2017.04.24. 10:54:07 10463 307

„Szemrevaló” mítoszok – Szemmel kapcsolatos igazságok vagy hamisságok
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Számtalan olyan feltételezés, örök igazság, hiedelem, (mókás) megállapítás kering a világban, melynek igencsak kevés valóságalapja van. De már annyira régóta halljuk, és mindenki úgy tudja, hogy nem is kérdőjelezzük meg annak valóságosságát. Pedig néha nem árt nyitott szemmel járni.

Szemek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szemek

Hiszen látószervünkkel kapcsolatban is rengeteg mítosz terjeng, melyek valóságtartalmának lehet, nem ártana utána néznünk.

Szemüveg=lusta szemek?

Ugyan létezik olyan állítás, miszerint a rövidlátó szem gyorsabban romlik, ha rövid- vagy távollátás korrigálva van, a szemüveg viselése egyéb romláshoz, illetve a szemek ellustulásához nem vezethet.

A sok sárgarépától nem csak fütyülni tudunk jobban;-)

Hogy jobban fütyülünk-e a sárgarépától, azt tudományosan még nem bizonyították. De a sárgarépa rendszeres fogyasztása, a benne lévő béta-karotin, vagyis az A-vitamin elővitaminja miatt rendkívül fontos. Ennek a zsírban oldódó vitaminnak a hiánya vezethet könnyen a farkasvaksághoz, a szemek romlásához.

A dohányzás nem csak a tüdőnek árt!

Hanem a szemnek is, bizony! A dohányzás növelheti a szürke hályog kialakulásának veszélyét, valamint felelős a szemet védő réteg csökkenéséért, így könnyebben kiszáradhat a szemünk.

A sötétben való olvasás árthat a szemnek

Ez az állítás orvosilag nem alátámasztott. Az biztos, hogy hamarabb elfárad a szemünk, ha sötétben olvasunk, illetve nem is látunk olyan élesen. A betűk egy idő után összefolynak a szemünk előtt, és a fejünk is megfájdulhat az erőltetéstől.

Ha sokat bandzsítunk, úgy marad a szemünk

Tudományosan nincs alátámasztva ez az állítás, ám az biztos, hogy a szem mozgatása, forgatása arra utal, hogy valaki teljes kontrollal bír a szemgolyói fölött.:-)

Forrás: brigitte.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...