2017.07.15. 12:53:01 22655 423

Sajtos pogácsa újratöltve - a nagymama receptje!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Valamelyik este családtagom elnyaffantotta magát azzal kapcsolatban, hogy ő bizony úgy enne sajtos pogácsát. Rá kellett jönnöm, hogy bizony nagyon régen nem sütöttem egy igazi jó kis sajtos pogit, úgyhogy miután egy-két hiányzó alkatrész beszerzése után megszületett az a sajtos pogácsa, amit még Nagyimtól tanultam és szerintem világbajnok.

Sajtos pogácsa | illusztráció: pixabay.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sajtos pogácsa | illusztráció: pixabay.com

Nagyi sajtos pogija - recept

Mi kell hozzá

  • 500 g liszt
  • 250 g vaj
  • 20 g élesztő
  • 1 tojás sárgája + 1 egész tojás kenéshez
  • 2,5 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 1 kávéskanál cukor
  • 150 g reszelt kemény (félkemény) sajt (tésztába és szóráshoz is)

Hogyan kezdjük

A deci tejet a cukorral meglangyosítjuk. Mikróban érdemes, nem szabad nagyon megmelegíteni, mert az élesztő nem éled különben!!! Vagyis a langyos cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és félretesszük.

A lisztet tálba öntöm, sózom, és a szobahőmérsékletű vajat belemorzsolom. Arra érdemes odafigyelni az elején, hogy a vajat időben szabadítsuk meg a hűtőszekrénytől, mert különben csákánnyal kell kis vajforgácsokat leszabdalnunk. Szóval csak okosan. Amint sikerült az összes vajat eloszlatni, beleszórom a reszelt sajt bő két harmadát ebbe a lisztes keverékbe.

Miután a vajas, lisztes, sajtos morzsalék a tálban pihen, és időközben jól megindult az élesztős tej is, képezzünk kis gödröt a lisztes keverékben, amibe beleöntjük a tejet az élesztővel együtt, a tejfölt, és a tojás sárgáját is. Én a tejfölt – mielőtt még beleteszem bármibe is – mindig ki szoktam keverni kanállal, hogy ne legyen darabos. Szóval miután ezek mind landoltak a lisztemben, elkeverem egymással az egészet, majd ahogy kezd összeállni a tészta, gyúrhatóvá is válik. Nem dögönyözöm sokáig, ellenben kapok egy nagyon lágy, kissé ragadós tésztát amit aztán lefedve a hűtőbe teszek pihenni fél órára.

Ha letelt az ideje a hűtőben, a deszkára borítom, és sodrófával 2,5-3 cm vastagra nyújtom. Megkenem a felvert tojással, megszórom a reszelt sajt maradékával, pogácsa szaggatóval kiszaggatom, sütőpapírral előkészített tepsire teszem őket és aranybarnára sütöm légkeveréses sütőben 190 fokon cca 15-20 perc.

És most a trükkök.

A sajt. Parmezánt használok, vagy annak a valamivel olcsóbb változatát. Nem lesz olcsó így, de eszméletlen finommá teszi.

A sütés. Amikor pogácsát sütök, én mindig teszek a sütőbe aljába a tepsim alá egy kisebb tepsit, amibe pici vizet teszek. Ugyanis, ha gőz képződik a pogácsa sütése közben, sokkal omlósabb lesz a tészta.

Pogácsa szaggató hiánya. Én mindig valahova elkavarom a pogácsa szaggatóimat. Ennek eredményeképpen szaggattam már pogit pohárral, de amit a legjobban szeretek, a szimpla vagdosás, amikor ugyan nem lesz kerek a pogácsád, de legalább hamarabb készülsz el vele és nem marad nyesedék a szaggatás után. A kést érdemes lisztezni a vágások között.

Mindent egybevetve nem egy ördögi dolog összerakni-megsütni, tényleg hamar elkészül, nagyon finom és könnyen arathatunk vele babérokat.:)

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.