2021.12.28. 09:45:00 7256 237

Rossz evő a kicsi? Tedd és ne tedd tanácsok a kielégítő táplálkozás érdekében
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kinek ismerős az ilyen kezdetű mondat? “Ha nem eszed meg az ebédet (vacsorát stb.), akkor….” Amennyiben a te szádból is elhangzott már a szülők kétségbeesett figyelmeztetése, bizony nem árt új alapokra helyezni az étkezés megközelítését.

Étvágytalan kisfiú - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Étvágytalan kisfiú

Miután óráknak tűnő, hosszú perceket könyörögtél a gyereknek, hogy egye meg végre azt, ami a tányéron van vagy maradt, természetes, hogy egyre fogytán a türelmed. Főleg, ha ez a szituáció az étkezések többségében megismétlődik. A gyermek táplálkozási szakértők szerint azonban a szülők “zsarolós” trükkje nem éppen a legjobb stratégia. Ehelyett egyfajta húzd meg, ereszd meg taktikát ajánlott alkalmazni.

Tedd és ne tedd, ha a gyerek válogatós

1. lépés - Ne erőltesd, biztosítsd!

A szülői kötelezettség arra terjed ki, hogy meghatározza a fogyasztható ételek körét, a tányérra rakja azt, az általa választott helyen és időben. Ezzel talán még egyet is ért mindenki.
A gyerek pedig megválaszthatja, hogy az ajánlott ételek közül mit és abból mennyit eszik. Ez tiszta alkunak tűnik, ugye?
Tehát a szülőnek az irányítás egy részéről le kell mondania. és jó példával kell elöljárnia. Ahelyett, hogy kényszeríteni próbálnánk az evésre a gyereket, mondjuk el neki, mi milyen sorrendben fogyasztjuk el az étkezés elemeit, és ne csináljunk nagy ügyet ebből a természetes dologból.

2. lépés - Nyomásgyakorlás helyett legyél laza!

Könnyebbnek tűnhet pár kocka csokit kínálni pár kanál elfogyasztott ételért cserébe, de vissza fog ütni ez is, még ha pozitív nyomásgyakorlásnak is tűnik elsőre. A cél az élvezetes evés kialakítása: A nyugodt, kényelmes étkezés ráadásul segít nyitottabbá válni az új ételek kipróbálása felé. Az ismeretlen étel okozta szorongást úgy csökkenthetjük, hogy hagyjuk azt a gyereknek saját maga felfedezni, azaz megszagolni, megpiszkálni, megfogni vagy esetleg felvágni, mielőtt beleharapna.

3. lépés - Beszéd helyett koncentrálj a non-verbális megközelítésre!

Bármennyire is zsúfolt a nap, szakítsunk időt arra, hogy leüljünk a gyerekkel együtt enni. A családi étkezések ösztönzőleg hatnak a kisétkű és válogatós gyerekek táplálkozási szokásainak előnyére változására. A közös főzés ugyancsak meghozhatja a kedvet az étel elfogyasztásához. Ellenben a mese vagy egyéb videó nézése evés közben kimondottan hátrányos végkimenetelt eredményezhet! Az aktuális kedvenc mesehős inkább ne hívjuk meg a gyerekkel együtt étkezni.

4. lépés - Ne veszítsd el a nyugalmadat, türelem a végsőkig!

Az etetés és az evés nem lehet nyugodt, ha a szülő már előre ráfeszül attól félve, hogy milyen tortúra vár majd rá és a gyerekre. Az étkezés körüli stressz csökkentésével minden résztvevő csak nyerni fog. Hiába nehéz, ki kell tartani, mivel a cél az egészséges, fejlődő gyermek jóléte!

Forrás: www.purewow.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...