2017.02.16. 08:05:22 14060 339

Spórolj úgy, mint a nagymama!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nagyanyáinktól rengeteg spórolós trükköt elleshetünk, és bevethetjük ezeket a hétköznapokban. Főleg a hónap második felében jól jöhet néhány bevált tipp! Ezekkel tényleg sikerülhet meghúzni a nadrágszíjat, ha éppen arra van szükség.

Nagyi süt-főz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nagyi süt-főz

Főzz az alapoktól!

Azaz próbáld ki a tésztakészítést, a kenyérsütést és így tovább. Főzz csupa olyan ételt, amit az egyszerű kategóriába sorolnál. Leveseket, főzelékeket, tésztákat, apró húsos fogásokat. Ha a tésztát is te gyúrod, valamint nem vásárolsz készételeket, illetve csak minél kevesebbet ezekből, akkor sokkal jobban jössz ki anyagilag. (Más kérdés, hogy mennyi időd van minderre, mert ha a munkád mellett nehezen tudsz időt szánni a főzésre, akkor más megoldást kell keresned.)

Többet egyszerre!

Amit le lehet fagyasztani, vagy sokáig eláll (például WC papír, tartós tej, öblítő, mosószer, virsli, füstölt kolbász, fagyasztott zöldségek stb.) abból nyugodtan vásárolj többet egyszerre, amikor akciós, vagy amikor valamilyen csomagajánlat van, és tedd el a fagyasztóba, spájzba vagy pincébe, padlásra, tárolóhelyiségbe. Hónap végén örülni fogsz, hogy nem kell még ezekre is költeni, van miből sütni-főzni.

Főzz nagyobb mennyiséget!

Amikor valamilyen ételt készíthetsz, ne csak annyit főzz meg, amit egyszerre megesztek, mivel az kevésbé gazdaságos. Gondolhatsz a következő napokra is, illetve, ami fagyasztható, azt tedd a jégszekrénybe, és pár hónapon belül felhasználhatod. Az egytálételek, levesek, főzelékek fagyasztáskor is a legjobb barátaid. Ne a hús legyen a fő alapanyag. Használj több babot és lencsét, mivel ezek a hüvelyesek nagyon laktatóak, táplálóak és olcsó ételek. Inkább a szárított fajtát válaszd, az takarékosabb.

Közösségi gazdaságok

Léteznek közösségi gazdaságok, akiknél egy bizonyos összegért szezonális zöldségekre és gyümölcsökre lehet előfizetni. Hetente egy doboz friss zöldséget kapsz, sokkal olcsóbban, mint a boltokban, vagy akár a piacon. A tudatosvasarlo.hu összeszedte, hogy az országban hol lehet szert tenni termelői finomságokra közösségi gazdálkodás vagy hasonló keretek között.

Ha van kerted, kertészkedj!

A saját zöldség és gyümölcs termesztése megelégedettséggel fog eltölteni, ráadásul olcsóbban kijöhetsz, mintha boltban vásárolnál. Nyáron készíthetsz savanyúságokat, lekvárokat, kompótokat, amiket télen elfogyaszthatsz és így tovább.

Írj listát és vásárolj olcsó helyeken!

Készíts listát az ételekről, melyeket a héten szeretnél elkészíteni, valamint írd meg a bevásárló listát is, és tartsd magad a tervekhez amennyire csak lehetséges. Ne a legtávolibb boltba járj bevásárolni, hiszen az nemcsak az idődet veszi el, hanem a benzinköltség is magasabb lesz. Ha van egy kedvenc pékséged a közelben, vagy henteshez jársz húsért, az rendben van, de lehetőleg egy, maximum két boltból próbálj meg beszerezni minden mást.

Tarts "nem vásárlunk"-napot, napokat vagy akár egy teljes hetet!

Ha van étel a fagyasztóban, a hűtőben és a spájzban, akkor simán megoldható, hogy járj naponta boltba. Sőt, hó vége felé, kerüld el jó messzire, és használj fel minden alapanyagot, amit otthon találsz, Légy kreatív, találj ki új ételeket!

Cikkajánló

Spórolj gyorsan sokat >>

5 olcsó recept - konyhapénz-zsonglőr, hóvégi fogások

Amit a gazdagok máshogy csinálnak

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Megéri-e beépíteni a tetőteret?

Egy korszerű elvárásoknak minden szempontból megfelelő, komfortos padlástér kialakítása sokak számára kívánatos megoldásnak bizonyul. A kialakítás igényét illetően több cél lehet a mozgatórugó. Ugyanakkor az akadályozó tényezőkkel is szembe kell nézni, optimális esetben még a szakemberrel való szerződéskötést megelőző szakaszokban, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések.

Mutatjuk, mely országokba költözik a legtöbb magyar ember

Az egyik legnépszerűbb globális adatplatform, a Statista kimutatásai szerint az elmúlt évben a külföldre költözés főbb motivációi a jobb munkahely találása, a partner országában való új élet kezdése, valamint a továbbtanulási célok voltak. Mindezek mellett ugyanakkor kulcsszerepet játszott a célországtól remélt jobb életminőség, a személyes kihívások és komfortzóna feszegetések, a kaland- és felfedezésvágy. Sokakat pedig a klasszikus tiszta lappal kezdés vágya terelt egy idegen országba, emellett akadtak olyanok is, akik a nyugdíjas éveiket kívánták egy régen kiszemelt helyen tölteni. De vajon milyen szándékok állnak a magyar emberek külföldre költözésének hátterében?