2018.08.02. 16:43:06 9401 287

Szeder – maga az élet!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Micsoda szín, és micsoda forma! A szeder egy valódi csoda, amit érdemes minél többet fogyasztani, leginkább frissen, de ha a fagyasztóba is elmentesz egy-két zacskóval, akkor sokat tettél a téli vitaminpótlásért is, sőt, ha babát tervezel, akkor legyen a szeder - idézőjelesen - alapélelmiszer!

Szeder - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szeder

A szeder és az élet

Amikor a minap édesanyám meglepett egy doboz szederrel a kertjéből, valamiért az jutott az eszembe, hogy a szeder, az maga az élet. Na, nemcsak azért, mert nem tudhatod előre, hogy nagyon savanyú vagy nagyon édes lesz, amit a szádba veszel – csak alaposabb nyomogatás után derülne ez ki, azt meg lehet, hogy a szép ruhád bánná… ???? Hanem azért is, mert van az a bizonyos szedercsíra állapot, miután megfogant egy új élet és a zigóta osztódni kezd. Gyönyörű a természet, és milyen szép az anyanyelvünk, hogy ezeket a hasonlóságokat így megfogalmazza! (Engem ez mindig lenyűgöz.) Aztán - miközben a szeder egészségügyi hatásairól kutakodtam - rájöttem, hogy a szeder tényleg maga az élet, mert kevés ennél egészségesebb gyümölcs érhető el kis hazánkban!

Vitaminokkal töltve

Maga a növény – le sem tagadhatná – közeli rokona a málnának. A bokor hasonlóan néz ki, úgy is fejlődik, mint a málna, ám termését egy kicsit később hozza, inkább július végén, augusztus elején. (Szóval éppen most van szezonja!) Különbség viszont, hogy a szeder fekete bogyóiban jóval több a színanyag, így – mint a sötét gyümölcsöknek, zöldségeknek általában - antioxidáns, vitamin és ásványi anyag tartalma is magasabb, jóllehet, C-vitamin és gyümölcssav tartalma a házipatika.com információi alapján, valamivel kevesebb, mint piros rokonának. Pektin, rost és szénhidrát tartalma viszont magasabb. Kálium, kalcium, magnézium, mangán és vas tartalma miatt ásványi anyag raktárunkat prímán feltölthetjük vele. Aztán, ha már szóba került a fogantatás, folsav tartalma miatt (is) nagyon ajánlott gyermekvállalás előtt, illetve a babavárás alatt, hiszen a folsav segíti a sejtosztódást. Ezen kívül A-vitamint, C-vitamint és B-vitaminokat is tartalmaz (niacin, riboflavin, pantonénsav, B6).

A népi gyógyászatban is kedvelt gyógynövény!

A rengeteg antioxidáns, ami benne található mind hozzájárulhat az immunrendszer megfelelő működésének támogatásához, a súlyos betegségek kialakulásának megelőzéséhez. Sőt, a bőr öregedését is lassíthatjuk az antioxidáns bevitellel. Nemcsak a gyümölcs, hanem a levele is fogyasztható, gyógynövényként felszokták használni teakészítéshez. A belőle elkészített meleg italt gyulladáscsökkentőként alkalmazzák, hasmenés ellen, magas vércukorszintre, gargarizálásra is alkalmazz a népi gyógyászat. A levele augusztusig gyűjthető, 1 teáskanálnyit felaprítva 2-3 deciliter vízzel leforrázva megkapjuk az ízletes gyógyitalt.

A gyümölcs levét vérszegénység, láz, nátha, rekedtség esetén szintén felhasználja a népi gyógyászat. Már csak emiatt is érdemes betenni belőle a fagyasztóba, hogy a téli megfázásos időszakban segítségünkre siethessen!.

Figyelmeztetés! Cikkünk pusztán tájékoztató jellegű, nem helyettesíti a szakvéleményt illetve a szakorvosi vizsgálatot, ajánlást.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...