2016.10.01. 08:26:55 18797 336

A portalanítás tízparancsolata – Kezdőknek és haladóknak
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Csodás érzés végignézni a lakáson, hogy minden bútor csillog-villog, sehol egy csík, egy folt vagy egy porszem. Ám lesújtó, hogy ez a boldogság csupán néhány óráig, jó esetben 1 napig is eltart. Mert a „porkommandó” azonnal visszatámad, és kezdődhet elölről a takarítás az legkevésbé vágyott portalanítással az elején.

Portalanítás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Portalanítás

Bevallom, amikor gyorsan takarítok, nem szoktam túl sokat bíbelődni a portalanítással, csak éppen ahol kilátszik a bútor és annyi. Nem szép dolog, tudom, de a porszemek eltávolítása nekem sem tartozik a kedvenc hobbijaim közé. Meglehet, eddig a technika volt rossz, úgyhogy utánanéztem, mivel is könnyíthetném meg a dolgomat.

Könnyítsd meg a portalanítást!

Csak néhány apróság és máris könnyebb az életünk!:-)

  • Első a portörlés! A padló feltakarítása csak utána következzen!

  • Nehezen elérhető helyeken használj hosszabbítható nyéllel ellátott portalanítót, de arra ügyelj, hogy „bóbitái” nejlonból vagy valamilyen szintetikus anyagból legyenek. Igazi retro megoldás lehet a tollseprű, de sokszor csak a port kavarja fel. A műanyag „hajú” pamacsok szálai magukhoz vonzzák a kósza porszemeket, így nem szállnak össze-vissza, hogy aztán visszaülhessenek az éppen letisztított felületre.

  • Az elektromos készülékek magukhoz vonzzák a port, így azok takarítására is kiváló lehet egy fentebb írt műanyag „hajú” pamacs.

  • Mindig felülről lefelé portalaníts! Ha fordítva csinálod, a fentebb lévő részek törlésekor felkavarod a port, ami szépen rászáll a már letakarított alsóbb részekre.

  • Vannak olyan felületek, melyeket nedves ruhával nem takaríthatsz. Itt használj egy száraz rongyot és körkörös mozdulatokkal gyűjts be róla a port.

  • Az érzékenyebb felületek, mint például hangszerek portalanítására kiváló lehet egy puha mikroszálas kendő. Ez gyengéden távolítja el a port és nem karcolja meg a tárgyakat.

  • A fűtőtestek tisztításáról se feledkezz meg! A legjobb, ha a fűtési szezon kezdete előtt nem sokkal távolítod el a nyáron odagyűlt port. Ezzel akár spórolhatsz is, hiszen a porréteg jócskán elvesz a radiátor által kibocsátott melegből. Tekerj egy nedves rongyot egy seprűnyél köré és indulhat is a munka!

  • Porszívózz helyesen! A csövet úgy állítsd be, hogy a magasságodhoz passzoljon, így megkímélheted magad a kínzó hátfájástól és a készülék szívóereje is így lesz a legoptimálisabb.

  • A porszívó szívóereje passzoljon a felülethez. Szőnyegen inkább alacsonyabb teljesítményen pörögjön a gép, míg parkettán adhatsz rá „kakaót”.

  • Ne feledkezz meg a porszívó rendszeres tisztításáról sem! A porzsák cseréjére, kiürítésére, a szűrő tisztán tartására mindig ügyelj. Havonta egyszer a csövet, fúvókát is mosd át tiszta vízzel, és persze jól szárítsd is ki, majd egy mikroszálas kendővel töröld át az egész készüléket. Ha van kutyád, macskád, melyeket a lakásban tartasz, ősszel, tavasszal, amikor cserélődik a bundájuk, a porszívó rendszeres tisztítása még fontosabb.

Forrás: brigitte.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...