2020.06.26. 14:14:13 13417 268

Porcicától a portetűig - Na, ezért fontos a portalanítás!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A porcicáktól egészen könnyű eljutni a portetűig. Elég néhány utazással töltött hét, amikor nem vagy otthon, hogy a soros takarítást elvégezd, párás, zárt lakás, vagy néhány elhanyagoltabb helyiség, mint például a spájz vagy a mosókonyha, és már meg is jelenhetnek a falakon, sarkokban, majd az egész házban...

Portalanítás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Portalanítás

A mosás és mosogatás után talán a leggyakrabban elvégzendő házmunka a portalanítás. A padlót és a bútorokat egészen sűrűn kell megszabadítani az apró szemcséktől, melyek bizony újra és újra meg jelennek... Ez van sajnos, ezzel együtt kell élnünk, pontosabban a portalanítással, a porral inkább ne éljünk együtt olyan sokáig. ;) Inkább ragadjunk profi mikroszálas portörlőket, és szabaduljunk meg a portól újra és újra és újra... Porallergia, asztma és egyéb légúti gondokat is okozhat, nem túl higiénikus, és nem várt lakótársakat is ránk szabadíthat. A poratkáról már biztosan hallottál, de nem csak ez a kártevő jelenhet meg otthonunkban, hanem a portetű is. Pici, világosbarna pötty a falon, ami egyszer csak megmozdul. Mozgása szakaszos, gyorsan fut egy picit, aztán megpihen. Májustól szeptemberig aktív.

Pár hét alatt akár százasával kikelhetnek, és nyomot hagyhatnak a falon, a tapétán, a könyveken, sőt, kárt tehetnek a fa bútorokban, és akár az élelmiszerekbe is beleköltözhetnek. Fincsi... Alig észrevehetőek, hiszen milliméterekben mérhető csak méretük (1,1-1,5 mm), és nagyon lassan fejlődnek. Ha pedig egyszer megjelentek, ember legyen a talpán, aki kitessékeli őket. Azért van pár tippünk, megelőzéshez és kiűzéshez is.

Alapos nagytakarítás mindenhol egyszerre!

Egy nagyon alapos portalanítással kezdd, ha lehet, akkor a lakásban mindenhol egyszerre. Ne hagyd ki a könyveket, az ablakpárkányokat, a sarkokat, az ágy valamint kanapé alatti részeket, az ajtófélfákat, ajtókat, sőt, a csempe peremét sem. A virágokat is zuhanyoztasd le. Imádják a párás, poros helyeket, valamint a penészes területeket, szóval a penésztől is szabadulj meg egy szuszra, ha van valahol a lakásban.

Ezután a nagytakarítás után a portalanításra egy ideig tudatosan ügyelj oda, és amilyen gyakran csak lehet végezd el. A szellőztetés is legyen elől a fontossági listádon.

Azonnal ürítsd a porzsákot

A porszívó porzsákja csodálatos hely a peték lerakásához, ezért a porszívózás után első dolgod legyen, hogy a por a kukába vándoroljon, lehetőleg azonnal a nagy kukába.

Most tényleg portalaníts gyakrabban, az elhanyagolt területeken is!

Ha van olyan helyiség, ami általában kimarad a heti takarításból, és esetleg csak a nagytakarítás során jutsz le oda, akkor most vedd fel a to-do listára... Egy kicsit gyakrabban takaríts most a spájzban és a mosókonyhában is. A pincével is lehet, hogy kezdened kell valamit... A szekrények tetejét is sűrűn kell törölgetni. Mivel ürülékét szereti a könyvek lapjain elhelyezni, ezért azokat is jó, ha átlapozgatod, főleg, ha van néhány értékesebb példányod.

Dobozolj!

Az élelmiszereidet zárható dobozokban tartsd. Különösen lisztet, tésztát, száraz hüvelyeseket, magvakat... Használd ki az alkalmat, és nézd meg mindennek a szavatosságát, ellenőrizd, hogy nincsenek e már benne a kis tetvek.

Sózsákkal a pára ellen

Ha az ablaknál gyakori a pára, most fordíts figyelmet a páramentesítésre, és helyezze le ott sózsákokat, melyek megkötik a levegőben lévő extra vizet.

Le a penésszel!

Ecetes vagy domestosos törléssel, esetleg penészölő szerrel szabadulj meg a penészgócoktól. Mint említettük, a penész szaga vonzza a portetveket, így ezt a házi munkát is gyakrabban kell most elvégezned.

Lábtörlő, lábtörlő, lábtörlő!

A lábtörlők rengeteg port felfognak, hiszen a por leginkább a lábunkról kerül a lakásba. Használjuk őket, a mosható rongyszőnyeg sem elvetendő ötlet. Ily módon megakadályozhatjuk, hogy a szálló por nagy mennyiségben bekerüljön a házba.

Még több tipp portalanításhoz

A portalanítás 10 parancsolata

Forrás: www.femcafe.hu, abatox.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...