2017.06.29. 16:27:38 15787 395

Sziklakertet otthon, saját kezűleg!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Valószínűleg sokan eljátszottunk már annak gondolatával, hogy vajon tudnánk-e otthon, a saját kis kezeinkkel sziklakertet építeni. A gondozással ugye probléma nem lehet, öntözgetni, gyomlálni tudjuk, hogyan kell, na de építhetjük is otthon? Miért is ne. Némi vállalkozó szellem, kis fantázia és türelem. No meg egy viszonylag egészséges derék.

Sziklakert építés | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sziklakert építés | Fotó: 123rf.com

Hogyan kezdjünk neki

Először is válasszunk jól terepet. Azt tartsuk szem előtt, hogy milyen típusú növényeket szeretnénk beültetni, azoknak milyen fényigénye van, mennyire bírják a hideget-meleget, napsütést szerető vagy épp az árnyékot kedvelő növényeket választunk-e. Ezen azért lehet úgyis segíteni, hogy bizonyos növényeket úgy védünk a tűző naptól, hogy egy-egy nagyobb szikla, kő árnyékába helyezzük.

Hova is tegyük a kertünket

Tulajdonképpen sík területre ugyanúgy tervezhetjük, mint rézsűre. Sőt, a rézsűs kerteknél a támfal szerepét is betöltheti a sziklakert, és túl azon, hogy rendkívül hasznos, elképesztően szép látvány is tud lenni. Talaj tekintetében a laza, jó vízelvezetésű a legideálisabb.

A kövek kiválasztása

Tulajdonképpen sokféle követ választhatunk, vulkanikus kőzetet, üledékes kőzetet. Ne kisméretűek legyenek, inkább a nagyobbakat válaszuk, mert ha apró kövekkel próbálkozunk, abból igazán szép és jó kiterjedésű építményt nem biztos, hogy össze tudunk hozni. Arról nem is beszélve, hogy sokkal több munka van vele.

Hogyan is csináljuk a sziklakertet?

A helyet, miután kijelöltük, pucoljuk meg alaposan a gyomoktól. A termőtalaj eltávolítása abban segít, hogy a későbbiekben nem kell küzdenünk a gyomnövényektől. A területünket feltöltjük murvával, kaviccsal.

Magát a sziklakertet a kiválasztott köveinkből és a talajból együtt rakjuk össze. Nagyjából úgy képzeljük el a menetét, hogy a sziklákat lehelyezzük a terveink szerint, majd a sziklák közötti részeket felöltjük talajjal. Arra figyeljünk, hogy mindig a kőből induljunk ki, az képezze az alapot, mert akkor azon az időjárás nem tud sokat változtatni, nem süllyed meg, nem mosódik el a talaj, és egyéb nyalánkságok.

És innentől már kezdhetjük is a kövek közötti talajba – amit jó alaposan nyomkodunk a sziklánk közé – ültetni a növényeinket.

Mit is rakjunk a kövek közé? Azaz mit ültessünk a sziklakertünkbe?

Bármilyen törpecserjéket, hagymás évelőket, egynyári növényeket, pozsgásokat, tűlevelű örökzöldeket, gyakorlatilag a kövirózsától kezdve a szellőrózsán át az arany hamisciprusig elképesztő választék áll a rendelkezésünkre, végtelen szín és formavilággal. Tulajdonképpen tényleg kizárólag csak a saját fantáziánkra van bízva, hogy milyen jellegű kertet építünk magunknak, ha a lehetőségek adottak, határ a csillagos ég.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?

Ne keverd össze! – 3+1 érzés, ami már/még nem szerelem, vagy soha nem is volt az

Te is beleestél már abba a hibába, hogy annyira szerettél volna már szerelmes lenni, hogy már-már bemesélted magadnak ezt az érzést, és teljesen úgy tűnt, hogy tényleg szerelmes vagy? Aztán persze egy helyzet, egy reakció, egy döntés miatt jött a felismerés: ez nem is szerelem!