2015.12.05. 14:55:43 8813 226

Sport nőknek! - Mozogj a ciklusod szerint
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Vannak fárasztó napok, amikor az embernek alig-alig sikerül rávennie magát egy kis mozgásra. És vannak „azok” a napok, vagyis a menstruáció, illetve az azt megelőző napok, amikor tényleg nincs kedve az embernek még csak kimenni a lakásból sem, nemhogy bármit is mozogni.

Mozgás a ciklus alatt - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mozgás a ciklus alatt

Pedig tudja az emberlány, hogy kellene, sőt, hogy jó is lenne, de valahogy nem megy. És mi lenne, ha a különböző mozgásformákat alakítanánk a ciklusunkhoz. Nézzük, egy „női hónap” mely hetében mit lenne érdemes „moccanni”?

1. szakasz: a menstruáció

A ciklus hossza minden nőnél változó, lehet 26, de akár 35 napos is. A menstruáció kezdete ennek a ciklusnak az első napja. Ilyenkor távozik az anyaméhből a nyálkahártyával együtt a meg nem termékenyített petesejt, az ösztrogén és a progeszteron hormonok szintje lecsökken. Ilyenkor valami kímélőbb mozgás lesz a jó, egy laza séta, vagy a jóga is sokat segíthet annak is, aki esetleg küzd valamilyen fájdalommal. De ha ezekben a napokban inkább pihensz, az sem probléma.

2. szakasz: a peteérés

Az ösztrogén termelődése újra emelkedik, a petefészekben megérik egy pete. Közben újraépül a méh nyálkahártyája és készen áll arra, hogy befogadjon egy petesejtet. Nagyjából a ciklus 12. és 14. napja között történik a peteérés. Ebben az időszakban új erőre kapunk mi nők: választhatunk intenzívebb mozgásformát, építhetjük izmainkat. De egy kiadós ágytorna is csodákra képes.:-) Kedvünk az biztos lesz hozzá!;-)

3. szakasz: a megtermékenyítés;-)

A petesejt szépen vándorol a méh felé. Ez nagyjából egy napot vesz igénybe, úgyhogy aki babát szeretne, ez a legideálisabb időpont egy kis összebújáshoz. A progeszteron hormon termelődése megnő, az ösztrogéné tovább csökken. Ennek a kombinációnak köszönhetően a zsírunk jobban ég majd, így érdemes valami igazán intenzív, izzasztó mozgásformát beiktatni. Ilyenkor amúgy sokkal gyorsabban regenerálódik a testünk is.

4. szakasz: a menstruáció előtt

Bizony, bizony, az a bizonyos premenstruációs szakasz, amikor nyűgösek vagyunk, egy picit hisztisek, feszül a cicink meg minden. A petesejt nem termékenyült meg, a progeszteron- és ösztrogénszint újra csökken, a nyálkahártya elkezd leválni. Ilyenkor inkább válasszunk olyan mozgásformát, ami nem csak a testnek, hanem a szellemnek is segít ellazulni: úszás, séta, futás, mely kitartásunknak és légzésünknek is jót tehet.

Forrás: woman.at

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában