2017.05.27. 16:43:06 15338 478

Szamóca a köbön - hogyan termeszd a fincsi gyümölcsöt?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Lassan vége a májusnak, itt az eperszezon a nyakunkon. Még akkor is, ha hivatalosan a kertész terminológiában szamócának hívjuk ezt az isteni gyümölcsöt, tekintet nélkül arra, hogy óriási, vagy apró termetű kis piros bogyókról van szó.

Szamóca - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szamóca

Ugyanis az eper a fekete eper és fehér eper, az eperfán nő, ellentétben a szamócával, ami közel a földhöz lágyszárú kis bokrocskán. De a mindennapokban epernek hívjuk, és epernek is fogjuk, és ezzel nincs is semmi baj. A lényegen – hogy ugyanis egy elképesztően finom és egészséges gyümölcsről van szó – pont nem változtat semmit. Legyen az szamóca vagy eper, mindannyiunk óriás kedvence ilyenkor nyár elején.

Egészséges finomság

Túl azon, hogy oltja a szomjat, mivel magas a víztartalma, a szamóca elképesztően egészséges gyümölcs. Magas a C-vitamin tartalma, az ásványi anyagtartalma, viszonylag alacsony a kalóriatartalma, emiatt tökéletes jutalomfalat fogyókúrázónak.

Trükk otthoni termesztéshez

Amennyiben vállalkozó szellemünk nem ismer határokat és bevállaljuk az otthoni szamóca termesztést is, érdemes profivá válnunk. Mielőtt palántáinkat elültetnénk, fedjük be az ágyást fekete fóliával, majd a fólián lévő lyukakba ültessük a növénykét. Ez, túl azon, hogy védi a talajt, nehezebben szárad ki és nem gazosodik el a szamóca tövek környezete, a gyümölcsöt is megóvja a kosztól, sártól, egyebektől. Ha lelki szemeink előtt már a végeláthatatlan szamócaföldjeink képe lebeg, akkor idén augusztusban ne hagyjuk ki az ültetést; ennek a gyümölcsnek ugyanis ezen hónap felel meg leginkább. Minél korábban ültetünk ugyanakkor, annál hosszabb ideig fogunk szüretelni. Igaz, csak következő évben.

A földi eper ültetése

Ha mindenképp ágyásban, kiskertben szeretnénk tehát piros bogyókat nevelgetni, akkor a következőket tartsuk szem előtt. Az ágyásokat érdemes lapos és napos területre tervezni. 1-1,2 m szélességben készítsük elő a talajt, ki-ki vérmérséklete és vállalkozó kedve szerint takarhatja a már említett fóliával a területet. A töveket 40 cm-nél közelebb ne ültessük egymáshoz, célszerű két-három tövet egymás mellé tenni, miután megfelelő távolságra lukakat vágtunk a fóliába. Ne tegyük ugyanakkor mélyre a palántát, a legegyszerűbb megközelítés, amit igazán nehéz elrontani, hogy a gyökérzet kerüljön a talaj alá, ahol meg a levelek találhatóak, a talaj fölé. Ezek után már csak a megfelelő vízellátásról kell gondoskodnunk, és miénk a világ.

Alternatív szamóca

Léteznek ugyanakkor a szamóca termesztésére egyéb megoldások is, hogy ne feledkezzünk meg azokról, akik nem rendelkeznek kerttel, de ugyanúgy élvezni szeretnék a gyümölcstermesztés adta örömöt. Tehetjük kaspóba, cserépbe, bödönbe, a lehetőségek tárháza végtelen, a lényeg itt elsősorban azon van, hogy kis helyen is tudunk nevelgetni egy-egy palántát. Érdemes egy cserépbe egy tövet ültetni, hogy a fejlődése során felmerülő helyigény ne jelentsen a későbbiekben problémát. Éppen ezért, ha balkonládába tervezzük tenni, akkor sem érdemes kettőnél többet elültetni, mert csak akadályozzák majd egymást a gyarapodásban.

Cserépbe vele

Ha cserépben akarunk szamócát nevelni, az ültetése ugyanúgy nem egy ördögi dolog; Egy cserép, egy tő, mint ahogy azt már említettem volt, a talajt kicsit púpozzuk fel, és ebbe kerüljön a növény. Locsoljuk bőséggel, a vízpótlásról a későbbiekben se feledkezzünk meg, de azért el se rothasszuk szegényt.

Süss fel nap

A hangsúly itt is azon van, hogy mennyi nap fogja érni a növényünket és mennyi csapadék. Ha olyan a balkonunk, hogy nem igazán süti a nap, akkor ugyan meg lehet próbálni a szamóca nevelgetését, mert az mondjuk sosem rossz, de ne várjunk dús bokrot és gyakori termést. Viszont amennyiben megfelelő fekvésű területre tudjuk helyezni a cserepeket, úgy szinte semmi sem áll annak útjába, hogy fantasztikus eperszüretet tartsunk május közepétől kezdve.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...