2024.05.30. 17:46:09 7730 258

Quiche, az „ezerízű” francia lepény
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Lehet, hogy különösen hangzik, azonban a quiche kifejezéssel egy misztikus-thriller, a Kindred, magyarul: A rokonok, nézése közben találkoztam életemben először. Miközben a főszereplő, Charlotte, a muszáj-rokonlátogatás előtti lelki előkészületek közepette megemlítette a quiche-t, rögtön azon kaptam magam, hogy már nem is a filmet nézem, hanem azonnal kutakodni, keresgélni kezdtem, hogy mi lehet ez az ételféle, amit Charlotte és párja szerint a meglátogatandó rokonok elég sűrűn fogyasztanak.

Quiche Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Quiche Fotó:123rf.hu

Már az első nekifutás során bajban éreztem magam, mert fogalmam sem volt, hogy írják le ezt a számomra még ismeretlen étek nevét. Lassan ráleltem a „quiche”-ként írandó, és „kís”-ként ejtendő – mint kiderült – lepényfélére, ami a franciaországi Lotharingiából (más nézetek szerint viszont Németországból) származó, immár klasszikusnak minősülő, egyszerű, rusztikus ételként indította „pályafutását.”

A hosszú évek során egyre több konyha visszatérő ennivalójává formálódott; népszerűségét legfőképpen annak köszönheti, hogy számtalan módon variálható, zöld utat nyitva a változatosságnak és a gasztronómiai kreativitásnak is. A franciák az omlós tésztaágyra általában bőséges feltétet helyeznek, és tejszínes tojással sütik meg a lepényt.

Lássuk, hogyan is néz ki a quiche alapreceptje

Hozzávalók: 15 dkg vaj, – nem javasolt margarinnal helyettesíteni a vajat ennél a receptnél – 20 dkg finomliszt, 05 dl víz (hideg), 1 csipet só, 1 tojássárgája.

Elkészítés: egy tálba helyezd bele az összes előbb felsorolt hozzávalót, majd alaposan dolgozd össze. Egészen addig folytasd a gyúrómozdulatokat, amíg már leválik a kezedről a tészta. Miután ezzel elkészültél, formázz cipót a tésztából, és körülbelül egy óra hosszáig helyezd be a hűtőszekrénybe (erre azért lesz szükséged, hogy egyszerűbben formázhatóvá váljon a tészta). Ha szereted a fodros szélű, kör alakú sütőtálakat, akkor most örülni fogsz, mert szükséged lesz egyre (mégpedig egy 25-28 centiméteres példányra). Helyezd bele a cipóvá formált tésztát és igazgasd el a formában. Ne aggódj amiatt, ha a karimája kissé túllóg a sütőformán, mert a legvégén majd levághatod a fölösleget. Viszont arra figyelj, hogy a széle legyen elég magas ahhoz, hogy meg tudja tartani a belehelyezendő tölteléket.

Miután szépen elegyengetted a tésztát, helyezz a tetejére egy sütőpapírt. Erre a sütőpapírra – hogy megakadályozhasd a tészta felhólyagosodását vagy felemelkedését – nehezékként helyezhetsz rizst, lencsét, esetleg babot. A sütőt melegítsd elő 180 fokra, és helyezd be a tésztát 10 perc erejéig, egy úgynevezett „vaksütésre”. A vaksütés kifejezés arra utal, hogy csak a tésztát sütöd meg először töltelék nélkül, mivel, ha a tölteléket is belehelyeznéd, az kellemetlenül eláztatná a tésztát). Amikor letelt a javasolt 10 percnyi vaksütés ideje, vedd le a nehezéket és a sütőpapírt is, majd hagyd a tésztát további 3 perc hosszáig sülni. 3 perc letelte után már mehet bele valamilyen tetszés szerinti töltelék, majd jöhet további 30 perc sütés.

Megjegyzés: a töltelékkel együtt való lepénysütés ideje, a tölteléktől függően változhat, ám általában 20 és 30 perc közöttre tehető. A lényeg, hogy egészen addig kell sütni, amíg a töltelék is kellőképpen megszilárdul a tésztában.

Tipp: a kís-alaptésztából akár egyszerre több adagot is készíthetsz, mivel a tészta kiválóan fagyasztható, így a legközelebbi sütés során időt spórolhatsz.

A quiche-hez való alapkrém

Az alapkrémbe szinte bármilyen, kedved és ízlésed szerint választható, édes vagy sós töltelék egyaránt kerülhet. Nem kell más, mint 2 egész tojás és egy tojásfehérje, 2,5 dl tejszín (vagy tejföl). Ezzel nyakon öntheted a tölteléket. Töltelékként szolgálhat sonka, csirkemell, bacon; hagyma, brokkoli, cukkini, spenót; alma, erdei gyümölcs, szilva; túró, sajt. Jó étvágyat kívánunk!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...