2015.01.24. 19:40:44 6039 25

Szexi, de egészségtelen: a magas sarkak veszélyei
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kevés férfiszemet gyönyörködtetőbb látvány létezik a magassarkú cipőbe bújtatott, formás, női lábnál. Egy nő számára pedig kevés fantasztikusabb érzés van, mint kilépni abból a bizonyos magassarkúból egy végigtáncolt éjszaka vagy rohangálós nap után. Megsínyli a lábunk a hosszú órákig tartó magassarkúban való toporgást.

Magas sarkak, fájó láb - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Magas sarkak, fájó láb

Persze, inkább esztétikailag előnyös, mint egészségügyi szempontokból, igaz azért az sem elhanyagolható szempont.

Néhány centi plusz

Senkinek sem kell bemutatni a magas sarok alacsony nőkre gyakorolt hatását. A lábra húzott néhány centi, ha a fellegekbe nem is, de azzal a néhány centivel magasabbra emelhet minket, így téve még esztétikusabbá megjelenésünket. Van olyan öltözet, amihez szinte kötelező: egy csinos kosztüm, szexi szoknya nem is létezhet magas sarok nélkül.

Néhány kiló mínusz

Viselésével pár másodperc alatt „fogyhatsz” néhány kilót, mindenféle erőlködés, diéta és csodaszer nélkül. A magas sarok szépen megnyújtja az alakot. Talán egyetlen hátránya, hogy az eredmény nem túl tartós: amint a magassarkú lekerül, a kilók, centik is visszavánszorognak ránk.

Még több gyönyör

Egy olasz tanulmány szerint a minimum 5 centis cipősarok erősíti a szex során is fontos szerepet kapó gátizomzatot, így emelve közvetve a gyönyör fokát. Amennyiben lábunkat a cipőnk minimum 15 fokos szögben tarja, gátizmunk környékén alacsonyabb elektromos aktivitás „észlelhető”, tehát optimális helyzetben van, hogy összehúzódási képessége és erőssége is nő. Ennek az izomnak egyébként nemcsak a szexben van fontos szerepe, hanem a medence bizonyos szerveinek is alátámasztást nyújt. Nohát, magassarkú, a vény nélkül kapható csodaszer?

A feketeleves

Mert karcsúság ide, jó szex oda, azért a magassarkú folyamatos viselésének megvannak az egészségünkre igencsak ártalmas hatásai.

Balesetveszélyes

Nem túlzás kijelenteni, hogy egy magasabb sarok és egy, a járdán található mélyebb lyuk találkozása akár bokaficamhoz, vagy töréshez is vezethet. Ennek oka, hogy „magasabban” egyensúlyérzékünk is bizonytalanabbá válik. Egy biztos: ha már fel kell húzni azt a magas sarokkal megáldott cipőt, legalább ne akarjunk sietni benne.

Deformál

Ha lábunk huzamosabb ideig magassarkú cipőbe van passzírozva, az lábujjainkat is könnyedén eldeformálhatja. Kialakulnak a bütykök, ami a nagylábujjunk mellett kifejődve a legveszélyesebb, hiszen ezzel szinte arra kényszeríti legnagyobb ujjunkat, hogy a többiekhez nyomódjon. A szűk orrnak köszönhetően 3. és 4. lábujjak idegei „kikészülhetnek”, ami gyulladáshoz, dermedtséghez vezethet. Ha át nem is formálja, de bőrkeményedés, bütyök sarkunkon is megjelenhet magassarkú viselésének következtében.

Nem épp tartásjavító

Ha magassarkút viselünk, testünk súlypontja áthelyeződik, ami a normálistól igencsak eltérő testtartásba kényszerít bennünket. Ez pedig nemcsak lábunkra gyakorol kedvezőtlen hatást, hanem gerincünkre, térdünkre, bokánkra, csípőnkre és vádlinkra is.

Ha a fejed fáj…

…annak okai nem feltétlenül a folyton cikázó frontok. Bizony, a magas sarok is okozhat fejfájást, hiszen viselése a nyaki gerincre is hatással van. Ezt úgy kell elképzelnünk, hogy a fent már említett rossz testtartás miatt gerincünk nyomhatja nyaki idegeinket, ami fejfájáshoz vezethet.

Szép, szép, de…

… nem épp kényelmes viselet. Ha alkalmanként hordjuk (mert néha akkor is kell), furcsán közlekedünk benne, hiszen nem vagyunk hozzászokva a viseléséhez. Ha mindennapos viselet számunkra, nem kis túlzással tönkreteszi testünket. Akkor mi a megoldás? Egyszerű, de nem olyan könnyen betartható: a megfelelő magasságú cipőt kell kiválasztanunk. Ez pedig pont akkora, amekkorában még csinosak vagyunk, ám kényelmesen, viszonylag könnyedén, nem pedig botorkálva tudunk közlekedni.

Forrás: news.bbc.co.uk, divany.hu, cipeszmester.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

SEMMELWEIS EGYETEM: A KÓROS SOVÁNYSÁG TOVÁBBRA IS ELVÁRÁS A DIVATSZAKMÁBAN

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. „plusz méretes”, azaz „test pozitív” divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.

Fel a kalappal! Elegáns védelem a fejnek

Érdekes, hogy egészen a XVII. század beköszöntéig egyetlen úri hölgy sem viselt kalapot. Viseltek azonban a cselédasszonyok, az alsóbb rétegekhez tartozó fiatal lányok, majd a későbbiek folyamán a városi polgárság hölgyei is. Ezután már nem kellett sok ahhoz, hogy a pompás kalapok belopják magukat a nők budoárjaiba, így előszeretettel viselték azokat séták, cukrászdázás, díszes vacsorák, vendéglők, teadélutánok idején, vagy éppen udvarlók fogadásakor. Nem csoda hogy a fejfedő-eleganciának ma is sokan hódolnak.

A hátfájás legfőbb kiváltó okai és természetes kezelési lehetőségei

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2020-ban a deréktáji fájdalomban érintett emberek száma 619 millió körüli volt. Ez a megdöbbentő szám azonban a becslések szerint 2050-re akár 840 millióra is emelkedhet. A hát- és derékfájdalom a legkevésbé sem korlátozódik az idősebb korosztályra, hiszen szinte minden életkorban megtapasztalható. Ez a fájdalomtípus megnehezíti a mozgást, hatással van az életminőségre, valamint a mentális jóllétre egyaránt.