunk róla, pl. vanília aromával.

A süthető só-liszt gyurmáért egyszerűen keverjünk össze egy bögre lisztet, fél bögre sót és fél csésze vizet, egy evőkanál olajat, gyúrjuk össze, és már formázhatjuk is, majd ha elértük a kívánt alakot megsüthetjük a sütőben alacsony hőfokon vagy kiszáríthatjuk a napon, radiátoron is. Ez után lehet festeni temperával, esetleg vízfestékkel. Ennek a hátránya, hogy maga a gyurma nem tartható el túl sokáig, nem túl szép, és nem formázható olyan egyszerűen.

Néha nehéz lefoglalni a gyerekeket, ezzel az egyszerű, házilag is elkészíthető gyurmával azonban a legkisebbek is játszhatnak, sőt, még az előkészületekben is részt vehetnek, kiválaszthatják, hogy milyen színűre fesd a golyókat stb. Bátorítsuk őket, hogy használhatják a fantáziájukat! Akár kedvenc mesehősükkel is megpróbálkozhatnak vagy az alapokkal: csiga, tojás, szív...

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Idén ezeket a filmeket várják a legtöbben

Jelen társadalmunkban a filmek jelentős szerepet játszanak az emberek életében, ugyanis formálják a kulturális viselkedéseket, ugyanakkor tükröt állítanak elénk az aktuális jelenségekről. Ilyen megközelítésben tehát nyilvánvaló, hogy a filmes alkotások mára már jóval túlnyújtóztak szórakoztató szerepkörükön, hiszen befolyással vannak a véleményalkotásra, a világlátásra, információt továbbítanak, kulturális értékeket képviselnek, tanítanak, átértékelésekre ösztönöznek. Lássuk, hogy az év hátralévő részében milyen új filmek örvendeztetik meg a rajongókat.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.

Ismered a világ legjelentősebb szimbólumait és azok hátterét?

A szimbólumok társadalmi életünk fontos elemei, amelyek különféle megjelenési formákat ölthetnek magukra a hétköznapi közlekedési jelzésektől az üzleti szférában megjelenő márkaépítő logókig. Találkozhatunk velük a szavak, jelek, alakzatok, színek, karakterek formájában, melyek mindegyike valamilyen elvont fogalom, eszme képviselőjeként, egyfajta vizuális történetmondóként tartható számon. Minden szimbólum mögött lebilincselő háttértörténet lapul. Ismered ezeket?