2017.07.15. 12:53:01 22671 423

Sajtos pogácsa újratöltve - a nagymama receptje!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Valamelyik este családtagom elnyaffantotta magát azzal kapcsolatban, hogy ő bizony úgy enne sajtos pogácsát. Rá kellett jönnöm, hogy bizony nagyon régen nem sütöttem egy igazi jó kis sajtos pogit, úgyhogy miután egy-két hiányzó alkatrész beszerzése után megszületett az a sajtos pogácsa, amit még Nagyimtól tanultam és szerintem világbajnok.

Sajtos pogácsa | illusztráció: pixabay.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sajtos pogácsa | illusztráció: pixabay.com

Nagyi sajtos pogija - recept

Mi kell hozzá

  • 500 g liszt
  • 250 g vaj
  • 20 g élesztő
  • 1 tojás sárgája + 1 egész tojás kenéshez
  • 2,5 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 1 kávéskanál cukor
  • 150 g reszelt kemény (félkemény) sajt (tésztába és szóráshoz is)

Hogyan kezdjük

A deci tejet a cukorral meglangyosítjuk. Mikróban érdemes, nem szabad nagyon megmelegíteni, mert az élesztő nem éled különben!!! Vagyis a langyos cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és félretesszük.

A lisztet tálba öntöm, sózom, és a szobahőmérsékletű vajat belemorzsolom. Arra érdemes odafigyelni az elején, hogy a vajat időben szabadítsuk meg a hűtőszekrénytől, mert különben csákánnyal kell kis vajforgácsokat leszabdalnunk. Szóval csak okosan. Amint sikerült az összes vajat eloszlatni, beleszórom a reszelt sajt bő két harmadát ebbe a lisztes keverékbe.

Miután a vajas, lisztes, sajtos morzsalék a tálban pihen, és időközben jól megindult az élesztős tej is, képezzünk kis gödröt a lisztes keverékben, amibe beleöntjük a tejet az élesztővel együtt, a tejfölt, és a tojás sárgáját is. Én a tejfölt – mielőtt még beleteszem bármibe is – mindig ki szoktam keverni kanállal, hogy ne legyen darabos. Szóval miután ezek mind landoltak a lisztemben, elkeverem egymással az egészet, majd ahogy kezd összeállni a tészta, gyúrhatóvá is válik. Nem dögönyözöm sokáig, ellenben kapok egy nagyon lágy, kissé ragadós tésztát amit aztán lefedve a hűtőbe teszek pihenni fél órára.

Ha letelt az ideje a hűtőben, a deszkára borítom, és sodrófával 2,5-3 cm vastagra nyújtom. Megkenem a felvert tojással, megszórom a reszelt sajt maradékával, pogácsa szaggatóval kiszaggatom, sütőpapírral előkészített tepsire teszem őket és aranybarnára sütöm légkeveréses sütőben 190 fokon cca 15-20 perc.

És most a trükkök.

A sajt. Parmezánt használok, vagy annak a valamivel olcsóbb változatát. Nem lesz olcsó így, de eszméletlen finommá teszi.

A sütés. Amikor pogácsát sütök, én mindig teszek a sütőbe aljába a tepsim alá egy kisebb tepsit, amibe pici vizet teszek. Ugyanis, ha gőz képződik a pogácsa sütése közben, sokkal omlósabb lesz a tészta.

Pogácsa szaggató hiánya. Én mindig valahova elkavarom a pogácsa szaggatóimat. Ennek eredményeképpen szaggattam már pogit pohárral, de amit a legjobban szeretek, a szimpla vagdosás, amikor ugyan nem lesz kerek a pogácsád, de legalább hamarabb készülsz el vele és nem marad nyesedék a szaggatás után. A kést érdemes lisztezni a vágások között.

Mindent egybevetve nem egy ördögi dolog összerakni-megsütni, tényleg hamar elkészül, nagyon finom és könnyen arathatunk vele babérokat.:)

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Készülj a melegre ezzel a krémes epres-citromos desszerttel

Ebben a receptben nincsenek bonyolult lépések vagy szigorú szabályok. Csak egy adag friss eper, egy kis citrom, egy ma már bárhol megvásárolható olasz krémsajt és egy csipetnyi jókedv kell hozzá! Tehát vedd elő a kedvenc táladat, és készülj fel arra, hogy egy frissítő élményben lesz részed!