2021.11.23. 09:15:00 8998 279

Sütés sütőpor nélkül? Ha kifogytál belőle, helyettesítsd!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az év vége felé mindenki többet süt és főz - egy kicsivel - otthon. A sok lótás-futás közben pedig nehéz minden kis apróságot fejben tartani! Nem csoda hát, ha elfelejtünk olyan dolgokat pótolni, amelyek általában mindig vannak otthon. Ilyen például a só vagy éppen a sütőpor…

Sütőpor - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sütőpor

A sütőpor egy olyan adalék, amely a kelesztéshez szükséges. Által lesz puha a palacsinta vagy szép magas a pékáruk és a sütemények tésztája. A sütőpornak lényegében egyfajta savval kezelt szódabikarbóna és kukoricakeményítő az alapja, hatására szén-dioxid keletkezik és a tészta ezáltal megemelkedik. Mivel nem ördöngösség, amennyiben kifogytál belőle, valószínűleg lesz kéznél olyan alapanyag a konyhádban, amivel remekül helyettesítheted!

A sütőporhoz hasonló kémiai reakciót előidéző helyettesítők:

Szódabikarbónával kombinálva

Citromlé

A friss gyümölcs savassága segítségünkre lehet pékáruk sütésekor. Egy tk. sütőpor helyett használhatunk negyed teáskanál szódabikarbónát és fél teáskanál frissen facsart citromlevet.

Ecet

Ugyancsak pékáruknál nyugodtan cserélhető egy teáskanál sütőpor fél tk. ecet és negyed tk. szódabikarbóna keverékére. Ne félj attól, hogy az ecet íze túl markáns lesz! Ezt egy csipet cukor hozzáadásával könnyen ellensúlyozhatunk.

Joghurt

A savas PH-nak hála szódabikarbónával kombinálva felhasználható a célra: Negyed teáskanál szódabikarbóna és fél csésze joghurt 1 teáskanálnyi sütőport helyettesít. Vigyázz! A joghurt miatt a recept folyékony összetevőit arányosan csökkenteni kell majd! A gyümölcsös recepteknek extra ízt adhatsz, ha ízesített joghurtot használsz natúr helyett.

Szódabikarbóna hiányában

Ha dupla hátrányban indulsz neki a sütésnek, és sem sütőpor, sem szódabikarbóna nem lapul a kamrádban, akkor sincs vész!

Felvert tojásfehérje

A tojásfehérje felverése közben apró légbuborékok keletkeznek, ezzel adva tömeget annak. Ezt a könnyedséget adhatjuk át a tésztánknak is, amennyiben az eredeti recepthez 1 vagy két tojás szükséges.

Szódavíz

Buborékok akkor is lesznek a tésztában, ha szénsavas ásványvizet vagy szódavizet löttyintesz bele sütőpor helyett. S hogy mennyit? A legjobb, ha a receptben szereplő összes folyadékot erre cseréled.

A praktikákkal felszerelkezve kezdődhet is már a sütés-maraton! Kellemes időtöltést kívánunk hozzá!

Forrás: www.goodhousekeeping.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.