2022.09.26. 14:32:01 5548 212

Szeplők – Mítoszok és ami mögötte van 2.
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Szeretjük, vagy sem, ha hajlamosak vagyunk kialakulásukra, akkor bizony nem sokat tehetünk a szeplőink ellen. Sajnos, vagy nem sajnos, de meg kell őket szeretnünk. Ha ismered őket, talán könnyebben a szíved csücskeivé vállnak, úgyhogy nem árt tisztázni néhány róluk keringő pletykát.

Szeplős arc - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szeplős arc

Előző cikkünkben már felfedtünk 4, szeplővel kapcsolatos állítást, és a mögöttük lévő igazságot. Most nézzünk újabb 4 mítoszt és nézzünk kicsit a dolgok mögé.

Több szeplő, magasabb faktorszám?

Egy újabb állítás, ami csak részben igaz. Azt már tisztáztuk, hogy a világosabb bőrűek hajlamosabban a szeplők kialakulására. Az pedig köztudott, hogy a világosabb bőrrel bírók hajlamosabbak a gyors leégésre, így érdemesebb magasabb faktorszámú napvédőt bevetniük. Ám nem a szeplők mennyisége, hanem bőrük világosabb árnyalata miatt kell így tenniük.

A sokszínűség titka

Habár a szeplőknek van egy alapárnyalata, ami a narancssárga, ettől függetlenül több színben is pompázhatnak a kis pöttyök. Lehetnek vöröses színűek, vagy éppen sötétebb és világosabb barnák. Ha világosabb bőrrel bírunk, a szeplőink is világosabbak lesznek.

Anyajegy és szeplő – a kettő ugyanaz?

Hát, nem egészen, mert van egy igencsak lényeges különbség. Míg a szeplők a melanin termelődésétől függnek, addig az anyajegyekért a melaninért felelős sejtek munkája a felelős.

Vörös haj, több szeplő?

Habár a világosabb, vöröses árnyalatú haj esetén a bőr is világosabb színű, így hajlamosabb a szeplősödésre, más hajszínnél is előbújhatnak az apró pöttyök. Ettől függetlenül nagyrészt az öröklődés befolyásolja azt, hogy mennyire leszünk szeplősek. Génjeinben egy bizonyos, „szám szerint” a 16.kromoszóma befolyásolja azt, hogy bőrünk, szemünk, hajunk milyen arányban tartalmaz sötétebb melanint, vagy inkább feomelanint. Ha utóbbiból van több, annak eredménye az érzékenyebb bőr, és a szeplők gyakoribb kialakulása.

Forrás: miss.at

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...