2016.04.28. 15:48:15 13327 276

Rio de Janeiro - a világ legszebb fekvésű városa
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kevesebb, mint 100 nap, és indul az olimpia, melynek 2016-ban a világ legszebb fekvésű városának kikiáltott Rio de Janeiro ad otthont, Brazíliában. Cukorsüveg, Jézus-szobor, Copacabana és buli kifulladásig. De csak ennyiből állna Rió? Ismerjük meg egy kicsit jobban a 2016-os olimpiai játékok fővárosát.

Rio de Janeiro - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Rio de Janeiro

Rio de Janeiro dióhéjban

  • Rio de Janeiro nem Brazília fővárosa (az Brazíliaváros), sőt nem is a legnépesebb városa, mert az Sao Paulo (11,8 millió). Rio de Janeiro (magyarul Január folyója) lakossága jelenleg kb. 6,3 millió. Rió közel 10 ezer kilométerre van Budapesttől. Átszállással a repülési idő kb. 13 óra.

  • Rió 352 kilométerre van Sao Paulotól, és 1182 kilométerre az Iguassu-vízeséstől.

  • Riót nem érdemes tengerparti strandolásos programnak tekinteni. Persze érdemes megnézni a híres strandokat, a tangás lányokat, az ottani életképeket, de tengerparton nyaralni máshová kell menni Brazílián belül.

  • Jó előre tudni, hogy Rió nagyon megdrágult! Nyugat-európai az árszínvonal. Senki ne számítson fejlődő országbeli olcsóságra! A jövendő olimpia miatt a drágulási folyamat folytatódására kell számítani.

  • A város neve helyi kiejtésben kb. így: riu de zsáneiru (az r betű eléggé raccsolva)

Rio de JaneiroRio de Janeiro

10 dolog, ami tetszett

  1. A Corcovadoról (Krisztus szobor) a panoráma a városra és az öbölre egész életre szóló, hatalmas élmény
  2. A drótkötélpályán közeledni a Cukorsüveg felé, a boldogság netovábbja
  3. Kimenni Rio közelében a csodás Prainha Beach-re, a városon belüli strandok nudlik ehhez képest
  4. Szombaton délután nézni az embereket az Avenida Atlantica-n
  5. Éjszakai élet a Lapa negyedben ("trópusi Montmartre")
  6. Nézelődni a gyorsan átalakuló Botafogo negyedben
  7. Az Avenida Portugál-ról (Urca negyed) felnézni a Cukorsüvegre
  8. Élvezni este Leblon nyugati részének jó közbiztonságát, megnézni, hogy melyik jó étteremnek nem szaladtak el az árai
  9. A világ talán legszebb fekvésű városa
  10. Rioban képtelenség unatkozni

10 dolog, ami nem tetszett

  1. A Copacabana, az Ipanema és a Leblon strandok tényleg érdekesek, de szépnek semmiképpen sem lehet őket nevezni, szóval nekem nem jöttek be, nincsenek pálmafák, árnyékos helyek, csak simán homok, és a tengervíz is hideg volt
  2. Hogy nem lehet körülnézni a favelákban csak ,,műanyagos" turista csoportos műfajban
  3. A csúcsforgalom itt maga a pokol, egy kaotikus pokol
  4. A reménytelen jövőjű kölykök szomorú látványa az utcákon
  5. A simlis taxisok és utcai árusok
  6. A nevezetességek túlságosan távol vannak egymástól
  7. A levegő szennyezettsége a városközpontban, a túl nagy lárma
  8. A fantáziátlan magas lakótömbök, Rióban sokkal, de sokkal kevesebb szép épület van, mint Buenos Airesben
  9. Az őrült buszsofőrök
  10. Folyton résen kell lenni a közbiztonsági veszélyek miatt
Rio de JaneiroRio de Janeiro

Forrás: utikritika.hu

Történelme

A várost 1565. március 1-jén Estácio de Sá alapította. Rio de Janeiro 1763-tól 1960-ig – amikor a kormány átköltözött Brazíliavárosba – főváros volt. 1808 és 1815 között a Portugália, Brazília és Algarve Királyságnak (Portugália akkori neve) a fővárosa volt.

Érdekesség, hogy a Rióban született embereket „carioca”-nak hívják, a szó eredeti, indián jelentése: a fehér ember háza. A carioca szó ma azonban utal a rióiak kedvességére, a szépségre, vidámságra, a könnyed életstílusra és a szórakozásra is, valamint a másik ember iránti aggódást és szeretetet is kifejezi.

A 16. században Rio lakossága csupán 3850 főre volt tehető, elsősorban indiánok, valamint 750 portugál és 100 afrikai. A város magja a Castelo volt, itt építették a legtöbb lakóépületet, boltot, templomot, illetve itt volt a jezsuiták kollégiuma is.

1693-tól, az első aranylelőhely felfedezésétől a város kereskedelmi tevékenysége nagy mértékben felerősödött, mivel rajta keresztül bonyolódott az aranykereskedelem. Brazília függetlenségének kivívásáig az aranyat közvetlenül Portugáliába szállították.

A 17. században a város lakossága már elérte a 12 000 főt, és a hivatalos vallás a katolikus lett. Ebben az időben 3 nagyobb keresztény rend telepedett itt le és épített kolostort: - a bencések a São Bento kolostort - a ferencesek a Santo Antoniót - a carmeliták a Carmót.

A város életében nagy fordulópontot jelentett, amikor 1807-ben a Napóleon hadai elől menekülő udvar (I. Mária királynő és János régens herceg) Rióba érkezett, az akkori 50 000-es lélekszámú város lakossága pedig 65 000 főre emelkedett. A város akkori gazdaságának legjelentősebb részét a rabszolga-kereskedelem adta, mivel akkoriban Rio volt a legnagyobb rabszolga-importőr, az udvart szolgáló személyzet és a cukornádültetvények munkaerőigénye miatt.

1816-ban a művészeti élet is felpezsdült, festők, szobrászok és építészek érkeztek a városba. Szintén ekkor jött ide Jean Baptista Debret és Nicolau Taunay francia festők, akik a brazil élet mindennapjait örökítették meg festményeiken, valamint a szobrász August Taunay, és az építész Granjean de Montigny is.

A 19. század a császárság kora Brazíliában. I. Péter erősen centralizált államtanácsot hozott létre, leverte a Portugáliához hű felkeléseket és hódító hadjáratokat folytatott Uruguay ellen. A belpolitikai és gazdasági nehézségek végül arra a lépésre késztették, hogy elfoglalja Portugália közben megüresedett trónját, a trónt fiára, az akkor 5 éves II. Péterre hagyta 1831-ben.

A sok nehézség ellenére ez az időszak a kávétermesztés csúcspontja is egyben, mely a város fejlődésére igen jótékony hatással volt. 1888. május 13. ismét fordulópont Brazília és Rio életében, ugyanis Izabella, a császár lánya apja távollétében aláírta (a világon utolsóként) a rabszolgák felszabadításáról szóló törvényt („Ley Aurea”). Ez az új helyzet megoldhatatlan feladat elé állította az uralkodót. Az egyházzal is megromlott a viszony, miután azt alárendelték az államnak. A legnagyobb problémát azonban a katonaság jelentette, mely az uruguayi, paraguayi és argentínai ütközetekben megedződött, nagyobb hatalmat követelt magának. Végül1889. november 15-én kikiáltották a köztársaságot. A köztársaság élére Manuel Deodoro da Fonseca marsall került, ő Brazília első elnöke, vele kezdődött el a katonák uralma, és 1891-ben megszületett Brazília alkotmánya, mely az Egyesült Államok alkotmányának mintájára készült.

A századforduló grandiózus urbanizációs törekvései nagy lökést adtak a városnak. Francisco de Paula Rodrigues Alves elnöksége alatt Rio de Janeiro egy modern város képét kezdte formálni. 1930-ban Getúlio Vargas elnök bevezeti a 8 órás munkaidőt, a szavazás titkosságát, a nőkre is kiterjesztve azt, bevezette a kötelező és ingyenes elemi oktatást, a weimari alkotmány alapján készült új alkotmányt fogadott el és megnyirbálta az államok önállóságát. Hivatalba lépésekor élte át a kávéválságot, melynek során 6 év alatt mintegy 70 millió zsákot dobtak a tengerbe vagy égettek el.

Brazília a második világháborúban semleges országként vett részt, csupán 1942-ben lépett hadba Németország ellen 30 000 katonával. A háború alatt az exportlehetőségek bővülésével a gazdaság erősödött, ezért Vargas bevezethette a minimálbért, illetve Rio államban létrehozták az acélművet, valamint az ország egyik legnagyobb bányászati és energiai óriásvállalatát. A lakosság számának növekedésével tizenkét emeletes házakat kezdtek építeni már a '40-es években, a jobb módúak pedig a tengerhez közel kezdték el felépíteni házaikat. A város nagy turisztikai eseménye volt, amikor megépítették a Megváltó Krisztus szobrát.

A '60-as években nagy változást jelentett a város életében, amikor Brazíliaváros (Brasília) vált az ország fővárosává, és a kormányzati és egyéb hivatalokat áthelyezték oda. A város csak 1975-ben lett az azonos nevű állam fővárosa.

Forrás: wikipedia.org

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Mi lapul a jókislány-szindróma hátterében?

A túl sok jóból is megárthat a sok. A mindig, mindenkinek, minden körülmények között való megfelelési kényszer idővel kifejti a mentális egészségre gyakorolt negatív hatásait. Bár tökéletesen ártalmatlannak tűnik, ha valakit olyan jelzőkkel illetnek, mint: csendes, jól nevelt, engedelmes, mindig mások kedvét és örömét kereső, mégis sok nő önbecsülésén és önbizalmán ejthet súlyos sebeket.

Konkrét célok nélkül nincs siker

Az élet célok nélkül olyan, mint a… és itt most mindenki behelyettesítheti a számára legszimpatikusabb hasonlatvariánsokat erre a kihagyott helyre. Azt már az önsegítő könyvek lapozásából és elszánt jegyzeteléséből, videókból, közösségi oldalakról és tréningekről tudjuk, hogy a sikeres élet elengedhetetlen elemei a célok. Mégpedig a konkrét célok. De miért is fontos kristálytisztán látni azokat?