2018.12.23. 17:17:33 7489 272

Régi karácsonyi népszokásaink – Te mit idézel fel belőlük?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A régi magyar ünnepi népszokásokból talán nem véletlen, hogy a tradicionális karácsonyi ételek készítését és fogyasztását tartják meg a legtöbben. Minden étel külön jelentőséggel bír, bár ezek nagy részét a fiatalabb generáció már nem biztos, hogy ismeri.

Karácsonyi ág - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Karácsonyi ág

A karácsonyi menüsort mézbe mártott foghagymával vagy dióbéllel nyitották, amely a gonosz (szellemek) elűzését volt hivatott szolgálni. További szimbolikus ételeink a hal és a bejgli egyetlen magyar család asztaláról sem hiányoznak régóta. Kedves szokás egy szép kerek almát annyi felé vágni, amennyien a karácsonyi asztal körül ülnek a családtagok, hogy a család a következő évben is összetartó legyen.

Az ünnepi vacsorát megszakítás nélkül volt szokás elfogyasztani, tehát még a háziasszony sem állhatott fel közben!

December 27-én, Szent János napján kerül sor a borszentelésre. A templomban a pap megáldotta az oda vitt borokat, hogy mágikus erejük legyen. A szentelt bort a beteg emberek és állatok gyógyítására is felhasználták.

Az aprószentek ünnepe egy elég különös, sőt mai szemmel nagyon meghökkentő szokás, ugyanis december 28-án a gyanútlan kisgyermekeket megvesszőzték, hogy egészségesek maradjanak. Ez a hagyomány a Heródes király által megöletett fiúcsecsemők legendájának állít emléket. Az ünnepkörhöz kapcsolódó ma is ismert népszokásokat, úgy mint a betlehemezést és regölést (természetvarázsló énekmondás) a iskolás kisgyermekek és hagyományőrző egyesületet tartják életben. A karácsonyfa-állítás és az ajándékozás szokása csak a 19. században keletkezett és osztrák hatásra terjedt el hazánkban.

Forrás: Agraroldal.hu/magyar-karacsonyi-szokasok_img-2.html

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

Ajánlataink