2014.06.24. 08:00:00 4153 27

Rizikós a cukorbetegség? Próbáld ki az állva evést!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Akit a diabétesz érint, sok mindent kipróbál, hiszen tudja, hogy ez a kór bizony állandó odafigyelést igényel. A cukorbetegség egy egyre gyakrabban előforduló anyagcsere-betegség, amely a glükóz feldolgozását érinti. Fontos, hogy idejében észrevegyük és kezeljük, mivel nagyon komoly szövődményei lehetnek, ha elhanyagoljuk. Most egy érdekességet szeretnénk megosztani veletek!

Állva enni? - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Állva enni?

Megelőzhetjük a cukorbetegséget, ha állva fogyasztjuk el az ebédünket?

Bizonyára nem tekinthető sem gyógymódnak, sem megelőző kezelésnek, de egy kutatás (Current Cardiovascular Risk Reports, Hamilton) arra enged következtetni, hogy hozzájárulhatunk a cukorbetegség elkerüléséhez, hogyha nem ülve, hanem állva étkezünk. A magyarázat szerint ennek oka az lehet, hogy ülő helyzetben a vércukor szint jobban megemelkedik és a glükóz metabolizmus is lassul. Mint tudjuk, ezek a tényezők hozzájárulhatnak a cukorbetegség kialakulásához. Ha állva eszünk, jobban kordában tarthatjuk a vércukorszintet, és ez csökkentheti a cukorbetegség esélyeit.

Ha cukorbetegek vagyunk, ne üldögéljünk sokat!

Egyébként sem tanácsos egy huzamban sokat ücsörögni, mert az elhízáshoz és mozgásszervi panaszokhoz vezethet. Az elhízás pedig a cukorbetegség egyik rizikófaktora. Fontos, hogy mindennap legalább fél órát mozogjunk. De már egy óra ácsorgás is segíthet elérni a kívánt hatást Hamilton szerint: akár 60 kalóriát is elégethetünk, ezzel csökkenthetjük a testzsír-százalékunkat és energiát használunk fel.

Nem állítjuk, hogy önmagában csodaszer, de ha beiktatunk egy-két „álló” étkezést és a megfelelő mennyiségű mozgást diétánk mellé, azt biztosan meg fogja hálálni a szervezetünk.

Forrás: livestrong.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

SEMMELWEIS EGYETEM: A KÓROS SOVÁNYSÁG TOVÁBBRA IS ELVÁRÁS A DIVATSZAKMÁBAN

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. „plusz méretes”, azaz „test pozitív” divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.

A hátfájás legfőbb kiváltó okai és természetes kezelési lehetőségei

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2020-ban a deréktáji fájdalomban érintett emberek száma 619 millió körüli volt. Ez a megdöbbentő szám azonban a becslések szerint 2050-re akár 840 millióra is emelkedhet. A hát- és derékfájdalom a legkevésbé sem korlátozódik az idősebb korosztályra, hiszen szinte minden életkorban megtapasztalható. Ez a fájdalomtípus megnehezíti a mozgást, hatással van az életminőségre, valamint a mentális jóllétre egyaránt.

A sokat emlegetett pozitív gondolkodás – nem szabadna félvállról venni

A pozitív gondolkodásról való diskurzus olyannyira felkapottá vált az elmúlt évek folyamán, hogy óhatatlanul is felszínre törtek az ezzel kapcsolatos sarkítások, „értékhígító” elemek. Éppen emiatt történhetett az, hogy sokan elveszítették az érdeklődésüket a téma iránt, nem veszik komolyan az ezzel kapcsolatos nézeteket, sőt, olyanok is akadnak, akik egyenesen nevetségesnek és életellenesnek tartják a pozitivitást. Ezt a problémát igyekszünk az alábbi sorokban górcső alá helyezni, abban reménykedve, hogy néhány felhőoszlató válaszra lelünk mindeközben.