2017.09.30. 14:01:57 9282 345

Sütőtök a kertünkben - a sokoldalú finomság
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Vége a szeptembernek, lassan kezdődik a tökszezon. Nemcsak a faragására gondolhatunk ilyenkor, hanem a narancssárga finomságra, amit bármikor könnyedén varázsolhatunk a vacsoraasztalra akár családunknak, akár vendégeinknek, ha sült töközésre hívjuk őket.

Sütőtök a kertben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sütőtök a kertben

A sütőtök maga tápanyag- és vitamintartalma, rostgazdag húsa miatt a téli időszaknak elengedhetetlen tápanyagforrása kellene, hogy legyen. Simán tarthatunk sütőtök partikat is barátainkkal, apró szendvicsek és a sült tökszeletek mellé már csak a megfelelő italkínálatról és a jó hangulatról kell gondoskodnunk, illetve meghívni a vendégeinket.

A sütőtök termesztése

Mielőtt a termesztésén elgondolkodunk, azt tudnunk kell a sütőtökről, hogy igen terjedelmesre növő zöldség. Értem ez alatt azt, hogy több méteres szárain óriás leveleket növeszt, és igen nagy teret hasít ki kertünkből. Mivel kifejezetten melegigényes, erre is érdemes odafigyelni, ha a vetésével próbálkozunk. Mindenféle talajon megindul, egyedül a savanyú vagy hideg földet nem, vagy nehezen tűri. Érdemes a talaj tápanyagpótlásával is foglalkozni, mielőtt elvetjük a magot, trágyázhatunk bőven.

A hely kiválasztása

A magokat olyan helyen tegyük a talajba, ahol a végleges helyét szánjuk a töknek. Mivel tényleg nagyon sok helyet tud elfoglalni, a magok fészkeit, vagyis a földbe a mélyedést legalább két méterenként készítsük el. Egy-egy gödörbe 4-5 magnál többet ne tegyünk, és azokat is maximum 7-8 cm mélyre.

Ami fontos

Nagyon nem tűri a hideget, a pici növény is nagyon könnyen elfagy. Mindig akkor lássunk hozzá a vetéshez, amikor már tartósan elmúlnak a tavaszi fagyos hidegek, ez április végével általában már azért bekövetkezik. Ha minden magunk kikelt, a palántákat érdemes ritkítani az eredményesebb növekedés érdekében, két-három növénynél több nem maradjon egy mélyedésben.

Mikor fenhetjük késeinket?

Késő őszre beérnek a termések, az már fajtafüggő, hogy zöldellik-szürkéllik, vagy piroslik a sütőtök a kertünkben. Nálunk a leggyakrabban előforduló, zöldes héjú tök mellett egyre többször lehet látni a kerek, narancssárga tököket, bár egyre nagyobb divatja lett a töklámpás faragásának is. Ezekből a pirosas héjú tökökből kiváló tökpofákat lehet faragni, gyerekekkel pláne szuper program.

Amikor megcsípi az első dér a termést, akkor lehet a szárról levágni. És onnantól kezdve már a fantáziánkra van bízva, hogy mézes sült tök, sütőtökkrém tejszínnel, leves, tököspite készül-e belőle, a lehetőségek tárháza végtelen. Tényleg csak rajtunk múlik, hogy az ősz eme finomságából milyen ínyenc falatot készítünk.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...