2020.12.31. 12:56:39 10371 199

Szilveszteri jelképek - melyik mit jelent?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az óév újévbe fordulását több babona övezi a világ minden táján, mint bármely más időszakot. Itthon is és más nemzeteknél is számos szerencsetárgy, jelkép kötődik a Szilveszterhez, bár jelentésük már feledésbe merül. Kéményseprő, gomba, malacka - miért éppen ezek a szerencsehozó jelképeink?

Szilveszteri koccintás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szilveszteri koccintás

Gomba

Kínában a gomba a hosszú élet, halhatatlanság szimbóluma, afféle varázserővel felhatalmazott jelkép. A mesevilágban épp ezért törpék, koboldok lakhelye is, ezáltal pedig a tudatalatti jelképe. Ha a gomba áll legközelebb hozzánk a szilveszteri szerencsehozó szimbólumok közül, akkor ideje önvizsgálatot, befelé fordulást tartani. És hogy miért hoz szerencsét itthon is? Gyors növekedése miatt a gyarapodással, termékenységgel, gazdagodással köthető össze, hiszen milyen szerencse, ha az ember vagyona nő, mint a gomba. Ugyanakkor az őszi, téli időszakban a vidéki embernek fontos táplálékul is szolgál, ez szintén a jóléthez köthető.

Kéményseprő

A kéményseprő misztériuma a korommal függ össze, hiszen a régi hiedelmek szerint a kéményben laknak a rossz szellemek, amiket a korommal együtt kiseper a kéményseprő. Tehát valami mágikus ereje lehet annak, aki ezzel keresi a kenyerét, így hát megvéd a rontástól, piszoktól, betegségtől, rossz titkoktól. Emellett a korom és a kéményseprő jelképe a családi tűzhellyel, az otthon melegével is összefüggésben áll, így barátok érkezésére, kellemes társaságra is mutat.

Négylevelű lóhere

Nem csak az új esztendő beköszöntével, de szerencsejátékoknál, kabala tárgyaknál is előszeretettel használt motívum. Szerencsehozó vonatkozása ritkaságában keresendő: a négylevelű lóhere igen ritka, szerencsés hát az, aki rátalál. És nem csak szerencsés, de ügyesen észreveszi az élet apró jeleit, vagy a kis esélyekben rejlő nagy lehetőségeket.

Vallási jelentéssel is bírhat – a négy levél kereszt alakú fő vonalai távol tartják a gonoszt, a negatív eseményeket és előtérbe helyezik a hit fontosságát.

Röfi

A malacka is a bőség, termékenység, jólét jelképe. Orrával előtúrja a szerencsét, ezzel biztosítva a jólét eljövetelét. Vidám, kedves motívumát gyakran díszíti kéményseprő kalapja, négylevelű lóhere, lópatkó is.

Patkó

A patkó egyik jelentése egyértelmű – akinek volt lova, szerencsésnek mondhatta magát. A lópatkó így esküvőt is jósolt a családban, baráti körben – hiszen a hozomány, az anyagi feltételek megvalósulása is valószínűbb volt.

A lópatkó a hiedelmek szerint távol tartja a gonoszt a háztól, végeivel lefelé elijeszti az ártó szellemeket, U alakban helyezve beleesik a szerencse.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...