2015.04.27. 09:31:52 11183 212

Praktikus tippek a lakás kifestéséhez
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha tavasz, akkor lakásfelújítás, lakásátalakítás, festés és minden, ami ezzel jár. A festésbe saját magunk is belevághatunk, de nem árt, ha előtte kicsit tájékozódunk a munkálatok mikéntjéről. Egy-két praktikus tippet összegyűjtöttünk neked a színválasztástól a takarításig.

Falfestés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Falfestés

Minden a megfelelő színnel kezdődik!

A különböző színek nemcsak a lakás stílusát határozzák meg, hanem hatással vannak a hangulatunkra is. A kék például olyan nyugtató hatással bír, hogy még az étvágyat is csökkentheti, míg a narancssárga élénkít és serkenti az agyműködést.

Nagy divat ma, hogy különböző színűre festjük a szoba oldalfalait, esetleg egy-egy fal tapétázása. Nagyon klasszul festhet, ám kerüljük el azt a hibát, hogy minden falat más színűre festünk, még akkor is, ha közeli árnyalatokról van szó. Kerüljük a sötét színeket kicsi és alacsony helyiségek esetén, mert az még jobban összenyomja azokat. Ha világos színűre festjük a plafont, az oldalfalakat, és még a padló is világos, akkor optikailag nagyobb hatást érhetünk el.

A falfestéshez általában diszperziós festéket szokás használni. Előre kikevert színeket is választhatsz vagy akár saját magad is kikeverheted a Neked tetsző árnyalatot. Ügyelj a megfelelő hígítási arányra mindkét esetben!

Az anyag sűrűségének és a fedés minőségének ellenőrzéséhez festés előtt próbáld ki a festéket úgy, hogy egy darab kartonpapírt, vagy olyan jellegű felszínt festesz le, amely hasonlít a festeni kívánt felülethez.

Készítsd elő a falakat!

Szép, egyenletes festést szeretnél? Ezt úgy kivitelezheted, ha előtte a falakat megfelelően előkészíted. Ha a tapétát szeretnéd eltávolítani, akkor használj nedves szivacsot vagy gőzöld fel, így könnyedén fellazíthatod. Ha csak pár réteg festék van a falakon akkor egyszerű dolgod lesz, csak ellenőrizd, hogy van-e olyan rész, ahol a festék elvált a faltól, és csak ezt a részt javítsd ki gipsszel. Így újra egyenletes felületet kaphatsz, és szép lesz a festés.

Ha egyenetlenebb a fal, sok réteg festék van rajta, akkor bizony le kell csupaszítani és glettelni kell. Ezt jobb, ha szakemberre, vagy legalábbis olyan családtagra bízod, aki már csinált ilyesmit.

A színes festékek felvitele előtt jó, ha alapozó festéssel kezded. Ha erre viszed fel a színeket, akkor nem lesz foltos a végeredmény. Persze nagyon sok minden múlik a választott alapanyag minőségén.

Takarítás a festés után

Takarj le minden olyan felületet, amelyet nem szeretnél lefesteni, ehhez vásárolj elegendő méretű takarófóliát és ragasztót. A bútorokat a szoba közepére rendezd, és takard le azokat is. A padlóra vastagabb fóliát helyezz, hogy ne szakítsa ki például a létra.

Ha festékszórót használsz, ne feledd, hogy a légmozgás magával viheti a festéket, amely így nagyobb területen terjed szét, és kárt okozhat. Ha mindent letakarsz, azzal megelőzheted a felesleges bosszankodást, és a takarítás nagy részét megúszhatod.

Ha valami mégis festékes lett (például a csempe), akkor azt hígítóval vagy ecetes vízzel, majd szódabikarbónás vízzel moshatod le.

Ügyelj a biztonságra!

Festés közben vigyázzunk a létrázással, és igyekezzünk elkerülni, hogy a szemünkbe cseppenjen vagy fröccsenjen a festék.

Forrás: szoba-festes-mazolas-tapetazas.hu, szephazak.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...