2019.11.22. 17:36:51 7830 225

Szavazz! Melyik gyönyörűség legyen az Év Vadvirága 2020-ban?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Minden évben különös figyelmet fordít a hazai természetvédelem egy különleges növényre. A védelmük mellett pedig az ismeretterjesztés is fontos, hiszen ezek a virágok hazánk olyan kincsei, amelyekre igazán büszkék lehetünk! Szavazz Te is a Magyar Természettudományi Múzeum versenyén, hogy melyik legyen 2020-ban az Év Vadvirága!

Zergevirág - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zergevirág

A 2019-es verseny győztese a zergevirág volt, és idén sem kevésbé csodálatos szépségek merültek fel versenyzőként. Idén a védett virágokból szavazhatjuk kedvencünket a következő év kiemeltjének, vagyis 2020 Év Vadvirága cím győztesének.

Induljon hát a szépségverseny!
Első nevezőnk a…

Kövér daravirág (Draba lasiocarpa)

„Az esélyegyenlőségért, a molett növényekért elfogadásáért és a világbékéért!”

A sárga szirmú szépség nevét meghazudtoló karcsú derekával, tavaszi virágzású tőrózsás virágjának ragyogó színével nyűgözi le a nagyközönséget. Hegyvidéki faj, de a családja egy része a Bükkben él. Magasabb hegységekben érzi igazán jól magát, idejét szívesen tölti az Alpokban, a Kárpátokban vagy a Balkán hegyvidéken. Ezeken a területeken számos közeli és távoli rokonával is találkozhatunk, akik versenyzőnk szépségével hasonlatos pompát viselnek.

Örökzöld, mégis lágyszárú, 5-15 centiméter magas. Ráadásul nem rest teremni sem! apró 3-7 mm-es becőketermésén 1 mm hosszú bibeszál csábítja az arra repkedő csodálóit.

Természetvédelmi értéke 10000 Ft.

Színpadon a…

Báránypirosító (Alkanna tinctoria)

„Az állatvédelem és a világbéke a legfontosabb!”

Tengerkék leveinek színét talán a Földközi-tenger színe ihlette, hiszen innen, a homokköves partokról származik. Később letelepedett a Duna-Tisza közében, azóta a homokbuckákon itthon is találkozhatunk vele. Neve már a hazai múltról mesél: tényleg bárányt pirosítottak vele! Persze nem azért, mert unták a hagyományos bárányszínt és nem is azért, mert a piros gyapjúpulcsi jött divatba. Megjelölték őket Versenyzőnk gyöktörzsének bíborvörös festékanyagával.

Vadóc kis növényként tavasszal előbb tőleveleket, majd áprilistól apró kék virágokat öltöztet magára, ezzel csábítgatja a környék méheit. Mediterrán és trópusi rokonai is nagy sikereket értek már el a növény-szépség terén.

Természetvédelmi értéke 5000 Ft.

Harmadszor, de nem utolsó sorban...

Májvirág (Hepatica nobilis)

„Kiállok szívügyeimért: orvoslásért és a világbékéért!”

Bájos apró lilás kék virágjait igyekszik sárga és fehér színű porzóival, termőivel kihangsúlyozni. Öltözékét Középhegységben és a Dunántúl déli részein, köves talajú lomberdőkben élő rokonai ihlették. Európa szerte találkozhatunk vele, ugyanakkor igazi egyéniség – sok sehol nincs belőle. Nem csak gyönyörűségével, de tudásával is lenyűgözi a kedves közönséget – számtalan embernek segített már máj-, epe-, vese- és hólyagbántalmak esetén, de volt, akinek a vizelési zavarait is megoldotta.

Ez a nemes virág, alig éri el a 15 centimétert, szépsége mégis kimagasló.

Természetvédelmi értéke 5000 Ft.

Most, hogy minden jelöltet alaposabban megismerhettünk, itt az ideje szavazni: Az évvadvirága szavazás>>

A voksokat december 10-ig lehet leadni.

Ez a szépségverseny ráadásul nem hagy majd maga után celebbé avanzsált harsány műsorvezetőket. :)

Forrás: morzsafarm.hu/3-vedett-noveny-kozul-melyik-legyen-2020-ban-az-ev-vadviraga/

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...