2024.05.07. 17:48:18 6672 243

Régi háztartási praktikák, melyek most is működnek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A gyakorlatias, tapasztalatra és bölcs meglátásokra alapozott, leleményes háztartási praktikáknak köszönhetően fejfájások egész sorozatától kímélhetjük meg magunkat. Ezekre mindannyiunknak szükségünk van, hiszen csak két kézzel felvértezett emberi lényekként létezünk e teendőkkel telezsúfolt világban. Jól jön néha nagyanyáink ötlettára ahhoz, hogy gördülékenyebbé, hatékonyabbá és termelékenyebbé formálhassuk a mindennapjainkat. Ezekből hoztunk most egy csokorra valót.

Háztartási trükkök a nagyitól Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Háztartási trükkök a nagyitól Fotó:123rf.hu

Előfordul, hogy a szakács szerelme az ételkészítés során is szembeötlővé válik. Ez utóbbira leginkább az elsózott étkek hívják fel az étkező vendégek figyelmét. De mit tehetünk ilyenkor?

Ha a szakács szerelmes – Mit tehetünk, ha elsóztuk az ételt?

Szerencsére nagyanyáink is sűrűn kerültek szembe ezzel a problémával, így ránk is hagytak néhány „elsózott étel sótalanítására” alkalmas tippet, például a következőket. Egy-két nyers tojásfehérje habját keverjük a túlsózott levesbe, majd, amikor megszilárdult, vegyük ki. A tojásfehérje ugyanis képes magába szívni az ételbe került felesleges sómennyiséget. Az is megoldást kínálhat, hogy átszűrjük az elkészült levesünket, majd kellő mennyiségű vizet töltünk rá. A levesbe reszelt nyers krumpli is segít csökkenteni az ételek sóban gazdag mibenlétét. A végén érdemes petrezselyemzölddel gondosan megszórni a lédús ételünket.

Odaégett a vendégváró étek? Semmi baj, erre is van megoldás

Vendégeket várunk és izgatottak vagyunk amiatt, hogy minden a lehető legtökéletesebb legyen. Odakészítjük a vendégváró ételünket, és miközben fő, addig elvégezzük az utolsó simításokat. Friss virágot helyezünk a vázába, a díszpárnákat eligazítjuk, megterítjük az asztalt. Hopp, a fürdőszobai tükrön észlelünk egy aprócska, ám zavaró foltot, amit gyorsan le is törlünk. Közben még fel is törlünk. Ott kujtorog bennünk a gondolat, mely szerint: valamiről megfeledkeztünk. A gyanú lassan „szagjelentéssel” társul. Odaégett az étel. Mit tehetünk?

A fazékban lévő étel tartalmát óvatosan áttöltjük egy másik edénybe, miközben gondosan figyelünk arra, hogy a leégett aljból semmi se kerüljön át abba.

A lesült étel kellemetlen íze úgy vehető el, hogy lepirítunk 1-2 szelet kenyeret, majd óvatos mozdulattal helyezzük az ételünk fölé és takarjuk be egy tiszta konyharuhával. A száraz kenyér várhatóan magába szippantja az odakozmált étel ízét és szagát egyaránt.

Takarítást könnyítő megoldások a fürdőszobában

A fürdőszoba – a konyha mellett – a lakások azon helyiségének tekinthető, mely a legsűrűbben igényli a takarítást. A kád tisztítása egy régi „csodakeverék” használatával újra ragyogó tisztaságnak fog örvendeni. A keverékhez szükségünk lesz: egy szervetlen kémiai vegyületre, a hidrogén-peroxidra, valamint a must erjedésekor lecsapódó borkőre – mindkét termék ma is beszerezhető, akár webshopokról is megrendelhető. E két anyagot vízzel pépesítjük, kefével vagy szivaccsal felhordjuk a tisztítandó kádfelületre. A súrolást követően először meleg, majd hideg vízzel alaposan leöblítjük.

A csillogó csempe titka

A fürdőszobai csempe takarítása előtt érdemes minden ablakot becsukni és forró vizet engedni a kádba. A gőz fellazítja a szennyeződéseket, a víz pedig hasznosíthatóvá válik a takarítás további folyamataiban. A régiek szerint a fürdőszoba elmaradhatatlan tisztítókelléke nem más, mint a dörzsiszivacs. Az erre csöppentett folyékony vagy általános tisztítószerrel eltávolíthatjuk az éktelenkedő vízfoltokat a csempéről és a kagylóról egyaránt.

Amennyiben a csempénk elveszítette gyönyörű csillogását, nagyanyáink azzal a „fény-visszavarázsoló” tanáccsal látnának el bennünket, hogy szerezzünk be szalmiák oldatot. Az oldatba mártsunk ablaktisztító szarvasbőrt (ami nagy eséllyel helyettesíthető magas nedvszívó képességgel rendelkező, gyors és csíkmentes száradást biztosító ablaktörlő kendővel) és ezzel töröljük át a felületet.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...