2020.04.03. 17:30:24 10714 322

Róma ismét nyitott város lesz!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az olasz fővárost eddig jórészt sikerült megvédeni az új koronavírus-fertőzés terjedésével szemben, de a teljesen megüresedett Róma látványára még a második világháborút megélt lakosok sem emlékeznek - mondta Virginia Raggi római főpolgármester a nemzetközi sajtónak, közte az MTI-nek pénteken adott nyilatkozatában

Róma, Szent Péter bazilka - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Róma, Szent Péter bazilka

Az olasz fővárost 2016 óta vezető Virginia Raggi tragikus szerencsének nevezte, hogy a járvány Olaszországban először az északi tartományokban jelent meg. Így Rómának volt elég ideje felkészülni, azonnal bevezetni a szigorú óvintézkedéseket, amelyeknek köszönhetően a három milliós nagyvárosban a diagnosztizált fertőzöttek számát most valamivel több mint ezerre teszik, miközben a gócpontként ismert 1,3 milliós Milánóban már elérte a tízezret.

Virginia Raggi hangsúyozta, hogy szoros kapcsolatban áll több európai főváros polgármesterével, köztük a járvány által térdre kényszerített Madrid első emberével. Ha Rómában kezdődött volna el a járvány olaszországi terjedése, mi is beleroppantunk volna - ismerte el.

Virginia Raggi elmondta, az olasz főváros az elsők között volt, amely lezárta a fertőzés kiemelt célpontjainak számítő idősotthonokat, valamint a hajléktalan-szállásokat és a romatáborokat, amelyek lakóinak szükség szerint a polgári védelem nyújt segítséget.

Fertőtlenítették az üresen álló oktatási intézményeket, pályaudvarokat, tömegközlekedési eszközöket, megállókat és a több mint ötezer kilométer hosszú római úthálózatot, valamint a több mint 60 ezer utcai hulladéktárolót is. Az olasz főváros forgalma kilencven százalékkal csökkent: Róma utcái teljesen üresek, szellemváros lettünk - jelentette ki Virginia Raggi.

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánypárt politikusa hangsúlyozta: az olasz főváros finanszírozza, hogy az egészségügyi dolgozók kedvezménnyel használhassák a közösségi autószolgáltatás járműveit, feloldották a forgalomkorlátozást Róma belvárosában, eltörölték a városközpontban a parkolási díjat.

Elkezdték szétosztani az állami költségvetésből azonnali élelmiszer-bevásárlásra kapott 15 millió eurót, amelyből vásárlási utalványokat juttatnak a rászorulóknak, de ezek okostelefonos alkalmazással is letölthetők. Rómában nagyon sok az egyedülálló idős ember, akiknek a kerületi önkormányzatok sietnek a segítségükre bevásárlással, gyógyszerellátással, valamint telefonos lelkisegéllyel. A főváros garantálta mikro-hitelekkel támogatják a családi kisvállalkozásokat. "Rómában nem engedjük meg, hogy bárki is éhen haljon" - jelentette ki Virginia Raggi.

Megjegyezte, senki sem gondolta, hogy egy mikroszkópikus vírus az egész világot válságba taszítja. Úgy vélte, nagyon sok függ majd attól, hogy a járvány elmúltával a város lakosai mennyire lesznek képesek egymásnak kezet nyújtani.

A főpolgármester hangsúlyozta, hogy Róma bevételének hatvan százalékát a turizmus adja. Elmondta, hogy a korábban évente mintegy 30 millió olasz és külföldi turistát fogadó főváros idegenforgalma januártól már 20 milliárd eurót veszített. A külföldit turisták visszatértét még nagyon távoli lehetőségnek nevezte. "Úgy számolunk, hogy az idén nem fognak külföldiek érkezni, és talán olaszok sem más városokból, ezért a Rómán belüli turizmus serkentésével igyekszünk majd újraindulni" - hangoztatta. Nehéznek tartotta megjósólni a jelenlegi óvintézkedések enyhítésének dátumát is. Egyetértett a milánói polgármester azon korábbi kijelentésevel, miszerint a mindennapi élethez való visszatérés lassú és fokozatos lesz.

A járványhelyzet egyetlen előnyének a római utcákat korábban örökösen ellepő szeméthegyek eltűnését nevezte, valamint a bűnözés visszaesését.

Virginia Raggi elmondta, a Forum Romanumra néző főpolgármesteri hivatala balkonjáról hatalmas, szivárványszínű zászló lobog, Minden jóra fordul! - felirattal, ahogyan Róma és Olaszország számos más ablakából.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...