2017.06.29. 16:27:38 15840 395

Sziklakertet otthon, saját kezűleg!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Valószínűleg sokan eljátszottunk már annak gondolatával, hogy vajon tudnánk-e otthon, a saját kis kezeinkkel sziklakertet építeni. A gondozással ugye probléma nem lehet, öntözgetni, gyomlálni tudjuk, hogyan kell, na de építhetjük is otthon? Miért is ne. Némi vállalkozó szellem, kis fantázia és türelem. No meg egy viszonylag egészséges derék.

Sziklakert építés | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sziklakert építés | Fotó: 123rf.com

Hogyan kezdjünk neki

Először is válasszunk jól terepet. Azt tartsuk szem előtt, hogy milyen típusú növényeket szeretnénk beültetni, azoknak milyen fényigénye van, mennyire bírják a hideget-meleget, napsütést szerető vagy épp az árnyékot kedvelő növényeket választunk-e. Ezen azért lehet úgyis segíteni, hogy bizonyos növényeket úgy védünk a tűző naptól, hogy egy-egy nagyobb szikla, kő árnyékába helyezzük.

Hova is tegyük a kertünket

Tulajdonképpen sík területre ugyanúgy tervezhetjük, mint rézsűre. Sőt, a rézsűs kerteknél a támfal szerepét is betöltheti a sziklakert, és túl azon, hogy rendkívül hasznos, elképesztően szép látvány is tud lenni. Talaj tekintetében a laza, jó vízelvezetésű a legideálisabb.

A kövek kiválasztása

Tulajdonképpen sokféle követ választhatunk, vulkanikus kőzetet, üledékes kőzetet. Ne kisméretűek legyenek, inkább a nagyobbakat válaszuk, mert ha apró kövekkel próbálkozunk, abból igazán szép és jó kiterjedésű építményt nem biztos, hogy össze tudunk hozni. Arról nem is beszélve, hogy sokkal több munka van vele.

Hogyan is csináljuk a sziklakertet?

A helyet, miután kijelöltük, pucoljuk meg alaposan a gyomoktól. A termőtalaj eltávolítása abban segít, hogy a későbbiekben nem kell küzdenünk a gyomnövényektől. A területünket feltöltjük murvával, kaviccsal.

Magát a sziklakertet a kiválasztott köveinkből és a talajból együtt rakjuk össze. Nagyjából úgy képzeljük el a menetét, hogy a sziklákat lehelyezzük a terveink szerint, majd a sziklák közötti részeket felöltjük talajjal. Arra figyeljünk, hogy mindig a kőből induljunk ki, az képezze az alapot, mert akkor azon az időjárás nem tud sokat változtatni, nem süllyed meg, nem mosódik el a talaj, és egyéb nyalánkságok.

És innentől már kezdhetjük is a kövek közötti talajba – amit jó alaposan nyomkodunk a sziklánk közé – ültetni a növényeinket.

Mit is rakjunk a kövek közé? Azaz mit ültessünk a sziklakertünkbe?

Bármilyen törpecserjéket, hagymás évelőket, egynyári növényeket, pozsgásokat, tűlevelű örökzöldeket, gyakorlatilag a kövirózsától kezdve a szellőrózsán át az arany hamisciprusig elképesztő választék áll a rendelkezésünkre, végtelen szín és formavilággal. Tulajdonképpen tényleg kizárólag csak a saját fantáziánkra van bízva, hogy milyen jellegű kertet építünk magunknak, ha a lehetőségek adottak, határ a csillagos ég.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezért érdemes lapozgatni a „füveskönyveket”

A sokak ágy mellé helyezett olvasmányává vált Márai-féle Füves könyv olyan minden embert érintő és érdeklő kérdéseket tart szem előtt, mint: a testi fájdalom enyhítési módjai vagy éppen a mindennapi alapigazságok. Az eredetileg botanikai ismeretek közlésére alkalmas füves- vagy füvészkönyvek idővel életbölcsesség-gyűjteményekké váltak, melyek az élethosszig tartó önismeret útján tanácsokkal, intelmekkel és útmutatásokkal szolgálnak bennünket.

Fel a kalappal! Elegáns védelem a fejnek

Érdekes, hogy egészen a XVII. század beköszöntéig egyetlen úri hölgy sem viselt kalapot. Viseltek azonban a cselédasszonyok, az alsóbb rétegekhez tartozó fiatal lányok, majd a későbbiek folyamán a városi polgárság hölgyei is. Ezután már nem kellett sok ahhoz, hogy a pompás kalapok belopják magukat a nők budoárjaiba, így előszeretettel viselték azokat séták, cukrászdázás, díszes vacsorák, vendéglők, teadélutánok idején, vagy éppen udvarlók fogadásakor. Nem csoda hogy a fejfedő-eleganciának ma is sokan hódolnak.

A tested többet „mondhat” minden szónál – Mert nem csak szavakkal kommunikálunk

Testünknek külön nyelve van, ami hangok és szavak nélkülisége ellenére is jelentőségteljes. A nem szavakkal közölt kommunikációs módok között élen járnak a gesztusok, a testtartás, a mimika, a szemkontaktus és a testtartás. Ezek alátámaszthatják vagy épp ellenkezőleg: érvényteleníthetik a verbálisan átadott üzenetközvetítéseket. Hitelesíthetik vagy hitelteleníthetik, hangsúlyozhatják vagy súlytalanná formálhatják mindazt, ami a szóbeli közlés során elhangzott.